”Teen sisältöjä ihmisille, jotka elävät pilke silmäkulmassa” – Sanni Inget esittelee somessa Oulun murretta, keikkailee ja haaveilee omasta sketsiryhmästä

Sanni Inget tekee Oulun murretta tutuksi Instagramissa. Hänen lempisanojaan ouluksi ovat Mun Oulunkin lukijoiden suosikiksi äänestetty "pölijä" sekä kauniisti soiva "hilijaa". Kuva: Jenni Sulkala

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Sanni Inget, mistä päin Oulua olet kotoisin? Entä mitkä ovat lempipaikkasi Oulussa?

”Asun tällä hetkellä Karjasillalla, mutta olen kotoisin Kirkkokangas-Myllyoja -suunnalta. Vanhempani asuvat edelleen siellä. Ja kyllähän se aina on niin, että kun olet jostain kotoisin, sillä paikalla on sinulle tarina. Se edustaa minulle sitä, mistä olen lähtöisin.

Oulussa on ihania paikkoja toki muitakin, kuten vaikkapa Koitelinkoski, merenranta ja muut luontoalueet. Luonto on minulle tosi tärkeä.

Vanhempien kanssa ollaan kasvatettu myös omaa ruokaa, ja eletty maanläheistä maalaiselämää. Sieltä varmaan tulee oma luonnollisuus – se että on mitä on. Olen myös oppinut hyviä arvoja: kunnioitetaan tosia, autetaan naapureita. Olen saanut kotoa tosi ihmisläheisen elämän ja se on auttanut tällä uralla.”

Mikä motivoi sinua somen tekemiseen?

”Rakastan huumoria, mietin päässäni koko ajan vitsejä ja sketsejä. Kun ympärilläni tapahtuu jokin tilanne, mietin aina, miten kertoisin tämän hauskasti jollekin toiselle.

Olen tosi mielikuvituksellinen ja rakastan nähdä asioita, joita muut eivät huomaa. Minulla on vähän sellainen stand up -koomikon pää, että teen paljon huomioita ja olen todella kiinnostunut ympäristöstäni ja ihmisistä. Rakastan sketsejä ja huumoria, ja olisikin unelma rakentaa vaikka oma sketsiryhmä.

Haluan myös, että ihmiset voivat hyvin ja haluan olla osana rakentamassa sitä hyvää oloa ihmisille. Sehän onnistuu tosi usein luovuuden ja hauskuuden kautta.”

Miksi aloit tekemään Oulun murretta käsitteleviä julkaisuja?

”Asuin Helsingissä ja opiskelin Laajasalon opistossa alun perin radiotoimittajaksi, opintoihin kuului monikameratuotantoa ja radiota. Tein siellä paljon esiintyvän toimittajan töitä.

Siellä etelässä tietysti ihmeteltiin tätä Oulun murretta, ja että kehtaan puhua sitä niin leveästi. Kun se sai niin paljon huomiota ja huvitti ihmisiä, siitä lähti idea, että murretta voisi tuoda laajemminkin ihmisten tietoisuuteen.”

Onko murteella puhuminen muuttunut, kun se saa nykyään kuulua? Sitä eri tarvitse enää hävetä?

”Kyllä. Se on mielestäni ehdottomasti hyvä asia, että ihmiset uskaltavat kuulostaa siltä, mistä he ovat kotoisin. On hienoa, kun murre on osa ihmisen persoonaa. Että ”hei, mä kuulen mistä sä oot – mistä päin Suomea olet kotoisin.”

Millainen on kohderyhmäsi Instagramissa, kenelle teet sisältöjä? Ja millaisia faneja sinulla on?

”Varmaan teen niitä ihmisille, jotka elää tätä elämää pilke silmäkulmassa. Ja myös niille, joille ei ole niin helppoa se itseilmaisu. Haluan myös rohkaista ihmisiä vapaampaan huumoriin, kaikesta aika pöljästäkin voi tehdä viihdettä itselle. Matalan kynnyksen huumoria.

Luulisin, että siellä on aika lailla itseni ikäisiä sekä hieman vanhempia seuraajia. Sanoisin, että seuraajakunnan ikähaitari on 25+.”

Olet somessa oululaisen murteen keulakuva, miltä se tuntuu ja millaista vastuuta tuo?

”Kivalta tuntuu. Kun julkaisee uuden videon, saa aina paljon viestejä  – haasteena on, miten niihin ehtii vastata. Kaiken kaikkiaan se on ihanaa, en ole kohdannut mitään huonoa.

Savolaisilta on tullut kommenttia, että meilläkin sanotaan noin. Ei siinä mitään, savossa on varmaan paljon yhtäläisyyksiä Oulun murteen kanssa. Kieliasu on tosin sillä lailla erilainen, että siellä puhe on verkkaista ja Oulussa taas on aika nopeaa artikulointia.

Paljon tulee kysymyksiä myös siitä, miten joku asia sanotaan. Esiin tulee välillä itsellekin uusia asioita. Mielenkiintoista on esimerkiksi se, miten jo Oulusta Kempeleeseen mentäessä murre on erilaista, vaikka kyse on niin lyhyestä välimatkasta.”

Millaista palautetta saat oululaisilta videoista?

”Tosi hyvää palautetta. Ihan paras palaute oli se, kun olin viikonloppuna tekemässä valoryhmässä töitä Korvessa kulkevi -tv-sarjalle. Yksi näyttelijöistä tuli sanomaan minulle, että hei – sinähän teet niitä murrevideoita. Hän oli videoiden avulla opetellut puhumaan oulua rooliansa varten. Juteltiin, että voisin joissain muissakin tuotannoissa tulla auttamaan murteen kanssa.”

Ingetiä kiinnostavat Oulun murteen lisäksi muutkin suomalaiset murteet – ne ovat hänelle suorastaan intohimo. Huuru median kanssa onkin suunnitteilla joskus tulevaisuudessa toteutettava murredokumentti.

”Suomihan jakautuu seitsemään murrealueeseen, joten kävisin kunkin alueen kaupungissa haastattelemassa ihmisiä aiheesta: puhuvatko he murretta vai eivät, onko murre muuttunut. Sellainen kiinnostaa ylipäätään, miten murteet ovat säilyneet nykypäivään saakka.”

Dokumentin tarkemmasta toteuttamisaikataulusta Inget ei osaa vielä sanoa, sillä viime aikoina hän on keskittynyt enemmän musiikin tekoon.

Olet myös muusikko, mitä kuuluu muusikon elämään?

”Tällä hetkellä tietenkin korona on hieman vaikuttanut uraan, mutta onneksi esimerkiksi viime viikonloppuna päästiin tekemään oman musan keikkaa vaateliikkeen avajaisiin. Meillä on kaksoissiskon kanssa yhteinen Valona-yhtye. Hymyhuulet-nimellä sitten tehdään myös cover-musiikkia.”

Millaisia murrevideoita sinulta on tulossa seuraavaksi?

”Haluaisin ihan hulluna tehdä videon siitä, miten oululaiset riitelee. Sellaista on suunnitteilla. Ehkä saan jonkun ihmisen mukaan näyttelemään siihen. Ehkä siskon, se voi olla sitten sellainen todellinen tilanne”, nauraa Inget hersyvästi.