Löytyykö mielipiteitä sähköpotkulaudoista? Kaupunki kartoittaa kokemuksia kyselyssä

Viime keväänä sähköpotkulautoja tuli Oulun kaduille ennennäkemätön määrä. Kuva: Pasi Rytinki

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kaupunki selvittää parhaillaan kyselytutkimuksella kaupunkilaisten mielipiteitä, näkemyksiä ja kokemuksia sähköpotkulautoihin liittyen. Vastauksia aiotaan hyödyntää sähköpotkulautojen pysäköintiin ja käyttöalueisiin liittyvien sääntöjen kehittämisessä.

Tämä vuosi oli Oulussakin sähköpotkulautojen läpimurtovuosi, sillä kaupunkiin tuli entistä useampia palvelutarjoajia  – joidenkin mielestä ehkä liikaakin.

”Oulun kaupungilla ei tämän hetken lainsäädännöllä ole mahdollisuutta rajoittaa operaattoreiden määrää. Alkukesästä oli neljä operaattoria, loppukesästä enää kolme”, sanoo kaupungin liikenneinsinööri Harri Vaarala.

Pysäköinnistä eniten palautetta

Sähköpotkulaudat ovat kaikkialla aiheuttaneet kiivastakin kansalaiskeskustelua puolesta ja vastaan, niin myös Oulussa. Polemiikkia aiheuttavat niin lautojen pysäköinti kuin liikennekäyttäytyminen ja ajonopeudetkin.

”Huonosti pysäköidyistä laudoista tulee varmaankin eniten palautetta [kaupungille]. Vaikka kaupunki määrittelisikin ja merkitsisi maastoon erillisiä pysäköintialueita potkulaudoille, niin todennäköisesti tämä ei poistaisi huonosti pysäköityjen lautojen ongelmaa – tai ainakaan niin ei ole tapahtunut muissa kaupungeissa, joissa pysäköintialueita on merkitty”, Vaarala sanoo.

”Vaikka kaupunki määrittelisikin ja merkitsisi maastoon erillisiä pysäköintialueita potkulaudoille, niin todennäköisesti tämä ei poistaisi huonosti pysäköityjen lautojen ongelmaa.”

Liikenneturvallisuuteen liittyvien lieveilmiöiden vuoksi kaupunki haluaa selvittää tarkemmin sähköpotkulautoihin liittyviä riski- ja vaaratekijöitä sekä pohtia keinoja, joilla voidaan varmistaa sekä sähköpotkulautailijoiden että muiden tienkäyttäjin turvallisuus erityisesti vilkasliikenteisessä ydinkeskustassa.

Verkkokyselyyn toivotaan vastauksia sekä sähköpotkulautojen käyttäjiltä että muilla liikkumismuodoilla liikkuvilta. Kysymykset liittyvät kokemuksiin ja mielipiteisiin sähköpotkulaudoista sekä niiden aiheuttamiin vaaratilanteisiin ja pysäköinnin aiheuttamiin haittoihin. 

Kysely on avoinna 20.11.2022 saakka.