Ensimmäinen kotihoidon lakkopäivä sujui rauhallisesti

Kotihoidon lakko Kontinkankaan-Myllyojan alueella kestää tiistaista perjantaihin. Kuva: Mostphotos

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Hoitajajärjestöjen Tehyn ja SuPerin lakko Oulun kaupungin Kontinkankaan-Myllyojan kotihoidossa alkoi tiistaina 27.9. klo 00.01 ja päättyy perjantaina 30.9. klo 23.59.

Oulun kaupunki sai järjestettyä tiistaina Kontinkankaan-Myllyojan kotihoitoon riittävästi osaavaa henkilökuntaa lakosta huolimatta. Tavoitteena oli, että aamuvuorossa työskentelisi vähintään 20 hoitajaa, ja töihin tuli 22 hoitajaa. Myös iltavuoron 15:n hoitajan tavoite saatiin täytettyä.

Aamuvuorosta raportoitiin, että käyntiaikaa asiakkaan luona ei tarvinnut supistaa, ja myös suihkukäynnit on pystytty toteuttamaan.

Myös lopuista lakkopäivistä ennakoidaan rauhallisia, sillä jokaiselle lakkopäivälle on löytynyt välttämätön määrä työntekijöitä. Jos työntekijöitä tulee enemmän, hoitokäyntejä ei tarvitse välttämättä supistaa.

Lakosta johtuen kotihoidon käynti voi olla eri aikaan kuin tavallisesti ja käynnin kesto voi olla normaalia lyhyempi. Lakon aikanakin turvataan asiakkaiden hygienia, ravitsemus, lääkehoito ja hoitotoimenpiteet. Asiakkaalle ja omaiselle tämä näkyy siten, että hoitaja, joka tulee kotikäynnille, ei välttämättä tunne asiakkaan kotia, tapoja ja tottumuksia.

Kontinkankaan-Myllyojan kotihoidossa on noin 230 asiakasta. Asiakkaista noin 200 tarvitsee 1–4 kotihoidon käyntiä joka päivä. Noin kymmenen asiakkaan kohdalla hoito tehdään yhdessä omaisten kanssa, omaisten aloitteesta. Se voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että omainen hoitaa päiväkäynnin asiakkaan luona, kotihoito hoitaa muut käynnit.

Kontinkangas-Myllyojan kotihoidon lakkovaroitus annettiin Oulun kaupungille 29. elokuuta. Työ- ja elinkeinoministeriö siirsi kerran lakon alkua ja lakko siirtyi alkamaan aikaisintaan 27.9.

Lakkoon varautuminen aloitettiin välittömästi, kun lakkovaroitus annettiin. Henkilöstöä lakon ajalle on saatu henkilöstövuokrauksesta, lyhytaikaisista sijaisista, vapaaehtoisesti muista yksiköistä siirtyvistä ja lähiesihenkilöistä.

Hoitajajärjestöjen kanssa sovittiin suojelutyöstä maanantaina.

Tehy ja SuPer sekä kunta- ja hyvinvointialueiden työnantajat jatkoivat sopimusneuvotteluja tiistaina.