Dammisaaren Rapumajaan liittyy monta tarinaa – jopa 150-vuotiaaksi arvioidun rakennuksen historia on osin hämärän peitossa

Dammisaaren Rapumaja on kaupunkilaisille yhteinen ja avoin toiminta-, tapahtuma- ja oleskelualue Hupisaarilla, jonka toimintaa koordinoi Dodo ry. Kuvat: Sanna Krook

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Yli satavuotiaan Rapumajan alkuperään ja käyttöön liittyy monenlaisia tarinoita ja huhupuheita. Se on kuulunut aikoinaan viereiseen Sandelinien kartanorakennukseen. Historiallisia merkintöjä majasta löytyy ainakin 1870-luvulta lähtien, Rapumajan koordinaattori Harri Kononen Dodo ry:ltä kertoo.

”Jotkut sanovat, että maja olisi ollut aiemmin kartanon saunarakennuksena. Sauna se ei ole ollut eikä saunasta löydy saaresta nykyään merkkejä, mutta majan takaa löytyi aikoinaan sellainen kivikasa, että siinä on saattanut olla saunan sokkelikivet. Tai sitten ei”, Kononen uumoilee.

”Sauna se ei ole ollut eikä saunasta löydy saaresta nykyään merkkejä, mutta majan takaa löytyi aikoinaan sellainen kivikasa, että siinä on saattanut olla saunan sokkelikivet.”

Nykyisen nimensä Rapumaja on saanut tarinasta, jonka mukaan oululainen porvaristo olisi järjestänyt rakennuksessa hienoja rapukekkereitä. Ajatus rappioromanttisesta majasta entisaikojen paremman väen juhlapaikkana hymyilyttää. Konosen mielestä todennäköisintä on, että rakennus on ollut aikoinaan uimamaja.

”Ennen voimalaitoksen rakentamista siinä on vesi kulkenut osin eri reittejä ja aidassa on aukot molemmin puolin, niin ajattelen että siitä on käyty uimassa. Varmuutta tai lähdemateriaaleja asiasta ei taida olla.”

Rapumajalla voi kuka tahansa järjestää ilmaisen tapahtuman, jos se on ohjeistuksen mukaista sekä avointa ja ilmaista toimintaa.

Viljelytoimintaa Rapumajalla on harrastettu Konosen mukaan jo alkuajoista lähtien. Nykyisin alueella on Dodo ry:n ja vapaaehtoisten kaupunkilaisten hoitamia kaupunkiviljelmiä, kuten monivuotisia teeyrttejä ja hyötykasveja sekä omenapuita. Puistossa kasvaa myös esimerkiksi villejä punaherukoita ja vadelmia, joita sopii käydä herkuttelemassa. 

Viljelmien lisäksi Rapumajalla kukoistavat nykyisin yhdessäolo ja kulttuuri. Dodo ry koordinoi toimintaa kaupungin myöntämän luvan puitteissa. Tulevana kesänä luvassa on esimerkiksi musiikkiesityksiä, kirpputoritapahtumaa ja luontojoogaa.

Kuka tahansa voi tulla järjestämään Rapumajalle oman tapahtuman, jos se on ohjeistuksen mukaista sekä avointa ja ilmaista toimintaa, Kononen sanoo.

Lisätietoja: https://dodo.org/kaupungit/oulu/