Helposti lähestyttävä, jämäkkä, kokenut vai räväkkä – millaisen kaupunginjohtajan Oulu tarvitsee?

Hakuaika Oulun kaupunginjohtajan virkaan päättyy keskiviikkona 5. lokakuuta. Kuva: Sanna Krook

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajalan määräaikainen kuuden vuoden virkasuhde päättyy ensi vuoden huhtikuun alussa. Tällä hetkellä on käynnissä hakuprosessi kaupunginjohtajan virkaan, hakemuksia otetaan vastaan 5. lokakuuta saakka. Tässä vaiheessa ei siis vielä tiedetä, keitä virkaan on ehdolla, ei myöskään sitä, onko Laajala halukas jatkamaan virassa uudella toimikaudella.

Hakuvaatimuksissa mainitaan ylempi korkeakoulututkinto, vahva talous- ja henkilöstöjohtamisen kokemus, hyvä elinkeinoelämän ja julkishallinnon tuntemus, visionäärinen ajattelu, hyvät esiintymis- ja vuorovaikutustaidot sekä hyvä ruotsin ja englannin kielen taito.

Kysyimme kaupungin eri toimijoilta ja ihmisiltä, millaisen kaupunginjohtajan he haluaisivat Oululle.

Henkilöstön hyvinvointi organisaationkin etu

Kaupunginjohtaja on paitsi koko kaupungin edustaja, myös tuhansien kaupungin organisaatioon kuuluvien työntekijöiden ylin esihenkilö. Kaupungin työntekijöistä valittujen työntekijälähettiläiden puolesta vastaukset esitti yhdyskunta- ja ympäristöpalveluissa työskentelevä projektikoordinaattori Mari Paavola.

Mari Paavola on yksi kaupungin työntekijälähettiläistä. Kuva: Sanna Krook

”Oulun kaupunginjohtaja on kaupungin tunnetuin työntekijä ja koko kaupungin keulakuva. Sillä, millainen työkaveri hän on, miten hän kohtaa kuntalaisia, ja miten edustaa kaupunkiamme, on iso merkitys siihen mielikuvaan, joka kaupungistamme syntyy niin työpaikkana, kotikaupunkina kuin lomakohteena”, työntekijälähettiläät toteavat.

”Sillä, millainen työkaveri hän on, miten hän kohtaa kuntalaisia, ja miten edustaa kaupunkiamme, on iso merkitys siihen mielikuvaan, joka kaupungistamme syntyy niin työpaikkana, kotikaupunkina kuin lomakohteena.”

Työntekijälähettiläät muistuttavat, että yksi kaupunginjohtajan tärkeimmistä työtehtävistä on kaupungin henkilöstön hyvinvoinnista huolehtiminen: kun työntekijät voivat hyvin, toimii organisaatiokin hyvin.

”Työntekijälähettiläiden keskustelussa kaupunginjohtajan toivottiin olevan johtajana kannustava, helposti lähestyttävä, rohkea ja päämäärätietoinen, kohtelevan muita oikeudenmukaisesti ja tasa-arvoisesti, johtavan esimerkillään ja tutustuvan työyhteisöjen arkeen. Tärkeäksi asiaksi nähtiin myös työyhteisöjen psykologisesta turvallisuudesta huolehtiminen sekä kaupungin työntekijöiden asiantuntijuuden kehittymisen tukeminen läpi työuran.”

Työntekijälähettiläiden mukaan kaupunginjohtajan on tärkeää tuntea Oulunsa, arvostaa kaupunkimme pohjoista upeutta ja edistää aktiivisesti erityisesti Oulun vetovoimaisuuden ja kansainvälisyyden kehittymistä.

”Oulun kulttuuripääkaupunkivuoden 2026 puitteissa olisi myös hyvä sauma tehdä tarvittaessa rohkeitakin kokeiluja kaupungin sisäisten toimintamallien kehittämisessä”, työntekijälähettiläät esittävät.

”Räväkät persoonat puuttuvat”

Oulun nuorisovaltuuston puolesta kysymykseen vastasi puheenjohtaja Siiri Ruokolan , jonka mielestä Oulun kaupunginjohto on turhan virkamiesmäinen.

”Olisi hienoa, jos tehtävää hoitaisi kiinnostava, innostava ja tekevä henkilö. Sellainen, että ihan jokainen kaupunkilainen tietäisi, kuka Oulun kaupunginjohtaja on.”

”Meillä puuttuu johdosta räväkät persoonat, jotka uskaltaisivat tuoda myös henkilöbrändiänsä esiin. Vaikka kaupunginjohtaja hoitaa virkaa, olisi hienoa, jos tehtävää hoitaisi kiinnostava, innostava ja tekevä henkilö. Sellainen, että ihan jokainen kaupunkilainen tietäisi, kuka Oulun kaupunginjohtaja on.”

Nuorisovaltuuston näkökulmasta on erityisen tärkeää, että kaupunginjohtaja ymmärtää myös tulevaisuuden tekijöitä.

”Rohkea, visionääri, toiveikas, tulevaisuuteen katsova, tekevä. Nuorekas – ei tarvitse olla nuori, mutta nuorekas.”

Hyvät verkostot olennaisia

Entäpä vanhempi väestö? Vanhusneuvoston puheenjohtaja Marja-Leena Kärkkäisen mielestä tärkeintä on osaaminen ja kokemus kaupungin johtamisessa.

”On tärkeää, että kaupunginjohtajalla on hyvät ja toimivat verkostot niin alueellisiin kuin valtakunnallisiin toimijoihin sekä eri ministeriöihin.  Kunnallishallinto on nyt suuressa murroksessa hyvinvointialueiden perustamisen myötä, ja siksi olisi tärkeää, että kaupunginjohtajalla olisi ymmärrystä alueensa vanhusten tilanteesta sekä vanhuspalveluista kuin myös sosiaali- ja terveyspalveluista.”   

”Kaupunginjohtaja voi olla nainen tai mies, nuori tai vähän iäkkäämpi, sillä ulkoisella habituksella ei kaupunkia johdeta eikä sillä ole johtamiseen merkitystä.”

Kärkkäinen toivoo, että kaupunginjohtaja on henkilönä yhteistyökykyinen ja helposti lähestyttävä.

”Kaupunginjohtaja voi olla nainen tai mies, nuori tai vähän iäkkäämpi, sillä ulkoisella habituksella ei kaupunkia johdeta eikä sillä ole johtamiseen merkitystä. Vanhusneuvoston edustajana voin todeta, että on valitettavaa, että suomalaisessa työelämässä on ollut pitkään ja on edelleen ikärasismia”, Kärkkäinen sanoo.

”On ollut kuitenkin Oulun onni, että Oulun kaupungilla on ollut viime vuosikymmeninä hyviä ja yhteistyökykyisiä kaupunginjohtajia, jotka ovat luoneet Oulusta vetovoimaisen ja verkostuvan kaupungin.”

Yrityksistä huolehdittava

Oulun Yrittäjien puheenjohtaja Risto Huovinen toivoo, että kaupunginjohtaja kykenee hyvään ja rakentavaan yhteistyöhön paikallisten yrittäjien kanssa.

”Yritysten menestyminen vaikuttaa suoraan alueemme hyvinvointiin ja veto/pitovoimaan.”

”Auttaa luomaan yrityksille vakaan ja kasvun mahdollistavan toimintaympäristön. Yritysten menestyminen vaikuttaa suoraan alueemme hyvinvointiin ja veto/pitovoimaan”, Huovinen sanoo.

Koulutuksen merkitys korostuu

Ammatillista koulusta tarjoavan OSAOn kuntayhtymäjohtaja-rehtori Jarmo Paloniemi korostaa, että kaupunginjohtajan pitää tuntea sekä kunnallishallinto että yrityselämä, mihin taas tarvitaan sekä koulutusta että kokemusta. 

”Kaupunginjohtajan pitää hallita vahvasti vuorovaikutustaidot, suullinen ja kirjallinen esiintyminen – sekä suomeksi että englanniksi”, Paloniemi sanoo.

”Meidän oululaisten ajattelun tunteminen on kiistatta eduksi, vaikka sinänsä ’ulkopuoleltakin’ tuleva voi tuoda uutta nostetta”. Jarmo Paloniemi sanoo. Kuva: OSAO

Koulutusalan edustajana Paloniemi korostaa, että koulutusasioiden tuntemuksesta on etua kaupunginjohtajan työssä, etenkin kun ne oletettavasti korostuvat tulevaisuudessa sote-puolen siirtyessä hyvinvointialueen hoidettavaksi.

”Johtajuudessa tärkeintä on rauhallisuus ja rohkeus tehdä vaikeitakin päätöksiä sekä esihenkilönä mahdollistaa työntekijöiden onnistuminen.”

Paloniemen mukaan nykyinen kaupunginjohtaja Päivi Laajala arvostaa ja tuntee ammattilista koulutusta, mikä antaa hyvän esimerkin myös seuraavalle kaupunginjohtajalle.

”Johtajuudessa tärkeintä on rauhallisuus ja rohkeus tehdä vaikeitakin päätöksiä sekä esihenkilönä mahdollistaa työntekijöiden onnistuminen”, Paloniemi linjaa.

Hän ottaa esille myös kysymyksen, pitääkö kaupunginjohtajan olla valmiiksi oululainen.

”Meidän oululaisten ajattelun tunteminen on kiistatta eduksi, vaikka sinänsä ’ulkopuoleltakin’ tuleva voi tuoda uutta nostetta.”

Kulttuurimyönteisyys tärkeää

Vielä on selvittämättä kenties tärkein, niin sanotun peruskaupunkilaisen näkemys. Se ei olekaan aivan helppo tehtävä, sillä monet ujostelevat antaa julkisesti vastausta näin isoon kysymykseen. Katsastusinsinööri Antti Arvo, 36, suostuu kuitenkin pohtimaan asiaa. Hän toivoo, että kaupunginjohtaja olisi ainakin kulttuurimyönteinen.

Antti Arvolle nykyinen kaupunginjohtaja on jäänyt vieraaksi, mutta tulevalta johtajalta hän toivoo ainakin kulttuurimyönteisyyttä. Kuva: Henna Saarenketo.

”Jos me meinataan olla Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026, niin siihen alkaa tulla jo kiire. Tähän asiaan pitäisi kaupunginjohtajan panostaa eniten”, Arvo sanoo.

Hakuaika kaupunginjohtajan virkaan päättyy siis keskiviikkona, ja sen jälkeen alkaa selvitä, minkälaisia ehdokkaita kaupungin ykkösvirkaan on tarjolla.