Kaupungin omalla verstaalla syntyvät niin päiväkodin kaapit kuin arvokkaat entisöinnitkin

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kunnossapidon työnjohtajana toimii Timo Turtinen.

”Meillä työskentelee kaikenkaikkiaan kuusi puuseppää, joista yksi toimii myös työsuunnittelijana. Kaikki työntekijät tekevät paitsi puusepän töitä täällä verstaalla myös käyvät kohteissa korjaamassa isompia ja pienempiä korjauksia.”

Verstaalla tehdään kalusteita päiväkoteihin, kouluihin ja terveysasemille. Kouluissa tarvitaan kunnostettuja pulpetteja ja vaikkapa korjattuja penkkejä liikuntasaliin.

Pulpetteja ja vanhoja ikkunoita

Puusepänverstaan työt vaihtelevat viikoittain. Tällä hetkellä työn alla ovat muun muassa Paulaharjun koulun uudet ilmoitustaulut sekä Honkapirtin kunnostettavat ikkunat.

Verstaan nurkasta kuuluu hiomisen ääntä. Hiomispölyn keskellä suojakuulokkeiden alla työskentelee Juho. Hän korjaa parhaillaan pulpetteja, ja pulpetin kansia onkin viereisellä pöydällä kymmenittäin päällekkäin. Uusi pinta näyttää vaalealta ja kauniilta.

”On järkevää ja ekologista, että kunnostamme vanhoja huonekaluja ennemmin kuin ostamme aina uusia. Esimerkiksi jotkut vanhat Artekin kalusteet ovat arvokkaita ja haluamme säilyttää ne”, Timo Turtinen kertoo.

Honkapirtin ikkunat saavat puutyöverstaalla uuden elämän, eikä taloon tarvitse ostaa kokonaan uusia ikkunoita. Kuvat ja video: Lea Ansamaa

Toisesta verstaan nurkasta löytyy Khadem, joka kunnostaa parhaillaan Honkapirtin vanhoja ikkunoita. Karmit ovat elämää nähneet, mutta Khademin käsissä niiden vanhat, hilseilleet maalit irtoavat uuden maalin tieltä.

”Pyrimme aina säilyttämään mahdollisimman paljon vanhoja osia esimerkiksi ikkunankarmeissa, jotta säästäisimme materiaaleja”, toteaa Timo Turtinen.

Khadem korjaa taidokkaasti Honkapirtin vanhoja ikkunoita. Ikkunalasit irrotetaan, jonka jälkeen kunnostetaan karmit. Khadem on työskennellyt verstaalla tämän vuoden Maaliskuun alusta saakka. 

Verstaalta Kärpillekin kaapit

Puusepänverstaalta ovat lähteneet myös muutamat hieman kuuluisammat työt. Yksi mielenkiintoisimmista on Kärppien pukuhuoneen kaapit ja säilytystilat.

”Kärpät siis pukeutuvat ja valmistautuvat peliin pukuhuoneessa, jonka kalusteet on täällä tehty”, Turtinen kehaisee.

Lisäksi kaupungin omat puusepät ovat olleet mukana arvokiinteistöjen kunnostuksessa. He ovat muun muassa tehneet kaupungintalolle taitavia entisöintejä.

”Myös osa pääkirjaston kalusteista on täällä aikanaan tehty”, hän lisää.

Puutyöverstaalla on poranteriä joka työvaiheeseen.