Luomu maistuu Makoisassa – Oulun Nuorten pajakeskus palkittiin valtakunnallisesti

Terhi Maijala (vas.) ja Merja Pitkänen vastaanottivat Helsingissä Oulun Nuorten pajakeskuksen Makoisa-keittiön voittaman Luomu SM -kilpailun palkinnon. Kuva: Merja Jokiniemi
Intiössä toimiva Nuorten pajakeskuksen Makoisa-keittiö paitsi auttaa nuoria työelämän taitojen kehittämisessä, myös opettaa luomutuotteiden käyttöön osana arkea. Makoisan luomuprosentti on valtakunnallista kärkitasoa.
Portaat luomuun -ohjelman järjestämässa Luomu SM -kilpailussa julkiset ja yksityiset keittiöt lisäävät luomun käyttöä ja pyrkivät nappaamaan pääpalkinnon. Helsingissä palkittiin viime viikolla sekä eniten luomun käyttöä lisänneet että suurimpaan luomun osuuteen yltäneet keittiöt.
Oulun Nuorten pajakeskuksen Makoisa-keittiö voitti Pieni keittiö -kategorian pääpalkinnon huimalla 34 luomuprosentilla, mikä ylittää Suomen valtion luomutavoitteen reippaasti. Kasvua edellisvuodesta on kuusi prosenttia.
Makoisan keittiöpäällikkö Merja Pitkänen ja työvalmentaja Terhi Maijala matkustivat pääkaupunkiin kuulemaan kilpailun tulokset. Voitto oli iloinen yllätys.
”Käytämme luomua, koska ravinto ja ympäristö ovat meille tärkeitä”, Merja Pitkänen kertoo.
Makoisassa tehdään töitä paikallisten nuorten kanssa ja halutaan toimia esimerkkinä myös luomutuotteiden käytössä. Keittiöllä totutellaan luomun käyttöön luonnollisena osana arkea. Vuoden 2026 tavoitteena on lisätä yhä entisestään luomujuuresten ja kasvisten käyttöä.
Makoisa tavoittelee voittoa myös ensi vuonna. Oululainen pienkeittiö toimii Intiössä Oulun Nuorten pajakeskuksen tiloissa, mihin paikalliset alle 29-vuotiaat nuoret tulevat kokeilemaan kykyjään monenlaisessa työpajatoiminnassa.
Pajalta löytyy keittiön lisäksi yksitoista muuta työpajaa, jotka toimivat Oulun ja Haukiputaan pajakeskuksissa. Työpajoille hakee varsinkin nuoria, jotka ovat jääneet vaille opiskelupaikkaa ja ovat kiinnostuneita pajojen toiminnasta.
Portaat luomuun -ohjelma on järjestänyt Luomu SM-kilpailun ammattikeittiöille vuodesta 2014 lähtien. Kilpailu on avoin kaikille luomua käyttäville ammattikeittiöille. Portaat luomuun -ohjelmaa ylläpitää Pro Luomu ry.