Lasten luistelukouluissa opitaan, leikitään ja nähdään kavereita – luistelukoulut jatkuvat maaliskuulle

Kerem Arslan tutustui luisteluun kaksoisveljensä Kemalin (takana) kanssa. Mukana olivat myös Yadigar-äiti ja Semih-isä. Kuvat: Sanna Krook

Julkaistu: Kirjoittaja: Hanna Sankala-Sivula

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Niittyaron luistelukentällä käy tiistai-iltaisin kuhina. Liikuntapalveluiden luistelukoulut lapsille ja perheille pyörivät urheilukeskuksessa aina maaliskuun alkupuolelle asti. Yadigar Arslan oli tullut paikalle kohta 5 vuotta täyttävien kaksospoikiensa Kemalin ja Keremin sekä miehensä Semihin kanssa.

”Ennen joulua kävimme jo Raksilan tekojäällä luistelukoulussa”, hän kertoo.

Luistelukouluja järjestetään tänä vuonna Niittyaron lisäksi Castrenissa, Pateniemessä, Kaakkurissa, Ritaharjussa, Kellossa sekä Jäälissä. Tarkat ajat löytyvät liikuntapalveluiden nettisivuilta. Luistelukouluun voi tulla joka kerta mukaan uutena, eikä ennakkoilmoittautumisia tarvita. Kussakin paikassa on kaksi ryhmää.

”Jaottelu on, että ensimmäisessä ryhmässä olisi luistimilla kävelevät. Toisessa ryhmässä taas sellaiset, jotka pystyy jo vähän liukumaan ja menemään reippaammin eteenpäin”, kertoo Aki Syrjälä, joka on yksi luistelukoulun ohjaajista.

”Ihan pienimpien ryhmässä lähdetään liikkeelle luisteluasennosta. Tehdään paikallaan askellusta ja kävelyä, ja sitä kautta pikkuisen eteenpäin liukua. Eli ihan alkeita käydään läpi ja totutellaan luistimiin”, Syrjälä jatkaa.

Toisessa ryhmässä on opeteltu esimerkiksi erilaisia jarrutustekniikoita, leikitty ja pelailtu sekä muuten kehitetty luisteluosaamista.

”Vanhemmatkin mielellään luistimilla mukaan!”, huikkaa Sampo Id, toinen luistelukoulun vetäjä.

Luistelukoululaisia jäällä.
Luistelukoulun ohjaaja Aki Syrjälä antoi neuvoja eteenpäin kävelevien ryhmäläisille.

Jäällä tavataan

Maija Rouhiainen oli tyttäriensä Elsan, 6, ja Selman, 4, kanssa toista kertaa luistelukoulussa.

”Tämä on meidän lähikenttä”, huikkaavat lapset luistelun lomasta.

Kodin lähellä olevalla kentällä näkyy myös tuttuja ja päiväkotikavereita, joten luistelukoulu on oppimisen lisäksi myös sosiaalinen tapahtuma.

”Tänäänkin päiväkodista lähtiessä lapset kysyivät toisiltaan, että tuutko illalla luistelukouluun”, kertoo Maija Rouhiainen.

Rouhiainen kertoo hyödyntävänsä monipuolisesti kaupungin liikuntapalveluita. Uimahallit ja perhekuperkeikat ovat tuttuja, ja lasten kanssa tulee käytyä muutenkin luistelemassa. Ohjattu tilaisuus innostaa kuitenkin lapsia erityisellä tavalla lähtemään liikkeelle. Rouhiainen kiittelee myös luistelukoulujen maksuttomuutta verrattuna moniin muihin paikkakuntiin.

Kaupungin luistelukouluja organisoiva liikunnanohjaaja Piia Moilanen kertoo, että liikuntapalvelut järjestää vuosittain luistelukouluja ennen joulua Raksilan tekojäällä sekä kaupunginosakentillä tammi–maaliskuun aikana.

”Tekojään luistelukouluissa oli aiemmin kurssimaksu. Muutama vuosi ollaan menty nyt kaikki luistelukoulut maksuttomina”, Moilanen kertoo.

Luistelukouluja ohjaavat pääsääntöisesti opiskelijat. Eniten ohjaajina on ollut luokanopettaja- ja fysioterapiaopiskelijoita. Myös taitoluistelua ja jääkiekkoa vuosia harrastaneita henkilöitä otetaan ohjaajiksi. Uusia luistelu- ja hiihtokoulujen vetäjiä välillä tarvitaan.

”Jos on lajitaustaa ja kokemusta ryhmien vetämisestä, niin kannattaa olla yhteydessä”, Moilanen vinkkaa.

Siskokset luistelemassa.
Sisarukset Selma ja Elsa Rouhiainen näkevät lähikentän luistelukoulussa myös päiväkotikavereitaan. Luistelukouluihin voi tulla jokaisena kertana uutena mukaan.

Lue myös