Myllytullin vankilan myyntiä valmistellaan ja asemakaavamuutos käynnistyy

L.I.Lindqvistin suunnittelema Oulun vankilarakennus valmistui vuonna 1885. Kuva: Senaattikiinteistöt

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kaupunki käynnistää asemakaavan muutoksen asettamalla osallistumis- ja arviointisuunnitelman nähtäville yhdyskuntalautakunnan päätöksen jälkeen. Yhdyskuntalautakunta käsittelee asemakaavan muutoksen käynnistämistä 29. elokuuta. Asemakaavan muutoksen on tavoitteena valmistua vuonna 2025.

”Tavoitteenamme on etsiä ensi vuonna asemakaavaluonnosvaiheen jälkeen tuleva omistaja ainakin alueen näyttävimmälle vuonna 1885 valmistuneelle punatiiliselle vankilarakennukselle. Näin asemakaavan valmistelussa voidaan ottaa myös tulevan toiminnon mukaiset tarpeet huomioon”, sanoo Senaatin kiinteistökehityspäällikkö Laura Schrey.

”Todennäköisesti samalla laitetaan myyntiin myös täydennysrakennusoikeutta. Vankilakiinteistö säilyy valtion omistuksessa, kunnes vankilatoiminnot ovat muuttaneet korvaaviin tiloihin. Lopullisten kauppojen ajankohta tarkentuu myöhemmin”, hän lisää.

Vanhaa ja uutta tarkastellaan

Alueen kulttuurihistoriallisten arvojen säilyminen turvataan, vaikka valtiokäyttö päättyy. Nykyistä rakennuskantaa arvioidaan ja säilytettäville rakennuksille mahdollistetaan uusia käyttötarkoituksia. Lisäksi Senaatti-kiinteistöjen tavoitteena asemakaavan muutokselle on asumispainotteinen täydennysrakentaminen nykyisin väljästi rakennetulla kiinteistöllä.

Alueen arvojen säilyminen ja täydennysrakentaminen tukevat myös Oulun kaupungin asettamia tavoitteita alueen kehittymiselle.

”Vankila-alue tulee uudistuessaan liittymään luontevaksi osaksi Oulua ja Myllytullia, ja alueen luonne ulkopuolisilta suljettuna alueena muuttuu avoimemmaksi, kuten on tapahtunut esimerkiksi Turun Kakolan alueella”, toteaa Laura Schrey.

Arvokas kulttuuriympäristö

Myllytullissa on ollut vankilatoimintoja samalla sijainnilla jo 1700-luvun loppupuolelta alkaen. Alueen vanhin rakennus on kruununvankilaksi vuonna 1778 rakennettu nykyisin toimistokäytössä oleva Oxenstiernan talo, joka rakennettiin tuolloin peltomaisemaan.

Oulun lääninvankila rakennettiin lääninarkkitehti L.I. Lindqvistin suunnitelmien mukaan vuonna 1885 kruununvankilan viereen. Vankilan pohjana käytettiin niihin aikoihin Euroopassa yleistynyttä philadelphialaista järjestelmää, jossa sellit sijoitettiin keskeltä avonaisen käytävän varrelle.

Miehet sijoitettiin kolmikerroksisiin etelä- ja pohjoissiipiin ja naiset länsisiiven kahteen ylimpään kerrokseen. Vankila rakennettiin alkujaan T-kirjaimen malliseksi, mutta sitä on laajennettu 1950- ja 1990-luvuilla.

 

 

 

 

Lue myös