Leikkipuistoja suunnitellaan alueiden tarpeisiin – tämän kesän huippujuttu on Hiukkavaaran uusi leikkipuisto

Oulussa lasten leikkipaikkoja kehitetään ja kunnostetaan säännöllisesti. Kuvan Talvikkipuisto sopii niin pienemmille kuin isommillekin seikkailijoille. Kuva: Lea Ansamaa

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Hiukkavaaran keskusleikkipuistoon tulee maamerkiksi liki kahdeksanmetrinen tornileikki, jonka verkkoseinien sisältä voi tutkia ympäristöä turvallisesti lintuperspektiivistä.

”Tornissa on yhteensä kolme liukumäkeä, muun muassa iso kierteinen tuubiliuku. Keskusleikkipuistoon tulee muutenkin monipuolisesti toimintoja niin pienille kuin isommille lapsille. Tämä puisto kannattaa ehdottomasti kokea, kun se valmistuu kesän aikana”, kehottaa suunnitteluhortonomi Sari Palo Oulun Infra -liikelaitoksesta.

Kolmen eri tason leikkipaikkoja

Leikkipuistoja kehitetään Oulussa erillisen suunnitelman mukaisesti, ja leikkipuistoissa on erityinen hierarkia.

”Mitoitus perustuu väkilukuun ja puiston saavutettavuuteen. Tämä hierarkiataso määrittelee sitten leikkipaikan pinta-alan sekä välineet ja varusteet. Leikkipuistot on ryhmitelty kolmeen eri tasoon: leikkipaikka, leikkipuisto ja keskusleikkipuisto”, valottaa Palo.

Kaikkiin leikkipuistoihin sisältyy perusleikkivälineistö, joita ovat keinut pienille ja isoille lapsille, jousituotteet, hiekkalaatikko, pienille lapsille liukumäki ja isommille lapsille monitoimiteline, jossa on liuku- ja kiipeilymahdollisuus. Lapset pääsevät itsekin mukaan ideoimaan leikkipuistoja päiväkotien ja koulujen yhteistyöllä. Oppilaskunnat ja päiväkodit keräävät lasten toiveita puistoihin.

Hupisaarten leikkipuisto suosituin ja tunnetuin

Oulun varmasti suosituin ja tunnetuin leikkipuisto on Hupisaarten keskusleikkipuisto.

”Asukkaat toivovat juuri sen kaltaista omaksi lähipuistokseen, mutta valitettavasti taloudellisesti resurssit eivät aivan tähän anna mahdollisuutta”, sanoo Palo.

Sari Palo kertoo, että leikkipuistojen suunnittelu on mielenkiintoista työtä, jossa saa luoda mukavia ympäristöjä kuntalaisille ja toteuttaa heidän toiveitaan.

”Toisaalta pitää tuntea turvallisuusnormit ja pysyä budjetin raameissa.”

Palon työssä parasta on se hetki, kun uusi puisto on valmistunut ja saa nähdä, miten innokkaat lapset pääsevät testaamaan upouusia välineitä.

Korjattavia leikkipuistoja kesällä:

  • Karjakentän leikkipaikka
  • Syynimaan leikkipaikka
  • Tähtitarhanpuiston leikkipaikka

Syksyksi valmistuvat:

  • Honkalanpuiston leikkipaikka