Kiikelinpuiston puhtaanapito vaatii jatkuvia toimenpiteitä – lauantain talkoot kaunistivat puistoa lyhyeksi ajaksi

Kiikelinpuistossa järjestettiin kevättalkoot viime lauantaina. Nurmikon lisäksi puhdistettiin polkua reunustavat kourut. Kuvat: Petri Isoniemi

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Henna Maria Saarenketo

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kevät on pihatalkoiden aikaa, joten myös Kiikelinpuistossa järjestettiin siivoustalkoot viime lauantaina. Kiikelinpuisto oli lauantain siivoustalkoiden jälkeen siistimpi ja viihtyisämpi paikka, mutta paikka oli jälleen epäsiisti sunnuntaiaamuna. Monet viettävät aikaa tässä puistossa viikonloppuiltaisin.

Siivoustalkoota johtanut Oulun Infran työnsuunnittelija, puutarhuri Elsa Tuohino-Karjalainen kertoo, että Kiikelinpuistossa, Mannerheiminpuistossa ja muillakin keskustan vilkkailla alueilla käy kunnossapitäjä kesäaikaan joka aamu. Hän muistuttaa myös siitä, että Kiikelinpuistossa on riittävästi roskiksia.

”Se on puistossa olevista itsestään kiinni, että laittavatko roskat niihin”, hän toteaa.

Tuohino-Karjalaisen arvion mukaan siivoamiselle on tarvetta Kiikelinpuistossa jatkossa. Puisto on suosittu piknikpaikka erityisesti kesäisin, minkä seurauksena sinne jää roskia.

Kiikelinpuisto suosittu paikka

Kaikkiaan kahdeksan oululaista oli vastannut talkookutsuun. Talkoolaiset haravoivat kuivuneet lehdet ruohikolta, puhdistivat polkuja reunustavat kourut ja puhdistivat myös rantaa ja läheistä Elban saarta, joka kuuluu Kiikelinpuistoon.

Kiikelinpuiston lähellä, kanavan rannassa asuva Reijo Niemi oli yksi talkoolaisista. Hän keräsi roskatikuilla jätesäkkiin piknikkien seurauksena jääneet roskat.

”Määrällisesti eniten oli tavallisia pullonkorkkeja. Sitten oli kuohuviinipullon korkkeja ja kolmantena oli tyhjiä nuuskarasioita”, hän kertoo.

Kevättalkoisiin Kiikelinpuistossa osallistunut Reijo Niemi kertoo vierailevansa tässä puistossa usein.

Kiikelin saaren lähellä asuva Niemi tietää, että Kiikelinpuiston puhtaanapidolle on jatkuvaa tarvetta. Alueella liikkuu paljon ihmisiä koulujen päättäjäisten jälkeen ja myös erilaisten juhlien aikaan, mistä syystä sinne jää roskia.

Niemen mukaan kanavan lähelle tarvittaisiin myös käymälää, koska monet ihmiset viettävät aikaansa kauppatorin rannassa ja kanavan rannassa. Kiikelinpuistossa tällä hetkellä olevat bajamajat palvelevat lähinnä puistossa oleskelevia.

Kevättalkoita voi tulla lisää

Lauantaina Kiikelinpuistossa olleet kevättalkoot olivat ensimmäiset, jotka Oulun Infra järjesti. Oulun Infran kunnossapitovalvoja Anu Laakon mukaan nyt ollaan aloittamassa osallistavaa toimintaa enemmän. Koululaisten kanssa on istutettu tulppaanin sipuleita Hupisaarille ja puuntaimia meluvallille aikaisemmin. Alueurakoitsijat ovat järjestäneet kevätsiivouksia ulkoisilla urakka-alueilla.

Hän arvioi, että kevättalkoista voi pysyvä käytäntö keskustan alueella.

”Kyllä minä luulen, että kun me kehitetään hyvä konsepti, me voimme helposti järjestää talkoot”, hän kertoo.

Elsa Tuohino-Karjalaisen mukaan ajatus näistä kevättalkoista syntyi viime talvena, kun hän luki sosiaalisesta mediasta siitä, kuinka erään kerrostalon asukkaat olivat Helsingissä puhdistaneet talkoilla lähimmän puiston. Hän päätti silloin, että samaa voisi kokeilla myös Oulussa.

Oulun Infra -liikelaitos oli järjestänyt kevättalkoot Kiikelinpuistossa ja tuonut talkoolaisille työvälineet.

Oulun Infra -liikelaitos järjesti talkoot, johon saapuneille oululaisille annettiin huomioliivit, suojakäsineet ja työvälineet, kuten haravat, roskatikut, jätesakit ja kottikärryt. Elsa Tuohino-Karjalaisen ja Anu Laakon lisäksi paikalla oli kunnossapitovalvoja Outi-Maria Kauppi Oulun Infrasta.

Talkoisiin toivotaan vastuuhenkilöä

Oulun asukkaat voivat järjestää omatoimisia siivous- ja vieraslajitalkoita esimerkiksi omilla asuinalueillaan kesän aikana. Kaupunki toivoo, että talkooporukassa nimetään vastuuhenkilö, jonka tehtävänä on tehdä talkooilmoitus ja toimia yhteyshenkilönä. Talkooilmoituksella varmistetaan, että alueen kunnossapitäjä saa tiedon talkoon ajankohdasta ennakolta.

Kaupunki antaa talkooporukoiden käyttöön roskasäkkejä, lainaa roskatikkuja ja myös käy hakemassa jätesäkit sovitusta paikassa. Metalli- ja ongelmajäte täytyy lajitella erilleen roskatalkoissa. Tonteilta ei saa tuoda puutarhajätettä eikä myöskään roskia, jotka ovat kiinteistön vastuulla.