Nuorten ääni kuului Nuorten foorumissa

Oulun nuorisovaltuusto ONEn jäsenet Satu Haarala ja Olli Alasaarela kannustavat nuoria osallistumaan ja vaikuttamaan. Kuvat: Anne Peltola

Julkaistu: Kirjoittaja: Anne Peltola

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Nuorten foorumi on tärkeä verkostoitumistilaisuus sekä nuorille että nuorten parissa työskenteleville. Tapahtuman järjesti Oulun kaupungin perusopetus- ja nuorisopalvelut.

Aamupäivällä foorumissa oli kutsuvierastapahtumia ja -keskusteluja. Iltapäivällä ovet olivat auki kaikille vaikuttamisesta ja osallisuudesta kiinnostuneille nuorille.

”Nuorten foorumin erilaisilla esittelypisteillä nuoret pääsevät kertomaan mielipiteensä, antamaan kehittämisideoita ja vaikuttamaan asioihin”, kertoo Oulun kaupungin nuorisopalveluiden osallisuusvalmentaja Noora Mäkinen.

Tapahtuman esittelypisteillä oli mukana muun muassa alueelliset lasten ja nuorten osallisuusryhmät, Oulun kaupunginkirjasto, Oulun nuorisovaltuusto ONE, Lähiöinnostajat, Lapsiystävällinen kunta -toiminta sekä muita nuorten parissa toimivia järjestöjä ja toimijoita.

Oulun kaupunginkirjaston pisteellä olleet Veera Huovinen ja Jenni Backman kehuivat tapahtumaa.

”Esittelemme pisteellämme kaksi eri kehityshanketta, joihin olemme kysyneet nuorilta heidän näkemyksiään. Nuoret ovat aktiivisesti vastanneet kyselyihimme ja heidän kanssaan on syntynyt paljon hyviä keskustelua”, Huovinen ja Backman kertovat.

Oulun kaupunginkirjaston esittelypisteellä olleesta purkista löytyi paljon hyviä vinkkejä.

Monipuolisesti ajankohtaista asiaa

Aikaisempina vuosina Nuorten foorumi on järjestetty kaupungintalolla. Tänä vuonna tapahtuma tuotiin ensimmäistä kertaa Ouluhalliin.

”Odotamme tapahtumaan 200–400 kävijää. Aikaisemmista tapahtumista keräämämme palautteen perusteella nuoret ovat tykänneet erityisesti esittelypisteistä”, Mäkinen jatkaa.

Pohjois-Pohjanmaan Nuoriso Leaderin pisteellä kävijöitä riitti pitkin päivää.

”Nuoriso Leader on nuorten omien projektien rahoitusväline. Rahoitus on tarkoitettu 13–25-vuotiaille nuorille ja projekti täytyy toteuttaa vähintään kolmen hengen ryhmissä. Rahoitusta on haettu muun muassa harrastusvälineiden hankintaan tai tapahtuman järjestämiseen”, kertovat esittelypisteellä työskennelleet Elina Seppälä ja Marjo Takalo.

Elina Seppälän ja Marjo Takalon mukaan Nuorten foorumi on hyvä tapahtuma sekä nuorten että omien sidosryhmien tavoittamiseksi.

Tapahtumassa käytiin myös mielenkiintoisia paneelikeskusteluja aiheesta nuorten käyttäytyminen.

”Paneelissa nuoret ja asiantuntijavieraamme pääsivät keskustelemaan tasavertaisina keskustelukumppaneina. Olemme yleensä nostaneet keskusteluun jonkin ajankohtaisen asian. Tänä vuonna pohdittavana aiheena oli nuorten käyttäytyminen, siihen liittyvät myönteiset ja kielteiset ilmiöt”, Mäkinen kertoo.

Monia mahdollisuuksia osallistumiseen

Oulun nuorisovaltuusto ONEn jäsenet Olli Alasaarela ja Satu Haarala olivat olleet tapahtumassa aamusta alkaen.

”On hienoa, että nuorille järjestetään tällaisia tilaisuuksia. Nuoret pääsevät esimerkiksi tapaamaan meitä nuorisovaltuuston jäseniä ihan kasvotusten ja juttelemaan meidän kanssamme heitä mietityttävistä asioista”, Haarala kertoo.

”Päivän aikana nuorilla on oikeasti tilaisuus ja suuret mahdollisuudet päästä vaikuttamaan”, Alasaarela jatkaa.

Nuorten mielestä tällaiselle tapahtumalle on tarvetta.

”Nuorten foorumi tuo iloa ja vaihtelua arkeen. Täällä on sosiaalista ja matalan kynnyksen toimintaa, johon jokainen voi osallistua. Joku voi saada tapahtumasta lisää motivaatiota kouluntehtäviinkin”, Alasaarela ja Haarala pohtivat.

Oulun Nuorisovaltuusto ONEsta Oulun kouluissa tiedetään nuorten mielestä vielä liian vähän.

”Haluaisimme käydä paikan päällä kouluissa kertomassa nuorisovaltuuston toiminnasta. Kouluilla tarvitaan lisätietoa”, Alasaarela kertoo.

Alasaarela ja Haarala kannustavat nuoria rohkeasti osallistumaan ja vaikuttamaan.

”Nuorille on paljon eri mahdollisuuksia: oppilaskuntatoiminta, tuutorina tai vertaissovittelijana ja esimerkiksi alueelliset osallisuusryhmät. Vaihtoehtoja kyllä on!”, Alasaarela listaa.

”Kaiken vaikuttamisen ei tarvitse olla tosi isoa. Parannusehdotustenkin tekeminen on vaikuttamista. Hyvin pienistä asioista voi syntyä suuria muutoksia!”, Haarala tiivistää.

Lue myös