Alakylän koululle rakennetaan uudet tilat – väistöaika on vaatinut rehtoriltakin pitkää pinnaa

Tältä Alakylän koulun uudisrakennus näyttää havainnekuvassa. Kuva: alt Arkkitehdit Oy.

Julkaistu: Kirjoittaja: Pasi Rytinki

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kiimingin Alakylässä sijaitsevan koulun rakennus tuhoutui tahallaan sytytetyssä tulipalossa kesällä 2020. Korvaavan uudisrakennuksen rakentaminen käynnistyy ensi syksynä, ja sen on määrä valmistua vuoden 2024 loppuun mennessä. Kaikkiaan tiloja tulee 240 oppilaalle.

Alakylän koululaiset ovat käyneet koulua väistötiloissa koulun liikuntasalissa, ja liikuntatunteja on pidetty Ylikylän koululla.

”Odottavin mielin ollaan. Aika hankalissa olosuhteissa tehdään töitä tällä hetkellä, kuitenkin kohtuukokoinen koulu, ja liikuntatiloja ei ole, kun liikuntasalista on jouduttu rakentelemaan luokkatilat ja siellä pärjäämään”, sanoo Alakylän koulun rehtori Vesa Rinta-Säntti.

”Aika hankalissa olosuhteissa tehdään töitä tällä hetkellä, kuitenkin kohtuukokoinen koulu, ja liikuntatiloja ei ole, kun liikuntasalista on jouduttu rakentelemaan luokkatilat ja siellä pärjäämään.”

Rinta-Säntti huomauttaa, että haastatteluhetkelläkin ulkona on lämpötila plussan puolella ja keli liukas, joten sisäliikuntatiloillekin olisi tarvetta, eikä vaihtoehtoisia tiloja aina ole käytettävissä. Tilanne on vaatinut pitkää pinnaa oppilailta ja opettajilta.

”Ja myös rehtorilta”, Rinta-Säntti myöntää nauraen.

Uudisrakennus täydentää pihapiirin

Oulun Tilapalvelut-liikelaitos järjesti uudisrakennuksesta tarjous- ja arkkitehtuurikilpailun, jonka voitti alt Arkkitehdit Oy ehdotuksella Harja.

”Uusi rakennus täydentää olemassa olevan pihapiirin. Rakennuksen mittakaava, kattomuoto ja materiaalit noudattelevat vanhojen rakennusten periaatteita tuoden kuitenkin uuden ajallisen kerrostuman kokonaisuuteen. Rakennuksen ydin ja tilallinen kohokohta on korkea ruokalatila”, kertoo pääsuunnittelija Antti Karsikas alt Arkkitehdeilta.

Uudisrakennus, johon tulee koulun uudet keittiö- ja ruokailutilat, valmistetaan puusta. Rakennuksen suunnittelua, rakentamista ja käyttöä ohjaa tavoite pienemmästä hiilijalanjäljestä ja suuremmasta hiilikädenjäljestä. Huomiota kiinnitetään myös yhdenvertaisuuteen ja esteettömyyteen.

”Oulun kaupunki on päättänyt lisätä rakentamisen monimuotoisuutta edistämällä puurakentamista. Esimerkkiä halutaan näyttää myös kaupungin omissa rakennuksissa”, kertoo projektipäällikkö Reetta Leinonen Oulun Tilapalveluista.

Vanhoihin, tulipalolta säästyneisiin rakennuksiin tehdään samassa yhteydessä tilamuutoksia. Hankkeen kustannusarvio on 3,69 miljoonaa euroa.

Koulu sai vaikuttaa

Rehtori Rinta-Säntti sanoo olevansa tyytyväinen uudisrakennuksen suunnitelmiin.

”Kyllä se näyttää hyvältä. Sisätiloihin olemme päässeet kovastikin vaikuttamaan, meitä on kuultu asiassa, ja olemme tyytyväisiä arkkitehtitoimiston ja kaupungin toimiin, vaikka tietysti tämä järjestelmä on aika hidas, meistä toimijoista riippumattomista syistä”, Rinta-Säntti sanoo. Hän pitää uudisrakennusta myös hyvin maisemaan ja säilyneisiin koulun osiin arkkitehtonisesti hyvin istuvana.

”Kyllä sen minusta pitäisi passata siihen hyvin, vaikka tietysti tulee vähän modernimpaa.”