Heinäpäähän suunnitellulle jalkapallostadionille halutaan selvittää vielä vaihtoehtoisia paikkoja

AC Oulun pääomistajan ajama jalkapallostadionhanke Heinäpäähän ei ole edennyt suunnitellussa aikataulussa. Kuva: Katarauna Consulting Oy /Arktes Oy

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Vihreiden kaupunginvaltuutetut Esa Aalto (vihr) ja Aino-Kaisa Manninen sekä vasemmistoliiton valtuutetut Mauno Murtoniemi ja Mikko Viitanen ovat jättäneet valtuustoaloitteen, jossa esitetään, että Oulun kaupunki selvittää yhdessä stadionyhtiön ja AC Oulun kanssa Heinäpään lisäksi muut mahdolliset toteuttamispaikat suunnitellulle jalkapallostadionille.

Valtuustoaloitteen mukaan useamman paikan vertailussa voidaan valita teknistaloudellisesti kannattavin ja kaupunkirakenteen näkökulmasta toimivin sijaintipaikka.

Asiaa käsiteltiin tiistaina kaupungin yhdyskuntalautakunnassa. Kaupungin kaavoitusyksikön antamassa vastauksessa valtuustoaloitteeseen kerrottiin, että toivottu selvitystyö voidaan laatia, ja se valmistuisi tämän syksyn aikana, mutta asian esittelijä, yhdyskuntajohtaja Marko Kilpeläinen päätti lautakunnan kokouksessa käydyn keskustelun jälkeen poistaa vastauksen kokouksen esityslistalta ja palauttaa asian uudelleen valmisteluun esityksellä, ettei selvitystä enää tässä vaiheessa tehdä.

Valtuustoaloitteen tekijöiden mukaan Heinäpäässä on sijoituspaikkana monia mahdollisia ongelmia.

”Hankkeen suunnittelussa on tullut vastaan haasteita muun muassa liikenteeseen ja pysäköintiin liittyen. Lähialueen asukkaat ja teollisuus eivät koe suunnitellun stadionin sijaintia parhaana mahdollisena. Nykyisillä Heinäpään jalkapallokentillä on myös käyttäjänsä”, aloitteessa huomautetaan.

Valtuustoaloitteen tekijöiden mukaan olisi tärkeää selvittää useita erilaisia toteutusvaihtoehtoja, koska kyse on tärkeästä, miljoonien rakennushankkeesta, jonka rahoitukseen myös kaupunki osallistunee.

”Useamman paikan vertailussa voidaan valita teknistaloudellisesti kannattavin ja kaupunkirakenteen näkökulmasta toimivin sijaintipaikka. Näin varmistetaan hankkeen nopea ja sujuva eteneminen ja sille mahdollisimman laaja oululaisten tuki. Toivomme, että Oulussa pelataan jatkossakin jalkapalloa ylimmällä sarjatasolla mahdollisimman suurelle yleisölle samalla koko kaupungin elinvoimaisuutta tukien”, valtuutetut kirjoittavat.

Vaihtoehtoista paikkaa ei ole löytynyt

Yhdyslautakunta päätti tehdä suunnitteluvarauksen OTC Stadion Oy:lle Heinäpään urheilukeskuksen alueelle viime vuoden kesäkuussa, ja jalkapallostadionin vaatiman asemakaavan muutoksen valmistelut aloitettiin. Tavoitteena asemakaavamuutoksessa oli mahdollistaa noin 5 000 katsojapaikkaa käsittävän jalkapallostadionin rakentaminen Heinäpään urheilukeskuksen alueelle.

Stadion on tarkoitus rakentaa pääosin yksityisellä rahalla. Hankkeen takana on AC Oulun suurimman omistajan OTC-sijoitus Oy:n tytäryhtiö OTC Stadion. OTC:n omistus AC Oulu Oy:stä on noin 40 prosenttia. 

Hankkeen alkuperäinen kustannusarvio on noin 13 miljoonaa euroa, josta kolme neljäsosaa olisi yksityistä rahoitusta. OTC Stadion Oy haaveili vielä viime vuonna stadionin valmistumisesta jo kesäksi 2023, mutta projekti on viivästynyt muun muassa vaadittujen luonto- ja linnustoselvitysten takia.

Otteluita stadionille on laskettu tulevan enintään 15 vuodessa, ja sen lisäksi satunnaisesti muita tilaisuuksia muutama vuodessa. Asemakaavamuutosta varten laadittiin liikenneselvitys, jonka mukaan stadionhanke ei aiheuta haittaa alueen teollisuudelle, pelastusliikenteelle eikä muulle liikenteelle. Vaaditut autopaikkamäärät voitiin osoittaa Heinäpään urheilukeskuksen alueelle ja lisäksi kadunvarrelle harvinaisemmissa, enemmän liikennettä aiheuttavien tilaisuuksien yhteydessä.

OTC Stadion Oy etsi vaihtoehtoisia sijaintipaikkoja muualta Oulusta ennen suunnitteluvarauksen hakemista. Stadionin ja sen autopaikkojen vaatiman tilantarpeen täyttäviä sijaintipaikkoja riittävien liikenneyhteyksien ääreltä ei kuitenkaan löytynyt.

Juttua päivitetty 5.10. tiedolla, että asia poistettiin listalta yhdyskuntalautakunnan kokouksessa.