Kaupunkimme-festivaali etsii uusia näkökulmia kaupunkikehittämiseen

Kaupunkimme-festivaali tarjoaa muun muassa popup-neuvolan, joka auttaa tapahtumien järjestämiseen liittyvissä kysymyksissä. Kuva: Sanna Krook / arkisto

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kaupunkimme-festivaali järjestetään torstaista lauantaihin 25.–27. toukokuuta. Kaupunkikulttuuriyhdistys Oulu Urban Culturen tuottama festivaali järjestetään yhteistyössä Oulun kaupungin kulttuuripalvelujen ja Kulttuuritalo Valveen kanssa, ja päätapahtumapaikkoja ovat Valve sekä Kulttuurilaboratorio Pikisaaressa. Pistetapahtumia on myös Meri-Toppilassa ja Oulun keskustan alueella.

Tapahtuma pyrkii kokoamaan keskusteluja, tekoja ja kokemuksia kestävästä kaupunkielämästä ja sen kehittämisestä ja etsimään ratkaisuja ajankohtaisiin kaupunkielämän haasteisiin yhdessä kaupunkilaisten, yhdistysten sekä julkisen ja yksityisen sektorin toimijoiden kanssa.

Yleisölle avoimissa ja pääsymaksuttomissa Kaupunkimme-keskusteluissa pohditaan, miten taklataan kaupunkikehittämisen haasteita ja miten taide ja kulttuuri rakentavat kaupunkia ja kaupunkitilaa. Pikisaareen liittyvän tapausesimerkin pohjalta oululaisten kaupunginosien tulevaisuudesta ovat perjantai-iltapäivänä keskustelemassa kulttuurijohtaja Sami Ylisaari (Oulun kaupungin kulttuuripalvelut), toimitusjohtaja Sami Helander (Potential Oy), varapuheenjohtaja Jenina Bomström (Kulttuurikiihdyttämö ry), taidemaalari Raimo Törhönen (Vanha Villatehdas ry) ja kaavoitusarkkitehti Jere Klami (Oulun kaupunkiympäristöpalvelut, kaavoitus). 

Perjantaina taiteen roolia kaupungissa ja kaupunkitilassa pohtivat yhdessä yleisön kanssa kulttuuripalvelupäällikkö ja Kulttuuritalo Valveen johtaja FT Johanna Tuukkanen, toiminnanjohtaja ja johtava kuraattori Elisa Itkonen (ANTI-festivaali) sekä taiteilija ja valosuunnittelija Riikka Vuorenmaa (Piste Kollektiivi). 

Lauantain Kaupunkimme-keskustelu pureskelee Oulun syvintä ydintä ja sitä, mistä uudet kaupunki-ilmiöt syntyvät. Oululaisen identiteetin ja niistä uutta ammentavan kaupungin äärellä ovat tuottaja Inka Koutaniemi, Agile Coach Jaakko Jokipii sekä artisti-käsikirjoittaja-kirjailija Jukka Takalo

Torstain Tapahtumaneuvolassa Oulun kaupungin tapahtumatiimiläiset päivystävät ja auttavat esimerkiksi tapahtumien rahoitukseen tai lupa-asioihin liittyvissä kysymyksissä. Samana päivänä ohjelma tarjoaa myös tiiviin infopaketin ketteristä rahoitusvaihtoehdoista kulttuurialan toimijoille. Puheenvuorot pitävät Pohjoismainen kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus ja Oulun seudun leader ry. Rahoitusinfon järjestävät yhdessä Oulu2026-kulttuuripääkaupunkivuotta koordinoiva Oulun kulttuurisäätiö sekä Oulun kaupungin konserni- ja kulttuuripalvelut.

Oulun Liikekeskus ry:n Toivotun tulevaisuuden kaupunkikeskusta -projektin johdolla syvennytään viihtyisän rakennetun kaupunkiympäristön ja kauniin arkkitehtuurin äärelle Kohti kauniimpaa kaupunkia -kirjan lukupiirissä festivaalitorstaina.

Viikonloppuna keskustelua jatketaan kaupunkikävelyn ja keskustelun yhdistävällä löytöretkellä oululaisiin keskustakortteleihin. Löytöretki pohtii ja havainnoi Oulua Barcelonasta lainattua Superkortteli-ajattelumallia hyödyntäen.

Lisätietoa Kaupunkimme-festivaalista Oulu Urban Culturen sivuilta ja tapahtuman Facebook-sivuilta