Koko perheen Hupisaarten Kutuyö -tapahtuma juhlistaa Hupisaarten aluetta lokakuussa

Luonnonvarakeskus tekee arvokasta työtä kalakantojen elvyttämiseksi. Kuvassa erikoistutkija Pauliina Louhi Hupisaaren taimenistutuksessa. Kuva: Carita Forsman

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kaupunkipuistoille hyvin poikkeuksellisesti Hupisaarten puroverkosto on nykyään myös koti Suomessa harvinaiselle ja uhanalaiselle taimenelle, joka saapuu Hupisaarten puroihin kutemaan syksyn hämärissä. Oulun kaupunki on vuodesta 2018 kunnostanut puroverkostoa ja Luonnonvarakeskus on siirtänyt onnistuneesti puroihin aikuisia taimenia. Puroverkostossa onkin nyttemmin ilahduttavan runsaasti taimenen poikasia ja taimenia.

Hupisaarten Kutuyö -tapahtuma tarjoaa kaupunkilaisille mahdollisuuden tutustua pinnanalaiseen elämään ja samalla koko alueeseen.

 ”Päivän aikana kävijöillä on tilaisuus tutustua kaloihin muun muassa bongailemalla niitä opastetusti lamppujen avulla tai vesikiikareilla suoraan puroista, piipahtamalla kalatarkkailukoppiin tai seuraamalla esitystä kalankäsittelystä”, kertoo tapahtuman järjestelyistä vastaavan Wadessa Oy:n Anna Lanas.

Lisäksi tapahtumassa pääsee tutustumaan laajemmin alueen tarinoihin ja palveluihin hyödyntämällä museoiden aukioloajat, Oulu-oppaiden tietoiskut tai tilaisuuden kurkata historialliseen Valjastehtaaseen rakentuviin asuntoihin. Alueen ravintolat ovat myös auki.

Kasvivärjäystä, musiikkia ja tulishowta

Tapahtumassa kävijät pääsevät taiteilijoiden opastamana kokeilemaan kasvivärjäystä, johon materiaali väreihin löytyy maahan pudonneista syksyn lehdistä, sekä taiteilemaan erilaisia taideteoksia risuista. Päivän aikana oululaisten oma kulttuuripersoona Jukka Takalo esiintyy puistossa tunnelmallisissa ympäristöissä. Hämärän tullen illan kruunaa tulishow.

 ”Päivä on täysin maksuton ja terveysturvallinen. Tapahtumassa on ohjelmaa pitkin päivää, joten kävijöiden odotetaan kulkevan tapahtumassa tasaisesti koko päivän aikana. Tällä tavoin pyritään varmistamaan, ettei ruuhkia ja siten altistusriskejä pääse syntymään”, kertoo tapahtumaturvallisuudesta vastaava Nikolas Pajunen.

Tapahtuma on osa Luonnonvarakeskuksen koordinoimaa Hupisaarten urbaanit purot innovaatioiden kohteena -hanketta. Hanketta rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen myöntämänä. Oulun kaupunki on hankkeessa osarahajoittajana.

Hupisaarten Kutuyö -tapahtuma lauantaina 2.10.2021 klo 14-21. Koko ohjelma ja aikataulut julkaistaan tapahtuman Facebook-sivulla lähempänä tapahtumaa. Olosuhteista johtuen ohjelmaan voi tulla muutoksia.

 

 

Lue myös