Espoosta muuttanut ylistää oululaisia: ”Mitä pohjoisemmaksi tulee, sitä mukavammiksi ihmiset muuttuvat”

Satu Koskela järjestää after work -tapaamisen uusille oululaisille tiistaina 31. toukokuuta. Kuvat: Satu Koskela, Sanna Krook

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Petteri Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

VTT:llä johdon assistenttina työskentelevä Satu Koskela muutti Espoosta Ouluun viime tammikuussa. Hän kertoo syntyneensä Oulussa, mutta muuttaneensa vanhempiensa mukana pääkaupunkiseudulle jo ennen kuin muistikuvia asumisesta Oulussa ehti syntyä.

Silti paluumuutto oli ollut usein mielessä, varsinkin kun Koskelan miesystävälläkin on sukujuuria ja taustaa Oulussa.

”Yhdessä tuumattiin, että lähdetäänkö Ouluun! Tämä legendaarinen kysymys johti siihen, että hän sai täältä työpaikan ja muutti tänne jo kaksi vuotta sitten. Minä tulin nyt sitten perässä, kun lapset aikuistuivat ja lähtivät pesästä”, Koskela kertoo.

”Minulla on niin upea tilanne, että työnantajalla (VTT) on toimipiste pääkaupunkiseudun lisäksi Oulussa, joten sain jatkaa samaa työtä täällä.”

Asiaan vaikutti myös koronapandemian aiheuttama etätyö.

”Huomattiin, että asiathan hoituvat loistavasti myös näin virtuaalisesti. Sekin ehkä vähän siloitti tietä tänne.”

Tutustumistilaisuus uusoululaisille

Koskela järjestää kaltaisilleen uusoululaisille after work -tutustumistilaisuuden tiistaina 31. toukokuuta. Maksuton tilaisuus pidetään kello 17–19 Cocktail Company -ravintolassa osoitteessa Hallituskatu 9.

Koskela kertoo saaneensa idean tapahtumaan opiskellessaan Wienissä vuonna 2018.

”Siellä oli paljon tämäntyyppisiä tapahtumia expateille (ulkomaisille työntekijöille tai opiskelijoille). Oli kielikahvilaa, komediailtoja, vaelluksia ynnä muuta. Kävin niissä jonkin verran, koska en tuntenut ketään siellä. Koin sen kauhean mukavana. Vaikka ihmiset olivat ventovieraita, kaikilla oli sama tarve kokoontua yhteen ja tavata muita.”

”Nyt ehkä koronan jälkeen tämä on korostunut entisestään, kun ei enää tapaa edes omia ystäviään, sukulaisiaan tai työkavereitaankaan. Luulen, että tähän on jäänyt valtava tyhjiö monelle.”

Olen nyt kevään asunut taloyhtiössä Pyykösjärvellä, ja voin sanoa, että en viidentoista Espoon-vuoden aikana puhunut naapureideni kanssa yhtä paljon kuin täällä olen puhunut yhden kevään aikana.

Koskela uskoo, että tapaamiselle on tarvetta Oulun kaltaisessa kaupungissa, johon muuttaa vuosittain tuhansia uusia asukkaita.

”Tuli mieleen, että ehkä jollain muullakin on tarve tällaiselle tapaamiselle ja sosiaalisen verkoston rakentamiselle, ilman mitään leimallista agendaa tai teemaa. Tämä on kaikille avoin, sukupuolesta tai muusta asemasta riippumaton kohtaaminen.”

Ystävällistä ja aitoa väkeä

Joskus väitetään, että niin sanotusti avojalakaset oululaiset kyräilevät ”tullista tulleita” muuttajia. Koskela tyrmää käsityksen.

”Ihan päinvastainen kokemus! Olen nyt kevään asunut taloyhtiössä Pyykösjärvellä, ja voin sanoa, että en viidentoista Espoon-vuoden aikana puhunut naapureideni kanssa yhtä paljon kuin täällä olen puhunut yhden kevään aikana.”

”Sen huomaa missä tahansa. Kun käyt lääkärissä, lääkärillä on oikeasti aikaa, se istuu ja kuuntelee. Ihmiset kävelevätkin hitaammin täällä kuin Espoossa. Elämänmeno on paljon rauhallisempia ja ihmiset tosi ystävällisiä”, Koskela kehuu.

”Minusta tuntuu, että mitä pohjoisemmaksi tulee, sitä mukavammiksi ihmiset muuttuvat. Ja aidommiksi. Ihmiset ovat sitä mitä ovat, eikä heillä ole tarvetta esittää muuta.”

Uudet oululaiset After Work ti 31.5. Mun Oulun tapahtumakalenterissa.