Itsenäisyyspäivän paraatiin odotetaan kymmeniätuhansia katsojia – tapahtuma vaikuttaa liikennejärjestelyihin ja pysäköintiin Oulussa

Viime vuonna Puolustusvoimien itsenäisyyspäivän paraati järjestettiin Haminassa. Oulussa paraati on ollut viimeksi vuonna 1997. Kuva: Satu Astikainen / Puolustusvoimat

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Puolustusvoimien itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati järjestetään tänä vuonna Oulussa, ensimmäisen kerran sitten vuoden 1997. Paraatin teemana on Itsenäisen Suomen puolustajat. Mittava tapahtuma vaikuttaa Oulussa liikennejärjestelyihin ja pysäköintiin, ja esimerkiksi Ouluhalli pysäköintialueineen on suljettu yleisöltä 5.–6. joulukuuta.

Itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati järjestetään 6. joulukuuta Oulussa. Paraatikatselmus järjestetään Raatin stadionilla ja ohimarssi Merikosken silloilla. Toimintakentällä Oulun kauppatorilla voi lisäksi päivän aikana tutustua Puolustusvoimien ja muiden viranomaisten kalustoon ja toimintaan.

Paraatiin osallistuu joukkoja Maavoimista, Merivoimista, Ilmavoimista, Maanpuolustuskorkeakoulusta ja Rajavartiolaitoksesta sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä yhteensä noin 1300 henkilöä. Paraatin järjestelyistä vastaa Kainuun prikaati ja musiikista Lapin sotilassoittokunta.

Tapahtumiin on vapaa pääsy, ja Puolustusvoimat odottaa tapahtumiin osallistuvan ehkä jopa 30 000 ihmistä.

Paraatipäivä alkaa kunnialaukauksilla ja lipunnostolla Linnansaaressa. Ohjelmassa on myös seppeleenlaskutilaisuus Oulun hautausmaalla ja jumalanpalvelus Oulun tuomiokirkossa.

Marssia jalan ja moottorein

Paraatikatselmus alkaa kello 12 Raatin stadionilla. Utin jääkärirykmentin NH90-kuljetushelikopteri esittäytyy stadionin yllä jo kello 11.15, ja paraatijoukot ryhmittyvät katselmuskentälle kello 11.35 alkaen.

Paraatikatselmuksen suorittaa ja ohimarssin ottaa vastaan Puolustusvoimien sotatalouspäällikkö, kenraaliluutnantti Mikko Heiskanen. Hänen seuranaan ohimarssin vastaanottopaikalla Merikosken silloilla ovat Oulun kaupungin edustajina kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jarmo Husso. Paraatin kunniavieraina ovat sotiemme veteraanit ja lotat.

Paraatijoukkoja komentaa Maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Sami-Antti Takamaa.  Kenttähartauden pitää Puolustusvoimien kenttäpiispa Pekka Asikainen.

Merikosken silloilla kello 13 alkavaan ohimarssiin osallistuu jalan marssivien joukkojen lisäksi moottoroidussa osastossa lähes 70 Puolustusvoimien, Rajavartiolaitoksen ja muiden viranomaisten ajoneuvoa.

Ohimarssin ylilennoissa nähdään Maavoimien helikoptereita ja Ilmavoimien F/A-18 Hornet-monitoimihävittäjiä sekä Hawk-suihkuharjoituskoneita. Sää voi vaikuttaa ylilentoihin, ja niistä aiheutuu melua Oulun alueella.

Jalan marssivat joukot aloittavat ohimarssin Koskitien ja Merikoskenkadun risteyksestä. Moottoroitu osasto lähtee liikkeelle ohimarssiin Valtatien ja Merikoskenkadun risteyksestä. Ohimarssi etenee Merikoskenkatua keskustaan päin. Ohimarssin jälkeen osastot käyttävät poistumiseen Kasarmintietä ja Kajaanintietä.

Valmistelut alkavat maanantaina

Mittava tapahtuma aiheuttaa Oulussa poikkeuksia liikennejärjestelyihin ja pysäköintiin. Yleisön toivotaan saapuvan paraatiin hyvissä ajoin kävellen, pyörällä tai julkisilla kulkuvälineillä.

Paraativalmistelut aloitetaan kaupungissa maanantaina 4. joulukuuta. Pääosa paraatijoukoista, ajoneuvoista ja kalustosta saapuu Ouluun tiistaina, ja poistuu Oulusta keskiviikkona pian tapahtuman jälkeen.

Suurimmat muutokset liikenteessä ja pysäköinnissä näkyvät itsenäisyyspäivänä Raatin stadionin, Merikosken siltojen ja Kauppatorin alueella. Paraatijärjestelyjen takia myös Ouluhallin kaikki tilat ovat suljettuina 5.–6. joulukuuta. Sulku koskee niin kupoliosaa kuin laajennusosaa. Tämän lisäksi suljettuina ovat Ouluhallin molemmat pysäköintialueet.

Pysäköinti kielletään 5. joulukuuta kello 7 alkaen Linnankadulla, Linnansaaressa, Koskitiellä Merikoskenkadun länsipuolella, Raatinsaaressa, Kauppatorin alueella ja Rantakadulla. Pysäköintikielto päättyy 6. joulukuuta kello 15.30. Liikennöinti Kivisydämeen on mahdollista.

Itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta pysäköintiä ja liikennettä rajoitetaan edellä mainittujen lisäksi kello 11.45 alkaen tieosuudella Hiukanreitti – Raitotie – Alakyläntie – Kemintie, jossa on moottoroidun ohimarssiosaston ajoneuvoja. Tämä ei estä muuta liikennettä.

Ohimarssireitti Merikoskenkatu, Linnankatu ja Kajaaninkatu suljetaan ajoneuvoliikenteeltä 6. joulukuuta kello 11.30–13.30 väliseksi ajaksi. Myös Pikisaaren ja Toivoniemen liikennöintiä rajoitetaan ohimarssin ajan, ja reitti Raatintie – Linnabaana – Koskitie – Merikoskenkadun risteys on kello 12.00–13.45 jalan marssivan ohimarssiosaston käytössä.

Poliisi ja sotilaspoliisit ohjaavat

Yleisö voi seurata paraatikatselmusta Raatin stadionilla pääkatsomossa ja aurinkokatsomossa. Jalankulkijoita pyydetään käyttämään jalkakäytäviä. Stadionin paikoitusalue ei ole yleisön käytettävissä, ja Raatintie on suljettu muulta liikenteeltä.

Katselmus kestää noin 30 minuuttia.

Poliisi ja sotilaspoliisit ohjaavat liikennettä ohimarssireitillä. Ohimarssi alkaa kello 13.00 Merikoskenkadun ja Koskitien risteyksestä jalan marssivan osaston johdolla. Ohimarssi etenee Merikoskenkatua jalan marssivien osalta Linnankadulle ja Kasarmintielle sekä moottorimarssin osalta Linnankadulle ja Kajaaninkadulle.

Ohimarssi vaikuttaa Merikoskenkadun suojateiden käytettävyyteen. Jalankulkijoiden turvallisuuden takaamiseksi ohimarssin aikana suljettujen tieosuuksien ylittäminen sekä niillä liikkuminen on kielletty. Yleisöä pyydetään huomioimaan, että jalan kulkevan ohimarssiosaston perässä tulee moottoroitu osasto.

Paraatialue on lentokieltoaluetta, ja dronen lennättäminen on ehdottomasti kielletty tapahtuman turvallisuuden vuoksi.

Joukkoliikenne siirtyy käyttämään poikkeusreittejä paraatin ajaksi. Tarkemmat tiedot poikkeusreiteistä ja pysäkkimuutoksista löytyvät Oulun seudun joukkoliikenteen sivuilta.

Liikennerajoitukset puretaan mahdollisimman pian tapahtuman päätyttyä.

Fakta

Paraatipäivän ohjelma

  • 8.00 Kunnialaukaukset ja juhlallinen lipunnosto Linnansaaressa
  • 9.15 Seppeleenlaskutilaisuus Oulun hautausmaalla
  • 9–15 Toimintakenttä Oulun kauppatorilla, eri toimijat esittelevät toimintaansa, myynnissä muun muassa sotilaskodin munkkeja.
  • 10.00 Jumalanpalvelus Oulun tuomiokirkossa
  • 11.15 NH90-kuljetushelikopterin lento Raatin stadionin yllä
  • 11.35 alkaen paraatijoukkojen ryhmittyminen katselmukseen Raatin stadionille
  • 12.00 Paraatikatselmus Raatin stadionilla
  • 13.00 Ohimarssi Merikosken silloilla