Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Pietari Meriläinen: ”Haluamme ehdokkaiksi monenlaisia ihmisiä, koska tehtävämme on edustaa kaikkia nuoria”

Nuorisovaltuusto ONEn puheenjohtaja Pietari Meriläinen ei lähde ehdolle nuorisovaltuustovaaleihin. Mielessä ovat armeija ja opinnot valtiotieteellisessä. Kuvat: Sirpa Tarkkinen

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Marraskuussa pidettäviin nuorisovaltuuston vaaleihin haetaan parhaillaan ehdokkaita. Puheenjohtaja Pietari Meriläisellä on kahden vuoden kokemus nuorisovaltuusto ONEsta. Sinä aikana on onnistuttu edistämään monia oululaisnuorten asioita kaupungissa, mutta nuorten mielenterveys huolestuttaa väistyvää puheenjohtajaa.

Nuorisovaltuusto on lakisääteinen jokaisessa kunnassa. Oulussa toimii nuorisovaltuusto ONE (Oulun nuorten edustajisto), jossa yhteensä 24 nuorisovaltuutettua vaikuttaa kaupungin asioihin ja päätöksentekoon.

Nuorisovaltuuston vaalit pidetään kahden vuoden välein. Nykyinen puheenjohtaja Pietari Meriläinen on jättämässä ONEn ja ehdokkuuden – ja samalla kehottaa kaikenlaisia nuoria kiinnostumaan nuorisovaltuuston työskentelystä.

”Haluamme ehdokkaiksi monenlaisia ihmisiä, koska tehtävämme on edustaa kaikkia nuoria”, painottaa Meriläinen.

ONEssa on myös alueelliset kiintiöpaikat, mikä tarkoittaa, että kaupungin joka alueelta tulee vähintään yksi jäsen nuorisovaltuustoon.

Ei puoluepolitiikkaa vaan vaikuttamista

Väriä ei kenenkään tarvitse nuorisopoliitikkona tunnustaa, sillä ONE on puoluepoliittisesti sitoutumaton, kuten on puheenjohtajansakin.

Puoluepoliittinen sitoutumattomuus ja politiikka menee sekaisin usein ihmisillä. Me teemme politiikkaa, kokouksiin ja valtuutettuihin sekä yleisiin mielipiteisiin vaikuttamista.
Nuorisovaltuusto ONEn puheenjohtaja Pietari Meriläinen

Meriläinen innostui politiikasta, kun Donald Trump oli ensimmäisen kerran Amerikan Yhdysvaltojen presidenttiehdokkaana. Myös Black Lives Matter -liike vaikutti Meriläiseen.

”Puoluepoliittinen sitoutumattomuus ja politiikka menee sekaisin usein ihmisillä. Me teemme politiikkaa, kokouksiin ja valtuutettuihin sekä yleisiin mielipiteisiin vaikuttamista. Esimerkiksi presidentinvaaleissa lähetimme kysymykset ehdokkaille. Romanien kansallispäivänä Äimärautiolla haastattelimme romaneita siitä, mitä he haluaisivat yleiseen tietoon kulttuuristaan. Tuo video sai 13 000 näyttökertaa”, kertoo Meriläinen.

Kouluruokailu maistuvammaksi

Nuorisovaalien ehdokasasettelu on syyskuussa ja vaalit pidetään marraskuussa. Eniten ääniä saanutta ei automaattisesti valita puheenjohtajaksi, vaan valtuusto valitsee sen äänestämällä – tosin viime vaaleissa Meriläinen sai myös eniten ääniä, 473. Ehdokkaita oli 54, äänestysprosentti noin 40.

Nuorisovaltuuston tehtävä on vaikuttaa kaupungin päätöksentekoon lausuntojen kautta.

”Kouluruokailuun on vaikutettu, se oli iso teema heti aluksi, ja ruokailu onkin parantunut. Kun aloitimme tätä vaikuttamistyötä, Oulu käytti kolmanneksi vähiten kouluruokailuun Suomen kouluista. Sitten nähdäkseni budjettia lisättiin, ja kun tänään tutkailtiin ruokalistaa tältä ja viime viikolta, se näytti hyvältä. Nykyään voi valita lihaa tai kasvista.”

Nuori mies seisoo torilla patsaan vieressä.

Pietari Meriläinen muistuttaa, että nuorisovaltuustossa ei tarvitse tunnustaa poliittista väriä.

Lisäksi ONEn asialistalla on edistää nuorisovaltuuston puhe- ja läsnäolo-oikeutta kaupunginhallituksen kokouksissa, kuten sillä nyt on kaupunginvaltuuston kokouksissa. Lisäksi ONE tahtoisi kaupunginvaltuuston suoran aloiteoikeuden, jotta se voisi tehdä valtuustoaloitteita.

”Olemme myös luoneet erilaisia rakenteita toimintaamme, koska emme pysty edustamaan kaikkia Oulun nuoria. Tänä vuonna olemme pistäneet toimintaan Oulun lukiolaisten edustajiston, joka ONE-johtoisesti kokoustaa kaikkien Oulun lukioiden oppilaskuntien hallitusten kanssa noin kahden kuukauden välein. Esimerkiksi Oulun kaupunki pyysi kommenttia digi- vai painetuista oppikirjoista opettajilta, mutta meidän mielestämme tästä piti kysyä myös oppilailta. Edustajiston kautta lähetimme muutamille Oulun lukioille tiedustelun ja siitä dataa lukioiden johdolle.”

Mielipiteet jakautuivat digin ja painetun kesken tyyliin puolet ja puolet.

”Kaupunki ja kustantamot keskustelevat näistä, mutta nyt kirjastoista löytyy painetut kirjat. Meillä toki oli tavoitteena, että kirjat saataisiin kouluille”, huomauttaa Meriläinen.

Huomio opiskelijahuoltoon

Mutta mikäs se nuorisovaltuuston puheenjohtajaa vertaisryhmässään erityisesti huolestuttaa? Oulun nuorten mielenterveys. Tämä vastaus tulee heti.

”Esimerkiksi syömishäiriöiden yleistyessä ja arkipäiväistyessä ei enää ole niin pysäyttävää, että kuulemme jollain olevan syömishäiriö.”

Meriläinen konkretisoi oman koulunsa OSYKin osalta, että siellä on kuutisensataa oppilasta, mutta käytössä on yksi koulukuraattori ja yksi koulupsykologi.

”Eivätkä hekään ole meidän koulullamme vaan Raksilan lukiolla.”

Meriläinen vertaa, että Raahen lukiossa 300 opiskelijalla on samassa koulurakennuksessa käytössään saman verran opiskelijahuollon henkilökuntaa kuin reippaasti suuremmalla Oululla.

”Silti Raahekin kokee, että määrä on riittämätön. Itse olen puhunut kaupunginvaltuustossa tästä monesti isolla suulla. Tarkastuslautakunnan arviointikertomuksessa mainitaan, että Oululla on terapiatakuu eli opiskelijan pitäisi kiireellisessä tilanteessa päästä kouluterveydenhuoltoon seuraavana päivänä. Tämä ei toteudu nyt ollenkaan. Olen miettinyt paljon myös sitä, että miten tämän kommunikoisimme vanhemmalle sukupolvelle.”

Tuleviin vaaleihin Meriläinen ei enää lähde mukaan.

”Seuraavaksi kirjoitusten jälkeen pitää hoitaa armeija alta pois ja sitten voisi pyrkiä yliopistoon, jotain valtiotiedettä ehkä Turkuun tai Helsinkiin. Ei tunnu reilulta, että näiden takia olisin ONEn toiminnasta paljon pois”, summaa Meriläinen.