Luonteva askel haasteiden etsijälle – Mika Pietilä lähtee Vaasan kaupungin nuorisotoimenjohtajaksi

Mika Pietilä on ollut mukana nuorisoalan osaamiskeskus Koordinaatissa vuodesta 2007. Kuva: Minna Lehtinen

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Anneli Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

”Olen hyvin onnellinen ja kiitollinen siitä mitä olen saanut Oulun kaupungilla tehdä, mutta koen, että minun pitää alkaa haastaa itseäni uudella tavalla”, sanoo Mika Pietilä lähdön aattona. Hän aloittaa Vaasassa marraskuun alussa.

Pietilää on vienyt eteenpäin muun muassa tunne, että jossakin kohtaa hän haluaa lisää johtamiskokemusta.

”Vaasa oli luonnollinen etenemisaskel kaltaiselleni haasteiden etsijälle”, hän lisää. 

Oulun-ura alkoi Nukulta

Koordinaatissa Pietilä on ollut työskennellyt vuodesta 2007. Koordinaatti on perustettu vuonna 2006 ja se on yksi opetus- ja kulttuuriministeriön nimeämistä nuorisoalan osaamiskeskuksista. Se toteuttaa valtioneuvoston valtakunnallista nuorisotyön ja -politiikan ohjelmaa. 

Oulun kaupungille Pietilä tuli helmikuussa 2006 silloiselle Nukulle eli nykyiselle Valveelle nuorten tieto- ja neuvontakeskus Nappiin tietopalveluohjaajaksi. Nykyisin Nappi tunnetaan Byströmin ohjaamona.  

Vuosina 2019–2020 Pietilä toimi projektipäällikkönä projektissa, jossa vahvistettiin nuorisoalan ammattilaisten osaamista seksuaaliväkivallan ehkäisemisessä. Sille eduskunta osoitti erityismäärärahan. 

Viime vuodet Pietilä on tehnyt töitä digitaalisen nuorisotyön valtakunnallisen kehittämisen parissa. Työnsä kohderyhmänä ovat olleet erityisesti nuorten parissa toimivat ammattilaiset. 

Euroopan nuorilla vaikeat ajat

Pietilä kertoo kouluttautuneensa koko työikänsä. Hän teki yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinnon nuorisotyön ja nuorisotutkimuksen maisteriohjelmassa työn ohessa. 

Työnantajan tuella onnistuivat myös johtamisen erikoisammattitutkinto ja tuotekehitystyön ammattitutkinto. Parhaillaan Pietilä viimeistelee opettajaopintoja Oulun ammattikorkeakoulussa.  

Oulun-kokemuksessaan Pietilä on hyvillään siitäkin, että on saanut olla aktiivinen itselleen tärkeässä, mutta myös vaativassa kansainvälisessä nuorisotyössä.  

”Olemme Koordinaatista olleet mukana viemässä suomalaisen nuorisotyön osaamista eurooppalaisiin hankkeisiin ja vastaavasti olemme saaneet tietoa ja ideoita Euroopan neuvoston asiantuntijaryhmissä. Olen esimerkiksi ollut vuoden ajan mukana työstämässä taustadokumentteja siitä, miten tekoälyä hyödynnetään nuorisotyössä.”

Pietilä muistuttaa, että nuoret elävät hyvin haastavaa aikaa Euroopassa. Tätä hän pitää isona yhteisenä haasteena kaikille yhteiskunnan toimijoille kaikkialla.

”Nyt on erityisen tärkeää, että nuorisotyötä resursoidaan ja ymmärretään sen merkitys nuorten hyvinvoinnille. Nuorisotyötähän tehdään nuoren näkökulmasta, mutta on tärkeää voida toimia nuorten vapaa-ajalla myös moniammatillisessa yhteistyössä”, painottaa tuore nuorisotoimenjohtaja. 

Koti jää Ouluun

Pietilä arvostaa Vaasaa kaupunkina, joka kasvaa ja kehittyy, katsoo eteenpäin ja tulevaisuuteen. Alun perin kokkolalaisena hänellä myös on nuoruudenaikaisia siteitä kaupunkiin. 

Kaksikielisen perheen lapseen vetoaa myös Vaasan kaksikielisyys. 

”Minulla on siellä yllättävän monia tuttuja lukioajoilta. Kun tieto valinnastani tuli julkisuuteen, sain paljon onnitteluja entisiltä kokkolalaisilta.” 

Koti jää vielä Ouluun, sillä Pietilän puolisolla ei ole toistaiseksi työtä Vaasassa. Työasunto on jo uudesta kotikaupungista löytynyt.