Lakko pysäyttää Oulun joukkoliikenteen perjantaina, muut kaupungin palvelut toimivat pääosin normaalisti

Näillä näkymin onnikat eivät kulje Oulussa perjantaina 2. helmikuuta, mutta joitakin yksittäisiä vuoroja saatetaan pystyä ajamaan AKT:n lakosta huolimatta. Kuva: Sanna Krook / arkisto

Kaupunki

Julkaistu: Kirjoittaja: Mun Oulu

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Useat ammattiliitot ovat ilmoittaneet torstaina ja perjantaina järjestettävistä poliittisista mielenilmauksista. AKT:n lakko pysäyttää suuren osan Oulun joukkoliikenteestä perjantaina. Muissa kaupungin palveluissa voi olla pieniä, lyhytaikaisia muutoksia. Yksityisellä sektorilla vaikutukset ovat suuremmat: mielenilmaukset voivat vaikuttaa muun muassa kauppojen aukioloon sekä postin kulkuun, ja myös junavuoroja ja lentoja perutaan.

Useiden eri ammattiliittojen ilmoittamat hallituksen toimia vastustavat poliittiset mielenilmaukset vaikuttavat jonkin verran myös Oulun kaupungin palveluihin torstaina ja perjantaina 1.–2. helmikuuta.

Jos linja-autoalan henkilöstöä koskeva Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n ilmoittama poliittinen lakko toteutuu, Oulun bussiliikenne pysähtyy suurelta osin perjantaina. Torstaina linja-autoliikenne ja Matkahuolto ovat lakon ulkopuolella, joten bussiliikenteen pitäisi toimia normaalisti.

Lähtökohtaisesti bussivuoroja ei siis ajeta perjantaina 2. helmikuuta, mutta joitain vuoroja voidaan ajaa.

Torstai-iltapäivän tiedon mukaan perjantaina ajetaan ainakin osa vuoroista linjoilla 1, 2, 3, 4 ja sen variaatio, 5, 7, 8, 9, 10, 19, 20, 21, 23, 35 ja sen variaatio, 36, 38 ja sen variaatiot, 40 ja sen variaatiot, 41 ja sen variaatio, 50, 51, 52 ja sen variaatiot, 53 ja sen variaatiot, 54 ja sen variaatiot, 56 ja sen variaatiot, 63, 64 ja sen variaatiot sekä lähibussi A. Viime hetken muutoksiin kannattaa kuitenkin varautua.

Torstain puolella alkavat bussivuorot ajetaan loppuun asti, vaikka vuoro päättyisi perjantain puolella. Perjantain 2.2. ja lauantain 3.2. välistä yöliikennettä ei ajeta lukuun ottamatta linjan 51 Oulu–Kempele yövuoroja.

ELY-keskuksen mukaan sen järjestämä bussiliikenne välillä Oulu–Hailuoto (linjat 59 ja 59S) toimii normaalisti lakon aikana.

Tuoreimmat tiedot tilanteesta ja perjantaina ajettavista vuoroista löytyvät Oulun seudun liikenteen internet-sivuilta ja sähköisestä reittioppaasta reittiopas.osl.fi.

Päiväkodit osan päivää auki torstaina

Muuten kaupungin tarjoamat palvelut toimivat pääosin normaalisti, mutta pieniä muutoksia on odotettavissa.

Oulun kaupungin päiväkodit ja perhepäivähoito pystytään pitämään auki torstaina kello 11–15 ammattiliiton ulosmarssista huolimatta. Ryhmiä voidaan kuitenkin joutua yhdistelemään. Huoltajat ovat saaneet tietoa varhaiskasvatuksen sähköisen asioinnin eVakan kautta. Tämä tieto koskee kaupungin päiväkoteja, yksityiset päiväkodit tiedottavat järjestelyistään omille asiakkailleen.

Ruoka tarjotaan normaalisti kaikissa kaupungin kouluissa ja päiväkodeissa. Puhtauspalveluissa voi olla puutteita, myös muun muassa liikuntapaikkojen osalta.

Mielenilmauksella voi olla vaikutuksia myös Oulu10-asiakaspalveluihin sekä kirjastopalveluihin torstaina kello 11–15.

Junaliikenne seis, kaupat ehkä auki

Loppuviikon poliittisten mielenilmausten vaikutukset ovat suuremmat yksityisellä sektorilla.

Mukana lakoissa ovat esimerkiksi Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Palvelualojen ammattiliitto Pam, Ilmailualan unioni IAU, Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT, Suomen liikennelentäjät SLL, Rautatiealan unioni Rau, Teollisuusliitto, Paperiliitto ja ammattiliitto Pro.

Palvelualojen ammattiliitto Pam järjestää lakon kaupoissa, hotelleissa ja ravintoloissa torstaina. Kaupan keskusliikkeet ovat ilmoittaneet pyrkivänsä pitämään ainakin osan ruokakaupoista auki torstaina poliittisesta mielenilmauksesta huolimatta.

Kaikki kauko- ja lähiliikenteen päiväjunat perutaan perjantaina ja valtaosa Finnairin lennoista perutaan torstaina ja perjantaina. Pohjois-Suomen yöjunaliikenne kulkee normaalisti.

Mielenilmaus voi vaikuttaa myös esimerkiksi postin kulkuun sekä pankkien, ravintoloiden, hotellien ja liikenneasemien toimintaan.

Juttua päivitetty 1.2. klo 16.38: Lisätty tietoja perjantaina ajettavista bussivuoroista.