Mistä putkimies, tukea asumiseen tai patterille ilmaaja? Asumisneuvojat tuntevat arjen asumisen
Asumisneuvojat Samuli Virtasalo ja Laura Tanjunen työskentelevät Ympäristötalolla. Asiakastapaamiset sovitaan kuitenkin sinne mikä on asiakkaalle kätevintä. Kuva: Sari Karhu
Asumisneuvojat esimerkiksi ohjaavat löytämään patterille ilmaajan tai vaikkapa putkimiehen.
Käytännössä asumisneuvojat voivat tehdä yhdessä asiakkaan kanssa myös asuntohakemuksen tai etsiä asunnon tarjoajia.
”Vuokrarästitilanteita voidaan selvitellä ja laatia maksusuunnitelma. Autamme löytämään myös etuuksia. Kotivakuutuksen löytämisessä autamme myös tai esimerkiksi kerromme mihin tehdään kompostointi-ilmoitus”, kertoo Samuli Virtasalo.
Asuntoja asumisneuvojilta ei saa eikä suoraa taloudellista tukea.
”Meidän työmme tarkoitus on turvata asuminen kaikille oululaisille asumismuodosta riippumatta”, Virtasalo ja Laura Tanjunen luonnehtivat työtään.
Asunnottomuustyötä asumisneuvonta tekee Pohteen asunnottomien palvelujen kanssa.
Digi haastaa kaikenikäisiä
Muutaman kuukauden perusteella asumisneuvonta on löydetty hyvin.
”Tammikuussa oli 50 asiakasta. Puhelin soi usein”, Virtasalo ja Tanjunen kertovat. ”Talousongelmat ovat tyypillisiä nykyisin. Meidän toiveemme on tehdä tätä työtä sillä tavalla ennaltaehkäisevästi, että otettaisiin yhteyttä jo silloin, kun tiedetään, että ongelmia on tulossa.”
Senkin asumisneuvojat ovat huomanneet, että etuuksia ei osata käyttää. Asumisneuvonnassa oikeat etuudetkin löytyvät.
Myös digiongelmaa on huomattu kaikissa ikäluokissa, ei vain ikäihmisillä.
”Esimerkiksi asuntojen ja etuuksien hakeminen on vahvasti siirtynyt verkkoon eikä aina nuoremmillakaan ole taitoja tai välineitä käyttää digipalveluja. Myös näitä pulmia ratkomme asiakkaiden kanssa.”
Keväällä esittäydytään vuokranantajille ja seurakunnalle
Oulussa on aiemmin toteutettu asumisneuvontaa eri hankkeissa.
Laki asumisneuvonnan tuesta kunnille tuli voimaan 2023 – 2027. Rahoitusta asumisneuvontaan saadaan asumisen rahoittamis- ja kehittämiskeskus Aralta ja Oulun kaupungilta. Tälle vuodelle asumisneuvontaan on Oulussa budjetoitu noin 109 000 euroa.
Yhteistyökumppaneina asumisneuvonnalla ovat esimerkiksi Pohteen sosiaalipalvelut, diakoniatyö sekä vuokrataloyhtiöt. Tänä keväänä asumisneuvojat käyvät esittäytymässä vuokranantajille ja Oulun seurakunnissa.
Asumisneuvojat työskentelevät Oulun kaupungin kaupunkiympäristöpalveluissa Ympäristötalossa. Mahdolliset asiakastapaamiset sovitaan sinne mikä on asiakkaalle kätevintä.
Lisätietoja Oulun kaupungin asumisneuvonnasta: www.ouka.fi/asumisneuvonta