Susanna Sivonen X Radisson Blu Hotel Oulu tarjoilee Taiteiden yössä visuaalista mielihyvää

Presidentinsviittiin tehty tilaustyö asettuu koko kansan nähtäville Taiteiden yössä, mutta itse sviitille taitelilja Susanna Sivosella on mielessä muunlaista käyttöä. Kuvat: Anne Laurila

Julkaistu: Kirjoittaja: Anne Maarit Laurila

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Taiteilija Susanna Sivosen ja Radisson Blu Hotel Oulun välistä yhteistyötä oli mietitty pitkään, mutta sopiva ajankohta tuli eteen vuonna 2020, kun hotellia uudistettiin. Muutostöiden yhteydessä hotellihuoneet saivat seinilleen Sivosen Radisson Blu Hotel Oululle toteuttamia taideteoksia: kolme uniikkia teosta ja niiden pohjalta tehtyjä digivedoksia löytyy nyt 165 huoneesta. Teokset ovat selkeästi miellyttäneet asiakkaiden silmää, sillä yhdestä huoneesta teos oli lähtenyt matkustajan mukaan.

“Olin aika imarreltu, pakko myöntää. Asiakkaan mukaan ei lähtenyt huoneesta kylpytakki tai tohvelit, vaan minun tekemän taulu! Onneksi teos ei ollut uniikki, vaan korvattavissa oleva digiteos”, Sivonen nauraa.

Sivonen toteaa, että haluaa tuottaa hotellin asiakkaille visuaalista mielihyvää, joka jättää muistijäljen.

“Haluan teoksillani kertoa tarinoita, ne heijastavat toki tätä huoneista avautuvaa oululaista näkymää, mutta myös hotellin tunnelmaa. Teosten tehtävänä on tuoda esteettinen kokemus asiakkaille. Kun hotelliin tullaan vaikka rentoutumaan, on hetki aikaa miettiä omia unelmia, pieniä juttuja ja levätä arjesta tai saada pieni lepohetki työmatkalla”, Sivonen pohtii.

Radisson Blu Hotel Oulun uudistus valmistui pandemian keskellä ja hotellin taidesatsaus meni hieman yleisöltä ohi, mikä jäi tietysti taiteilijaa harmittamaan. Ajatus Susanna Sivonen X Radisson Blu Hotel Oulu -yhteistyön uudesta tulemisesta jäi muhimaan ja odottamaan jälleen sopivaa ajankohtaa.

Julkiset teokset haastavat tekijäänsä

Julkisia teoksia on Sivosen käsistä syntynyt muitakin – sellaisia, jotka eivät ole vain hotellin asiakkaiden silmien ilona, vaan kaikkien katseen keskellä. Sivosen ensimmäinen iso julkinen teos oli teräksestä tehty Läpi aikojen -veistos, Haaparannan kaupungin ja Norrbottenin lääninhallituksen Suomi100-juhlavuoden lahja Tornion kaupungille. Aurinkokellona toimiva teos on sijoitettu Tornion ja Haaparannan rajalle, Victorian aukiolle.

Tampereen Vuorekseen on puolestaan valmistunut seinäreliefi, puuhun kaiverrettu maalaus, joka on koko kerrostalon seinän kokoinen. Se on ensimmäinen kolmesta Tampereelle tulevasta teoksesta: Vuorekseen on tulossa myös toinen Sivosen suunnittelema teos teräksestä ja Hervantaan valmistuu 12-kerroksinen veistos kerrostalon seinään vuonna 2024.

“Olisihan se mukava joskus Ouluunkin tehdä jokin isompi julkinen teos. Tampereelle toteutuneet ja tekeillä olevat hankkeet ovat olleet todella kiinnostavia. Haastavia, mutta todella kiinnostavia”, Sivonen vakuuttaa.

Vuosi sitten taitelija teki paluun Tornioon, sillä kaupungilla oli 400. juhlavuosi ja merkkivuoden kunniaksi suunniteltu kuosi on Sivosen käsialaa. Torneå 1621 -kuosista muodostui myös aihe Sivosen graduun.

“Tiesin jo työhön ryhtyessä, että kuosi tulee vaatimaan valtavan määrän paneutumista ja taustatyötä. Olen ollut yrittäjänä pian 12 vuotta, mutta maisteriopintojen saattaminen päätökseen on aina siirtynyt kiinnostavien töiden alta. Juhlavuoden kuosia suunnitellessa päätin sitten yhdistää molemmat projektit ja palasin koulun penkille työn ohessa. Taiteen maisterin paperin tulivat postissa kesäkuussa ja sain juhlia valmistumista perheen ja ystävien kanssa elokuussa”, Sivonen iloitsee.

Taiteiden yö Sivosen silmin

Presidenttisviitin porealtaasta avautuvaa maisemaa harva Oululainen tulee nähneeksi, mutta torstaina siihen tarjoutuu mahdollisuus Taiteiden yössä.

Valmistumisestaan iloinen Sivonen nostaa kuitenkin keskeneräisyyden suurimmaksi inspiraationsa lähteeksi – taiteessa ja luovuudessa ei tulla koskaan valmiiksi. Sivonen palaa Radisson Blun sviittiin torstaina 18. elokuuta ja luvassa on vähintäänkin kiinnostava taideinstallaatio. Idea sai alkunsa pilke silmäkulmassa, mutta Sivoselle tyypillisesti, hanke haastaa taitelijaa heittäytymään ja laittamaan itsensä peliin.

“En ole pitkään aikaan maalannut livenä, joten juolahti mieleeni, että Taiteiden yönä olisi hauska toteuttaa teos, jonka valmistumista yleisö pääsee seuraamaan. Yritän inspiroida ihmisiä ja kannustaa kaikkia elämään hetkessä, johon Taiteiden yö on mitä parhain mahdollisuus! Siitä spontaani idea sai alkunsa: Radisson Blun presidentin sviitti, jossa livemaalaan uniikin teoksen porealtaasta käsin. Striimaamme teoksen valmistumisen YouTubessa ja hotellin alakerrassa on myös muita uniikkeja teoksiani yleisön nähtävillä. Myös striimiä voi seurata hotellin alakerrasta – tarjolla on näkymä, josta tavallisessa arjessa oululaiset eivät pääse nauttimaan”, Sivonen kuvaa.

Susanna Sivonen x Radisson Blu Hotel Oulu on nähtävillä torstaina 18. elokuuta Taiteiden yössä kello 19 alkaen tästä linkistä.

Taiteiden yön koko ohjelman löydät tästä linkistä.