Lumo-valofestivaali suunnittelee jo vuotta 2023: luvassa tavallistakin päräyttävämpi teos

James Joycen Odysseijan inspiroima valoteos Ouluun? 2023 se tapahtuu! Kuva: Sanna Krook

Julkaistu: Kirjoittaja: Anne Maarit Laurila

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kesäkuun 16. on merkkipäivä kaikille James Joycen Odysseus-romaanin ihailijoille, sillä silloin vietetään kirjailijan kotikaupungissa Dublinissa ja ympäri maailmaa Bloomsdayta. Samasta syystä on soveliasta, että Joycen Odysseus –romaanin pohjalta käynnistynyt Ulysses: A European Odyssey projekti saa lähtölaukauksensa samana päivänä. Romaanin 18 kappaleen rakennetta mukaillen, myös Ulysses: A European Odyssey –hankkeessa on 18 eurooppalaista kumppania ja hankkeen tapahtumat etenevät romaanin kronologiaa myötäillen. Oulun kaupungin Lumo-valofestivaali on tarinan 15. episodi. Vaikka Oulun kaupungin ja Odysseusin välinen yhteys ei ole ilmiselvä, on eurooppalaisesta yhteistyöhankkeesta konkreettisen rahan lisäksi valofestivaalille paljon hyötyä. 

“Lumo-valofestivaalille on upea mahdollisuus päästä mukaan tähän laajaan eurooppalaiseen yhteistyöhankkeeseen. Sen lisäksi, että vuoden 2023 Lumossa päästään hankkeen turvin kokemaan jotain ennennäkemätöntä, meille on pitkällä tähtäimellä erittäin tärkeää päästä rakentamaan yhteistyötä laajassa kansainvälisessä yhteistyöverkostossa”, iloitsee Oulun kaupungin tapahtuma- ja markkinointipäällikkö Jarkko Halunen

Lumo-valofestivaali kansainvälisyysloikka onkin melkoinen. Oulun yksi suosituimmista tapahtumista pääsee hyvään seuraan, sillä hankkeessa mukana ovat Ateena, Budapest, Marseille, Trieste, Vilna, Pariisi, Berliini, Kööpenhamina, San Sebastian, Cluj, Istanbul, Zurich, Groningen, Eleusis, Lissabon, Dublin ja Derry-Londonderry.  

Kunkin kaupungin tapahtumat ovat teemallisesti sidottu myös Odysseyn tarinaan. Lumoon tulevan teoksen teema tulee käsittelemään tavalla tai toisella mielen hyvinvointia.

Merkittävä rahoitus 

Hankkeen ensimmäinen tapahtuma avautuu vielä tänä syksynä Ateenassa ja projekti saa päätöksensä kesäkuussa 2024. Kaupunkitapahtumien lisäksi hanke mahdollistaa 30 taiteilijaresidenssivaihtoa ja tekstin tilaamisen 18 kirjailijalta, joiden kirjallisista tuotoksista julkaistaan uusi Europe-Ulysses –teos vuonna 2024. Hankkeella on merkittävä, hieman yli 1,7 miljoonan euron EU-rahoitus Creative Europe –ohjelmasta. Oulu on hankkeessa osatoteuttaja ja Lumon EU-rahoituksen osuus kokonaisuudesta on noin 90 000 euroa.  

“Hankkeessa mukana ollessamme voimme myös harjoitella, miten Creative Europe –rahoituksella voi toimia. Kokemus auttaa meitä hyödyntämään Creative Europen kaltaisia hankerahoituksia enenevissä määrin tulevaisuudessa. Ehkä kulttuuripääkaupunkivuotta kohti mentäessä voisimme olla hakemassa vastaavaa rahoitusta myös itse”, Halunen pohtii. 

Irlantilaisen James Joycen Odysseijaa pidetään yhtenä 1900-luvun tärkeimpänä kirjallisena teoksena.

Ulysses: A European Odyssey –hanke käynnistyy nyt, joten ennen 2023 Lumo-valofestivaalia on vielä mukavasti aikaa suunnitella, millainen ja mihin valoteos voisi tulla. Halusella on tietysti itsellään jo muutama ajatus mielessä, mutta toistaiseksi teossuunnitelmien suhteen hän on vielä vaitonainen.  

“Lumoon ensi vuonna tulevan teoksen lisäksi Oulu on tietysti mukana myös hankkeen muissa toimenpiteissä. Oulusta voi lähteä kaksi taitelijaa residenssivaihtoon johonkin hankkeen kumppanikaupungeista. Myös Europe-Ulysses kirjaan kirjoittava oululainen kirjoittaja on löydettävä. Miten taitelijat valitaan Oulusta on vielä päättämättä, sitä varmasti mietimme myös hankkeen kumppaneiden kanssa”, Halunen huomauttaa.  

Kulttuurinnälkäisten ei tarvitse siis odottaa kulttuuripääkaupunkivuotta, vaan Oulun kaupungin kulttuuritarjonta kuplahtelee jo etukäteen lupaavasti ennen vuoden 2026 kulttuurin jättipottia.