Kauppahallin vetovoimaa pyritään elvyttämään monin toimin

Kauppahallin elinvoima on huolestuttanut monia oululaisia. Kuva: Sanna Krook / arkisto

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kaupunginhallituksen kokouksessa käsiteltiin tiistaina kahta valtuustoaloitetta, joissa molemmissa oltiin huolestuneita kauppahallin tilanteesta.

Kaupunginvaltuutettu Heikki Kontturin (vihr.) ja muiden allekirjoittajien aloitteessa esitettiin kauppahallin konseptin uudelleenmäärittelyä kaupungin kehityshankkeena. Sen päämääränä olisi selvittää, millainen yritystoiminta kauppahallissa vastaa tämän päivän markkinoiden tarpeita.

”Oulun torin helmi, maamerkki ja pala oululaista historiaa tarvitsee nyt suunnanmuutoksen, jotta veto- ja pitovoima vahvistuu.”

Kaupunginvaltuutettu Jukka Huotarin (ps.) ja muiden allekirjoittajien aloitteessa listattiin konkreettisia toimia, joilla kauppahallin vetovoimaa voitaisiin parantaa. Aloitteessa esitettiin vuokratasojen määräaikaista sopeuttamista kauppiaiden tukemiseksi, pysäköintimahdollisuuksien parantamista Rantakadulla poistamalla pysäköintikiellot ja muuttamalla maksullinen pysäköinti kiekolliseksi Saaristonkadun ja Kauppurienkadun väliseltä osuudelta sekä kauppahallin vapaiden tilojen markkinoinnin tehostamista eri kanavissa.

”Oulun torin helmi, maamerkki ja pala oululaista historiaa tarvitsee nyt suunnanmuutoksen, jotta veto- ja pitovoima vahvistuu. Kauppahallin tilannetta on luvattu selvittää, mutta nyt tarvitaan kunnon toimenpiteitä asioiden ratkaisuksi”, Huotarin jättämässä aloitteessa vedottiin.

Pysäköintiä yritetään helpottaa

Kaupunginhallitus päättikin toimista, joilla kauppahallin vetovoimaa pyritään elvyttämään.

Kauppahallin pysäköintitilannetta on haitannut vieressä oleva, kesken jäänyt torihotellihanke, joka on syönyt hallin pysäköintipaikkoja. Kaupunki selvittää nyt mahdollisuuksia saattaa torihotellin pysäköintialue käyttökuntoiseksi kauppahallin asiakkaille riippumatta siitä, miten varsinainen torihotellihanke jatkossa etenee.

Huotarin jättämässä aloitteessa moitittiin, että Rantakadun muuttaminen pihakaduksi tämän vuoden loppuun saakka on lisännyt pysäköintiongelmia. Nyt asiakaspysäköintiä helpotetaan merkitsemällä Rantakatu 5–6 yhden tunnin aikarajoitteiseksi pysäköintialueeksi terassikauden ulkopuoliseksi ajaksi lokakuun alusta maaliskuun loppuun.

Kaupungin konsernihallinnon vastauksessa valtuustoaloitteisiin huomautetaan, että Rantakadun varressa on käytännössä osoitettu jo kaikki mahdolliset vapaat paikat pysäköintipaikoiksi citybussin pysäkkejä ja taksiasemaa lukuunottamatta, ja pääosa paikoista on maksuttomia.

Vuokrataso alemmaksi

Myös vuokria ja vuokrasopimusrakennetta aiotaan tarkastaa niin, että uusilla yrittäjillä olisi matalampi kynnys aloittaa toiminta kauppahallissa, ja samalla parannetaan nykyisten yrittäjien taloudellisia edellytyksiä. Kaupungin tilapalvelut valtuutetaan hankkimaan ulkopuolista apua vuokralaishankintaan liiketilojen toimitilamarkkinan sekä pienyritystoiminnan tuntevalta ammattilaiselta.

Yhteistyössä vuokralaisten kanssa aiotaan selvittää myös mahdollisuuksia Kauppahallin aukioloaikojen pidentämiseen sekä lisätä joustavuutta myyntipisteiden aukioloaikavelvoitteisiin.

BusinessOulu ottaa vetovastuun Kauppahallin markkinoinnista osana kaupunkimarkkinointia.