Kaupunki vähentää sokeria lasten välipaloista ja jälkiruoista

Välipaloista ja jälkiruoista aiotaan vähentää sokeripitoisuutta noin 20 prosenttia. Kuva: Mostphotos

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Hanke toteutetaan kaupunginvaltuutettu Jukka Huotarin (ps) aloitteesta. Huotari vetoaa Itä-Suomen yliopiston Lasten liikunta- ja ravitsemustutkimukseen, jonka mukaan Suomessa jopa 80 prosenttia lapsista saa liikaa sokeria. THL:n vuoden 2021 tutkimuksen mukaan joka kolmannella 2–16-vuotiaista pojista ja joka viidennellä 2–16-vuotiaista tytöistä oli ylipainoa vuonna 2021.

”Sosiaali- ja terveysmenojen kasvaessa yhteiskunnan täytyy kehittää terveyttä edistäviä ja sairauksia ennalta ehkäiseviä toimia”, Huotari linjaa.

Oulun kaupunki sitoutuu vähentämään varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen välipaloista ja jälkiruoista lisätyn sokerin määrää 20 prosenttia nykyiseen tasoon nähden. Hanke viedään vaiheittain läpi niin, että viikolta 8 eteenpäin kaikki omavalmisteet ovat vähäsokerisempia. Sokerin vähentämistä jatketaan seuraavien ruokalistojen myötä, kunnes loputkin välipalat ja jälkiruuat muuttuvat vähäsokerisemmiksi.

Mausta pidetään huolta

Ruokalista- ja tuotesuunnittelija Päivi Kurkela Oulun Tuotantokeittiö Oy:sta kertoo, että kaupungin tarjoamat välipalat ja jälkiruoat ovat kiisseleitä, rahkoja ja puuroja.

”Siitä pidetään huolta, että laatu säilyy ja makua on, vaikka se ei välttämättä ole sokerin maku.”

”Sokerin vähentäminen tapahtuu konkreettisesti niin, että sokerin määrää vähennetään niissä, mutta me myös tulemme tarkistamaan maun, että tarvitseeko niihin lisätä marjoja tai hedelmäsosetta tai mitä se tuote sisältääkään. Mitään keinotekoisia makeutusaineita ei käytetä, ei tällä hetkellä eikä jatkossa”, Kurkela kertoo.

”Siitä pidetään huolta, että laatu säilyy ja makua on, vaikka se ei välttämättä ole sokerin maku. Puhutaan pienestä muutoksesta, vaikka toki sokerin väheneminen aina suuhun maistuu. Siihenkin varmasti totutaan”, Kurkela sanoo ja toteaa, että tuotantokeittiöllä suhtaudutaan hyvin myönteisesti hankkeeseen.

”Me olemme sataprosenttisesti tässä mukana, tämä on todella hyvä ajatus.”

Hankkeen valmistelu on käynnistetty vuoden 2022 kesällä yhdessä Oulun Tuotantokeittiö Oy:n ja Oulun Tilapalveluiden ateriapalveluiden kanssa.

 

Lue myös