Kaupunkisuunnittelu ja Legot paiskaavat kättä Oulussa: ”Lopputulos on jotain, jota aiemmin ei osannut ajatellakaan”

Legot käyvät hyvin myös kaupunkisuunnittelun työvälineiksi. Kuva: Pii Poo Oy
Oulun Musiikkikeskus muuttuu tulevana lauantaina 24. toukokuuta värikkääksi ja luovaksi Lego-rakentelun keitaaksi, kun oululaiset lapset, nuoret ja kaikki muut Lego-rakentelemisesta kiinnostuneet kokoontuvat yhteen rakentamaan unelmiensa kaupunkikeskustaa.
Tapahtuma järjestetään osana Oulun keskustavision 2026–2040 päivitystä, ja sen tavoitteena on innostaa kaupunkilaisia ideoimaan ja suunnittelemaan tulevaisuuden Oulua.
Kaavoitusarkkitehti Anni Marttinen kertoo, että tapahtuma tarjoaa inspiroivan mahdollisuuden jokaiselle osallistujalle unelmoida ja rakentaa sitä, miltä oma elinympäristö voisi näyttää.
”Legoja käytetään kansainvälisesti paljonkin luovan suunnittelun työkaluna – ja nyt leikkisyys ja konkreettinen kaupunkisuunnittelu paiskaavat kättä myös Oulussa”, Marttinen kertoo.
Miksi juuri Legot?
Oululaiset ovat jo pitkään osallistuneet oman kaupunkinsa suunnitteluun, mutta Lego-tapahtumassa kurotetaan aiempaakin korkeammalle. Tapahtumassa mielipiteitä ei ainoastaan kuulla ja kerätä, vaan niitä muodostetaan rakentaen. Ideoita ja vinkkejä rakentelijoille ovat kertomassa Lego-tapahtumistaan tunnetun Pii Poo Oy:n Lego-rakentelun ammattilaiset.
Rakentelupisteille ei tarvitse tulla toteuttamaan valmista ajatusta, vaan rakentelu on prosessi, jonka aikana ajatukset ja unelmat syntyvät.
”Lopputulos on jotain, jota aiemmin ei osannut ajatellakaan – ja jota ei aiemmin ollut olemassa”, Marttinen lisää.
Ja siinä Legojen sekä Lego-tapahtuman taika piileekin.
”Oulun keskustavisiotyö on nimenomaisesti näkymä sellaiseen Ouluun, jota tällä hetkellä ei ole vielä olemassa. Ensin unelmoimme, sitten suunnittelemme – kuten nyt Lego-tapahtumassa – ja lopulta voimme yhdessä elää nämä unelmat tosiksi.”
Keskustavisio ohjaa kehittämistä
Oulun keskustan kehittymistä ohjaavan keskustavision päivittäminen vuosille 2026–2040 on tänä vuonna yksi Oulun kaupunkiympäristön kehittämisen tärkeimmistä projekteista. Oululaiset pääsivät kertomaan laajasti ideoitaan ja kokemuksiaan kaupunkikeskustasta keväällä 2025 toteutetussa digitaalisessa kyselyssä. Lego-tapahtuman ohjelma perustuu tiiviisti näihin satojen oululaisten lähettämiin huomioihin.
Lego-tapahtuman anti tulee nähtäville Oulun kaupungin verkkosivuille ja se ohjaa syksyllä järjestettäviä, tekoälyä hyödyntäviä UrbanistAI-työpajoja kulttuuritalo Valveella. Kaupungin ja kaupunkilaisten yhteisen kehittämisen tuloksena syntyy lopulta kaupunkikeskustan kehittämistä ohjaava Oulun keskustavisio 2026–2040.
Lego-tapahtuma on suunniteltu erityisesti lapsiperheille sopivaksi, koska keskustavisiotyön yksi tavoite on vahvistaa lapsiperhemyönteisyyttä myös tulevina vuosina. Oulu on Unicefin virallisesti tunnustama Lapsiystävällinen kunta, ja lapsiperheiden näkökulma on tärkeä, sillä kaupunkisuunnittelun alalla on tunnistettu, että lapsiperheitä houkutteleva kaupunki on viihtyisä ja saavutettava laajasti muillekin.
Mitä sinä suunnittelisit kaupunkikeskustaan Legoilla? Tule mukaan rakentamaan unelmiesi Oulua ja osallistu inspiroivaan Lego-tapahtumaan Oulun Musiikkikeskuksessa lauantaina 24. toukokuuta klo 10–16.