Kirjastolla palvelee myös digitalkkari – kokeile ja valmista esineitä Pekurin kirjaston digiverstaalla

Digitalkkari Walter Karila päivystää Pekurin kirjaston digiverstaan takanurkassa. Kuvat: Noora Ruuska

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Noora Ruuska

Jaa sosiaalisessa mediassa:

 

Oulun kaupunginkirjaston Digiverstas löytyy Pekurin kirjaston tiloista. Aluetta ei voi olla huomaamatta, sillä se sijaitsee heti kirjaston sisäänkäynnin oikealla puolella ja erottuu laitteidensa ansiosta selvästi muusta kirjastosta.

Digiverstas on kaikkien asiakkaiden käytettävissä ja mahdollistaa eri laitteiden kokeilemisen ja esineiden valmistamisen niillä.

Verstas on jaettu kahteen osaan. Etuosasta löytyvät jo tuttuun tyyliin asiakastietokoneet, tulostus, kopioiminen ja skannaus sekä paperisilppuri.  Käytössä on myös mediatyöasema ja mikrofilmiskanneri.

Digiverstas näyttää hieman erilaiselta kuin takavuosikymmenten perinteinen kirjasto.

Digiverstaan perällä avautuu hieman erilainen näkymä. Taaempi puoli on täynnä suuria erikoisen näköisiä laitteita, jollaisiin harvemmin törmää missään.

Taaempaa löytyy 3D-tulostin ja skanneri, äänitteiden digitointilaite, neliväritarratulostin, vinyylileikkuri ja lämpöprässi sekä laserleikkuri.

Verstas löydetty Pekurissa

Digiverstas on osa Steam in Oulu -verkostoa, yhteisöä, jonka perusajatuksena on yhdessä tekeminen ja kokeileva ja yhteisöllinen oppiminen.

Digiverstas on avattu asiakkaille jo vuonna 2020.

Veli-Pekka Marjoniemi työskentelee Digiverstaan suunnittelu- ja ylläpitotehtävissä. Hän arvelee verstaan käytön lisääntyneen siitä, kun se avattiin.

”Pekurilla tänne löytää paremmin. Pääkirjastolla Digiverstas jäi hieman piiloon lehtisalissa”, Marjoniemi pohtii.

Hän kertoo laitteiden pysyneen pääosin samoina muutamaa muutosta lukuun ottamatta.

”Uusimpana tänne on tullut laserleikkuri, joka otettiin käyttöön vasta tämän vuoden kesän alussa.”

Laserleikkuri on Digiverstaan uusin laitelisäys.

Laserleikkurilla voi leikata ja kaivertaa erilaisia kuvioita vanerimateriaaleista. Leikkurin yhteydessä toimii CorelDraw-ohjelma, jolla voi valmistella haluamansa kuvat kaiverrettaviksi.

Digitalkkari auttaa ja opastaa

Walter Karila toimii päivittäisessä opastustyössä digitalkkarina.

Digitalkkarit avustavat asiakkaita perinteisissä tietokoneasioissa ja opastavat Digiverstaan laitteiston käytössä.

Asiakkaan tulee varata digitalkkarin opastusaika käyttäessään laitteita ensimmäistä kertaa. Opastuksen voi varata netistä varauspalvelu Varaamosta.

”Digitalkkarit auttavat tarvittaessa ja ohjeistavat asiakkaat alkuun. Sen jälkeen he pitävät pääosin huolen siitä, että materiaaleja on tarpeeksi ja kaikki sujuu”, Marjoniemi kertoo.

Digitalkkarin päivystyspiste löytyy aivan Digiverstaan takanurkasta.

”Tämä piste jää ikävästi tolpan taakse, mutta täällä me päivystämme”, Karila muistuttaa.

3D-tulostus kiinnostaa

Työntekijöiden kokemuksen mukaan 3D-tulostin kiinnostaa asiakkaita eniten. Vuoden 2023 alussa, tammi-maaliskuussa, 3D-tulostin ja mediatyöasema olivatkin selkeästi suosituimmat laitteet varauspalvelu Varaamossa.

3D-tulostimessa muovimassa kasautuu hiljalleen kerroksiksi muodostaen kolmiulotteisen esineen. Tulostaminen voi viedä tunteja, riippuen muovikerrosten paksuudesta, täyttöasteesta ja tukipilarien tarpeesta.

Mediatyöasemalla tietokoneelle on asennettu Adobe Creative Cloud -ohjelmat ja käytössä on piirtopöytä ja tasoskanneri.

Digiverstaan 3D-tulostimella valmistetaan eniten käyttöesineitä.

”Minulla esimerkiksi hajosi repusta solki, joten ajattelin 3D-skannata toiselta puolelta samanlaisen, ja tulostaa uuden 3D-tulostimella”, Marjoniemi kertoo.

Ainutlaatuisia esineitä

Digiverstaalla voi valmistaa monenlaisia esineitä erilaisiin käyttötarkoituksiin. Pääset itse suunnittelemaan ja luomaan tuotteen, jollaista ei varmasti löydy jokaiselta vastaantulevalta.

Laserleikkurilla on valmistettu korvakoruja ja rasioita ja kaiverrettu erilaisia kuvia vanerilevyille.

Vinyylileikkurilla on luotu kangaspainatuksia, joita on painatettu lämpöprässillä T-paitoihin ja kangaskasseihin. Vinyylileikkurilla ja neliväritarratulostimella on tehty myös tarroja, joita on liimailtu koristamaan muun muassa puhelimen kuoria.

3D-skannerilla voit mallintaa jonkun olemassa olevan esineen ja tulostaa kopion 3D-tulostimella, tai vaihtoehtoisesti tulostaa valmiista mallista.

Digiverstaan ylläpito ja suunnittelutehtävistä vastaava erikoiskirjastovirkailija Veli-Pekka Marjoniemi viimeistelee vinyylileikkurilla tehtyä tarraa.

Digiverstaalla saatkin luotua uniikkeja tavaroita joko itsellesi tai lahjaksi.

Verstaan laitteiden käyttö on ilmaista. Laitteita voi varata Varaamosta kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla.

Valmistettavista tuotteista peritään pieni materiaalimaksu, jonka voit tarkistaa Varaamosta tai Oulun kaupunginkirjaston verkkosivuilta.