Löökin kokkien työnohjaaja Maritta Murto palkittiin parhaana keittiöalan ammattilaisena

Onhan palkinto iso tunnustus omasta työstä, tietää tehneensä jotain oikein, sanoo Maritta Murto. Kuva: Tuula Alakoski

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Sirpa Anneli Tarkkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Palkintogaalaa seurasi Messukeskuksessa noin 800 vierasta, Maritta Murrolla oli mukanaan joukko työkavereita kannustusjoukkona. Palkitsemisestaan hän ei tiennyt mitään matkatessaan Helsinkiin, vain finaaliehdokkuudestaan kolmen parhaan joukossa. 

Tunnustuspalkinto tuli kahden äänestyksen ja perustelujen jälkeen, joihin tuomaristo perehtyi. Murron ehdokkaaksi ilmoitti Löökin tuotantopäällikkö Teija Haahtikari viime syksynä. 

Käytännössä palkinto tarkoitti palkintopokaalia ja diplomia kotiin viemisinä. 

Ouluun tuli myös toinen palkinto, kun kahvilan työntekijä -sarjassa voiton vei Coffee House Oulun kahvilatyöntekijä Susanna Karppinen.

Läpikäytynä keittiötyön koko skaala

Keittiöalalle Murto päätyi oltuaan nuorena kesätöissä grillillä. Suurtalouskokiksi hän valmistui vuonna – 96 Haapavedeltä. Sen jälkeen Murto työllistyi puoleksitoista vuodeksi Oulun Aterialle ravitsemistyöntekijäksi. Sieltä hän siirtyi Amicalle, josta myöhemmin tuli Fazer Food Services.

”Fazer Food Servicesillä aloitin tiskarina ja sen jälkeen olen käynyt kaikki keittiötyön nurkat, ollut kokkina ja leiponut. Fazerilla leivoin työkseni 10 vuotta, välillä haaveilin lähteväni opiskelemaan kondiittoriksi, mutta päädyin kuitenkin kokiksi Oysiin vuonna 2014. Kokin työ olikin mukavaa vaihtelua vuosien leipomisen jälkeen, siitä tuli uutta intoa työuralle.” 

Oysin kokkina Murto oli kolme ja puoli vuotta ennen kuin aloitti samoissa töissä Löökillä 2018 tammikuussa. Viime lokakuussa hän suoritti loppuun esimiehen erikoisammattitutkinnon. 

Sairaala- ja kouluruuan puolestapuhuja

PRO-palkintojen saajia voivat ehdottaa työkaverit, tuttavat, yhteistyökumppanit, esimiehet ja asiakkaat. Ehdokkailta edellytetään riittävästi työkokemusta sekä perus- ja täydennyskoulutusta. 

Palkittavan tärkein ominaisuus on kuitenkin asenne. Palkinto korostaa osaamisen ohella palkittavan energisyyttä ja esimerkillisyyttä sekä tyyppiä, jonka kanssa on myös mukava tehdä töitä. 

”Olen minä hyväntuulinen, avulias ja varmaan helposti lähestyttävä, koska minulta kysellään paljon”, miettii Murto ammattipersoonaansa.

Löökillä hänellä on alaisinaan kuusi kokkia ja dieettikeittiöllä kolme. 

”Oma-aloitteinen meillä pitää olla eikä saa säikähtää vähästä. Hyvää huumorintajuakin vaaditaan, että pärjää täällä.”  

Osan työpäivästään Murto viettää kokkina itsekin. Silloin hän mieluiten pyöräyttää vaativimpia annoksia kuten kasvisruokia.

”Se haastaa, kun kasviksia ei saa kypsentää liikaa. Toki tykkään myös liharuuista, Aurahärästä ja käristyksistä.” 

Murto on mukana myös Löökin tuotekehitystyöryhmässä. 

”Päivittäisessä työssä pyrin jatkuvasti kehittämään reseptiikkaa ja ruuan laatua paremmaksi ja ruokia maittavammiksi, tässä riittääkin haastetta loputtomiin.  Oysille kokiksi siirtyminen avasi omat silmät sairaala- ja kouluruuan tasosta ja olenkin nykyään näiden puolestapuhuja.”

Seuraavaksi Murto on ajatellut kehittää itseään restonomiksi eli aloittaa keittiöalan ammattikorkeakouluopinnot.