Fennovoima irtisanoi Hanhikiven laitossopimuksen Rosatomin kanssa – Oulun kaupungille päätös ei ollut yllätys

Hanhikiven työmaa ei etene tätä pidemmälle ainakaan venäläisen laitostoimittajan kanssa. Kuva: Fennovoima

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Ukrainan sodan alettua Fennovoiman omistajat – erityisesti kuntaomistajat – ovat kaikki olleet omistusosuuksiensa kanssa ihmeissään. Sodan alettua yhteistyö ja kauppasuhteet Venäjän kanssa ovat ongelmallisia ja niistä on pyritty eroon mahdollisimman pian. Fennovoima ilmoitti tänään irtisanovansa laitostoimitussopimuksensa Rosatomin kanssa. Päätös ei tullut yllätyksenä Oulun kaupungin konsernijohtaja Ari Alatossavalle.

“Kyllähän tässä on odotettu jotain tapahtuvaksi, se on selvä. Pyhäjoelle ei ainakaan tule venäläisten toimittamaa laitosta, se on merkittävä päätös. Silti on liian aikaista sanoa, mitä tämä päätös tarkoittaa osakkeenomistajien kannalta: Rosatomin tytäryhtiö RAOS Voima Oy omistaa edelleen kolmanneksen Fennovoiman osakkeista”, Alatossava muistuttaa.

Oulun kaupunki ei ole suoraan Fennovoiman osakas, vaan kaupunki on rahoittanut hanketta Oulun Energian kautta. Alatossava arvelee, että lähiviikkoina myös Fennovoiman osakkaiden kanssa keskustellaan, miten hankkeessa edetään.

“Varmasti saamme lähiviikkoina lisää tietoa. Hanhikiven rakennustyömaa tulee hiljenemään Pyhäjoella sekä Fennovoiman omien työntekijöiden, että alihankkijoiden osalta”, Alatossava toteaa.

Vastauksia valtuutetuille

Helmikuun lopussa Oulun kaupunginvaltuustossa esitettiin kaksi aloitetta Fennovoiman ydinvoimahanketta koskien. Niihin Alatossava oli jo valmistellut vastaukset, mutta uuden tilanteen myötä vastauksia pitää vielä tarkentaa.

“Juuri tänä aamuna olin vastauksia laittamassa. Nyt pitää tarkastella, miten tässä uudessa tilanteessa vastaamme. Uskon, että vastaukset tulevat kuitenkin kaupunginhallituksen kokoukseen lähiaikoina, ehkä seuraavan kokoukseen”, Alatossava arvelee.

 

Lue myös