Muutto omaan kotiin on iso askel – kaupunki tukee erityisnuorten itsenäistymistä

Tukea itsenäistymiseen ja muuttoon -valmennus järjestetään syksyllä, ja ilmoittautumisaikaa on kesäkuun loppuun asti.

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kaupunki järjestää yhdessä Kehitysvammaisten palvelusäätiön kanssa valmennusta, jonka tarkoituksena on tukea erityisnuorten itsenäistymistä. Ilmoittautuminen valmennuksiin on avoinna kesäkuun loppuun asti, ja valmennukset järjestetään syksyllä.

”Muuttamiseen kuuluu monenlaisia tunteita, muun muassa iloa, innostusta, jännitystä ja ehkä pelkoakin”, kertoo valmennuksen vetäjä Maisa Kosola kehitysvammaisten palvelusäätiöstä.

”Tunteiden lisäksi muuttoon liittyy paljon käytännön asioita, joita täytyy huomioida, kun erityistä tukea tarvitseva nuori itsenäistyy.”

Tukea itsenäistymiseen ja muuttoon -valmennus on tarkoitettu perheille, joissa pohditaan erityistä tukea tarvitsevan nuoren itsenäistymistä ja mahdollista muuttoa omaan kotiin.

”Kokoonnumme neljä kertaa syksyn 2022 aikana. Nuorten kanssa pohdimme, millainen on oman näköinen elämä, missä asioissa he ovat hyviä sekä mitä itsenäistyminen tarkoittaa”, Maisa Kosola kertoo.

”Läheisten kanssa käymme läpi niin käytännön asioita kuin nuoren itsenäistymisen herättämiä ajatuksia sekä tunteita”, Kosola jatkaa ja korostaa, ettei kummassakaan ryhmässä unohdeta vertaistuen voimaa.

Tapaamisiin toivotetaan tervetulleiksi koko perhe. Jokaisella kerralla on nuorille sekä läheisille omat räätälöidyt ohjelmat. Olisi toivottavaa, että nuorella olisi tapaamisilla mukana oma tukihenkilö, esimerkiksi ystävä, kummitäti tai henkilökohtainen avustaja.

”Muutto ei ole jännittänyt niin kovasti”

Perheillä on ollut hyviä kokemuksia valmennuksesta.

”Olen oppinut kertomaan omista asioistani. Muutto ei ole jännittänyt niin kovasti, kun siihen liittyvistä asioista on juteltu ja olen tutustunut uusiin naapureihin”, kertoi eräs muuttaja.

”Lisännyt luottamusta muuton onnistumiseen ja lapsen itsenäistymiseen. Turvallisuutta ja rohkeutta kohdata uusi huominen ja uskaltautua päästää irti”, sanoi eräs vanhempi.

 ”On pystynyt itse ajattelemaan asioista uudella tavalla muun muassa avannut silmiä siihen, kuinka monia ihmisiä koskevasta asiasta muutossa on kysymys”, kommentoi puolestaan eräs työntekijä.

Oulun kaupungin vammaispalvelujen työntekijöitä on mukana opettelemassa valmennusta, jotta se saataisiin osaksi kaupungin ja jatkossa hyvinvointialueen palvelukokonaisuutta.

Tukea itsenäistymiseen ja muuttoon -valmennus

  • Lauantai 3.9. livenä
  • Tiistai 13.9. verkossa
  • Tiistai 11.10. verkossa
  • Tiistai 1.11. livenä

Ilmoittautuminen syksyn valmennuksiin päättyy kesäkuun lopussa. Tarkemmat tiedot ja ilmoittautumislinkki löytyvät osoitteesta https://kvps.fi/tapahtuma/tukea-itsenaistymiseen-ja-muuttoon-valmennus-oulu/