Lintulammen asukasyhdistys haastoi valtuustoryhmät ja muut päättäjät mukaan Vie vanhus ulos -kampanjaan

Lintulammen asukasyhdistyksen oli myös iloinen, että Oulun kaupunginvaltuusto jatkoi kampanjaa haastamalla kaupungin henkilöstön, Pohteen valtuuston ja muut kunnanvaltuustot mukaan kampanjaan. Kuvituskuva: Mostphotos

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Puheenjohtajien toimikunta päätti maanantaina 19. kesäkuuta yksimielisesti osallistua kampanjaan ja haastaa kaupungin henkilöstön, Pohteen valtuuston sekä muut kuntien valtuustot mukaan kampanjaan.

Asukasyhdistys mainitsee jättämässään vetoomuksessa, että vanhukset pääsevät ulos harvemmin kuin lehmät. EU-direktiivi pitää huolen siitä, että lehmät ulkoilevat vähintään 60 päivää vuodessa.

”Mikä takaa, että dementia- ja laitosvanhusten oikeuden päästä ulos? Ei mikään. Eläimillä on Suomessa enemmän oikeuksia kuin vanhuksilla”, sanoi yleislääketieteen professori Sirkka-Liisa Kivelä.

Valtion liikuntaneuvosto nosti tämän ongelman esille hallitusneuvottelutavoitteissa, että selvitetään mahdollisuus taata subjektiivinen ulkoiluoikeus ikääntyneille, joka on hallituksen Suomi liikkeelle -ohjelman yksi toimenpide.

Ikäinstituutin Vie vanhus ulos -kampanjan tarkoituksena on edistää niiden ikäihmisten ulkoilua, jotka tarvitsevat siihen apua ja seuraa. Kampanjaan voi osallistua jokainen, joka haluaa tehdä hyvää.

Voimaa ulkoilusta

Kampanja on toteutettu maassamme jo 13 kertaa. Eniten ulkoilukertoja on kirjattu vuonna 2019 – kuukauden aikana yhteensä 33 311. Tämän vuoden teemana on Voimaa ulkoilusta ja kampanja-aika alkaa 18. syyskuuta ja kestää lokakuun alkuun asti.

Vuosittaisessa ulkoilukampanjassa haastetaan hoitotyön ammattilaisia, järjestöjä, vapaaehtoisia, läheisiä ja naapureita ulkoilemaan tukea tarvitsevien iäkkäiden kanssa. Kampanjaan osallistumiseen voi etsiä esimerkiksi kummiyksikön, jolloin ulkoiluttaminen jatkuisi myös kampanjan jälkeen.

Lintulammella ohjelmaa

Lintulammen asukasyhdistys yhdessä Oulun hyvinvointi ry:n kanssa huolehtii Höyhtyän Villa Viklon asukkaiden viikoittaisesta ulkoiluttamisesta. Kampanjan aikana yhdistys vie asukkaat Lintulammelle, jonne järjestetään myös mukavaa ohjelmaa.

Ikäinstituutti on esittänyt, että jokainen vanhusten palveluyksikkö nimeäisi ulkoilukoordinaattorin.

Lintulammen asukasyhdistys on pyytänyt Pohteelta listaa Oulussa olevista vanhusten yksiköistä, josta jokaiselle kampanjaan osallistuvalle taholle löytyisi oma kummiyksikkö.

Se haastaa Oulun kaupunginvaltuuston lisäksi mukaan kampanjaan: poliittiset päättäjät kunnissa ja hyvinvointialueilla, eri oppilaitokset, työpaikat, järjestöt, urheiluseurat sekä kotona asuvan vanhuksen naapurit.