Kesän Saunalla kymmenen vuotta täyteen – Tuiran ympärivuotiselle saunalle aletaan pian hankkia rahoitusta

Rantasaunaseura kutsui kaupungin johtoa aamusaunaan. Vasemmalta Raili Martin, Leena Pudas ja Jussi Korkala Rantasaunaseurasta, kaupunginhallituksen jäsen Heikki Kontturi, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jarmo Husso sekä Rantasaunaseuran hallituksen puheenjohtaja Jussi Pöllä. Kuvat: Pasi Rytinki

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kesän Saunaksi sittemmin nimetty saunalautta puukiukaineen tuli oululaisten ja turistien iloksi Oulujoelle Tuiran uimarannan tuntumaan kesäkuussa 2014. Päättynyt kesä oli siis jo Kesän Saunan kymmenes.

Juhlavuoden kunniaksi saunaa pääasiassa talkoovoimin ylläpitävä Oulun Rantasaunaseura kutsui Oulun kaupungin johtoa aamusaunaan perjantaina. Kutsun otti vastaan kaupungin delegaatio kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperän ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jarmo Husson johdolla.

Rantasaunaseura on aiemmin ollut kaupungin saunavieraana Pehkolanlammella, nyt kaupunki sai kutsun Kesän saunalle. Jussi Pöllä (vas.) toivotti kaupunginhallituksen puheenjohtajan Mirja Vehkaperän ja jäsenen Heikki Kontturin tervetulleiksi.

Vehkaperä toi Rantasaunaseuralle kaupungin kiitokset arvokkaasta työstä oululaisten ja matkailijoiden hyväksi.

”Teette myös tärkeää perinnetyötä ja opetus- ja kasvatustyötä”, Vehkaperä sanoi viitaten siihen, että seura kouluttaa jatkuvasti uusia puusaunan lämmittäjiä.

Rantasaunaseura sai kaupungilta muistoksi Toripolliisi-pienoispatsaan.

”Joka saunassa on tonttu, mutta täällä on nyt polliisi”, lohkaisi valtuuston puheenjohtaja Husso.

Jatkuvasti enemmän kävijöitä

Yhdeksän ensimmäisen kesän aikana Kesän Saunassa kävi kaikkiaan noin 62 000 ihmistä 70:stä eri maasta, ja tämän saunakauden aikana kävijöitä on ollut ennätyksellisesti jo noin 13 000. Vuosittainen kävijämäärä on noussut selvästi joka vuosi, lukuun ottamatta koronavuotta 2020. Kävijöitä olisi enemmänkin, mutta etenkin kesän hellepäivinä kapasiteetti tulee vastaan ja käsivetoiselle minilossille voi joutua jonottamaan pitkäänkin.

Oulujokeen pulahtaminen on yksi Kesän saunan vetonauloista.

Oulun Rantasaunaseuran suunnitelmissa on rakentaa Tuiran uimarannalle uusi, ympärivuotinen yleinen sauna. Sille ollaan parhaillaan rekrytoimassa tuottajaa, joka käynnistää Tuiran Sauna 26 – Euroopan parhaat löylyt -hankkeen ja hankkii sille rahoitusta. Tuottaja voidaan palkata Oulun Kulttuurisäätiön jo myöntämällä rahoituksella. Saunahanke kuuluu Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden 2026 ohjelmaan, ja tavoitteena on saada sauna valmiiksi siihen mennessä.

Yhdistys sai vuonna 2021 kaupungilta suunnitteluvarauksen yleisen ympärivuotisen saunan rakentamiseksi ja perusti viime vuonna osakeyhtiön sen rakennuttamista varten. Tuiran saunaa suunnitellaan yhteistyössä Oulun Rantasaunaseura Oy:n, Oulun kaupungin, Oulun Talviuimarit ry:n sekä JKKM Arkkitehtien kanssa. Saunan suunnittelevat arkkitehdit Teemu Kurkela ja Lars-Erik Mattila JKMM Arkkitehdit Oy:stä.

Rantasaunaseuran hallituksen puheenjohtaja Jussi Pöllä kertoo, että juuri päättyneessä tuottajahaussa saatiin houkuteltua riittävästi hyviä hakijoita, joista pystytään valitsemaan pätevä veturi Tuiran saunahankkeelle. Pitkään odotettu hanke siis päässee pian toden teolla vauhtiin.

Saunan rakentaminen vaatii vielä asemakaavamuutoksen Tervahaudanpuistossa sekä rakennusluvan. Sauna on tarkoitus tehdä Tuiran uimarannan nykyisen huoltorakennuksen paikalle. Rantasaunaseura vuokraa tontin kaupungilta, ja kaupungin liikuntapalvelujen on vastaavasti tarkoitus vuokrata rakennuksesta tiloja. Samassa yhteydessä on tarkoitus rakentaa uusi laituri ja parkkialue.

Talkoolaiset toiminnan sydän

Kun Kesän Sauna perustettiin vuonna 2014, Oulussa ei ollut pariin vuosikymmeneen ollut yleistä saunaa. Nyt saunatarjontaa on jo jonkin verran, uusimpana tänä viikonloppuna Pikisaaressa avattavat kaksi saunaa, jotka pohjautuvat Valentino Tignanellin Varjo-festivaalia varten suunnittelemiin kierrätettäviin oleskelurakenteisiin.

Kesän Saunankin kausi jatkuu edelleen, niin pitkään kuin olosuhteet sallivat.

”Kun asuu keskustassa kerrostalossa, niin mukavahan täällä on käydä aina välillä kolme tuntia puuhailemassa”, sanoo ”maailman lyhintä lossia” operoiva Raili Martin.

Päivisin saunaa lämmittää yksi palkattu henkilö, mutta sauna ei toimisi ilman ahkeria vapaaehtoisia, joita on löytynyt kiitettävästi lähes aina. Rantasaunaseuran hallituksen jäsen Leena Pudas kertoo, että saunaa ei ole kertaakaan jouduttu sulkemaan sen takia, ettei olisi saatu talkoolaisia. Talkootyötunteja kertyy kaikkiaan toistatuhatta kaudessa.

”Tänä kesänä meillä on ollut varmaan satakunta talkoolaista”, Jussi Pöllä arvioi. Uusia koulutetaan joka vuosi, tänä vuonna peräti 26.

”Onhan tämä näin syksyllä aika extreme-hommaa välillä. On pilkkopimeätä, pinnat voivat olla jäässä ja kosteutta on”, talkoolaisena työskentelevä Raili Martin toteaa.

Perjantaina saunan lämmityksestä vastannut Jussi Korkala kertoo aloittaneensa lämmityksen jo viideltä aamulla.

Raili Martin on laskenut ehtineensä tänä vuonna saunalle pian neljäkymmentä kertaa, vaikka oli kesällä osan ajasta poissa Oulusta. Talkootyö maistuu, koska ihmiset ovat lähtökohtaisesti hyvällä tuulella saunalla.

”Yksi poika sanoi kerran, että te teette Jumalan työtä!” Martin nauraa.

Lisätietoja: kesansauna.fi