Oulussa kehitteillä lämminhenkiset keskusteluiltamat kuolemasta – debyyttitapahtumassa oululaiset tarttuivat innokkaasti aiheeseen

Ensimmäisen Wine & Dying illan keskustelupaneeliin osallistuivat Sari Hautakoski (vas.), Elisa Malmberg, Tiina Kumar, Janica Suominen sekä Sari Nelson. Kuvat: Julia Virpi
Viisi kuoleman kanssa työskentelevää asiantuntijaa kokoontui viime viikolla keskustelemaan aiheeseen liittyvistä teemoista. Wine & Dying-nimellä kulkeva uusi konsepti kehiteltiin vastikään, ja ensimmäinen tapahtuma pidettiin Wine Bar Paljetissa 8. toukokuuta. Kyseessä oli lämminhenkinen ja vuorovaikutukseen rohkaiseva keskustelupaneeli. Myös tapahtuman vieraat osallistuivat aktiivisesti keskusteluun.
Oulussa kokoontui viime viikolla useita asiantuntijoita Wine & Dying -illassa. Konseptin takana on Janica Suominen, joka on Kun olen poissa -palvelun toimitusjohtaja. Hän on toiminut myös hautajaisvalokuvaajana.
“Kun olen poissa on uusi oululainen innovaatio, jonne saa kätevästi omat tärkeät tiedot ja toiveet talteen, josta läheiset löytävät ne helposti. Se on turvallinen ratkaisu, johon voi jättää arkeen liittyviä asioita sekä myös viestejä. Näin asioiden hoitaminen oman poismenon jälkeen on helpompaa”, Suominen kertoo.
Ajatus Wine & Dying -illasta syntyi, kun Suominen tapasi kuolindoulan koulutuksen suorittaneen henkilön, ja hänelle heräsi idea tapahtumasta, jossa saisi rennoissa merkeissä keskustella kaikkia ihmisiä jossain elämänvaiheessa koskettavasta asiasta, kuolemasta. Suominen kertoo, että kokee kuolemaan liittyvien asioiden julkisella keskustelulla olevan valtavasti hyötyä.
Doula vielä uusi käsite
Ensimmäiseen keskustelupaneeliin osallistui Suomisen lisäksi Sari Hautakoski, työterveyden ja psykiatrian erikoislääkäri, sekä Elisa Malmberg, joka on poismenoon liittyvien käytännön järjestelyjä tarjoavan Vierellänne Oy:n perustaja ja pitkän linjan hautaustoimiston työntekijä.
Muita panelisteja olivat Sari Nelson, koulutettu lohtudoula ja palliatiivisen ja saattohoidon vapaaehtoinen sekä Tiina Kumar, hoitaja, sosiaalan ohjaaja on niin ikään koulutettu lohtudoula. Nelson ja Kumar ovat molemmat käyneet Lohtu Akatemian koulutuksen, joka järjestettiin ensimmäistä kertaa Oulussa viime vuonna.
Termi doula on vielä varsin uusi ja tuntematon käsite Suomessa, vaikka Suomesta löytyy tällä hetkellä noin 200 lohtudoulaa. Lohtudoulan tehtävänä on toimia henkilökohtaisena henkisenä tukena vaikeina hetkinä. Siinä missä esimerkiksi sairaalapastori tai vapaaehtoinen saattaa antaa yleistä neuvontaa ja tukea, henkilökohtaista tukea antavaa työtä ei tee vielä moni muu.
“Emme siis tee hoidollista työtä, vaan sielunhoidollista”, Kumar kertoo.
Tavoitteena tabuja purkava iltama
Kaikki asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että käsiteltävä aihe on toisaalta vaikea ja ei helposti markkinoitava, koska suomalaisessa yhteiskunnassa suhtautuminen kuolemaan on niin hankalaa.
Tapahtuman tavoitteena onkin purkaa kuolemaan liittyviä tabuja sekä rohkaista ihmisiä puhumaan aiheesta enemmän.
“Asian käsittelyllä on hyvinvointivaikutus”, Kumar kertoo.
“Ristiriita on siinä, että emmehän me toisaalta vaikene kuolemasta. Näemme kuolemaa kaikkialla – elokuvissa, peleissä, uutisissa Ukrainasta. Siellä kaukana ruudulla se on ikään kuin viihdettä”, Hautakoski kommentoi.
“Mutta kun tapahtuma tulee lähelle, emme oikein osaa olla sen kanssa”, Malmberg jatkaa.
Myös nauru on sallittua
Tapahtuma oli täynnä huumoria, naurua sekä rehellistä ja positiivista vuorovaikutusta. Paneelissa keskusteltiin Suomisen johdolla muun muassa kuolevaisuuden käsittelystä, hyvästä kuolemasta, omannäköisistä hautajaisista sekä läheisen roolista.
“Illan tarkoituksena ei ole, ettei kukaan vahingossakaan naura. Tavoitteena on rento ilta”, kertoo Suominen.
Tulevaisuudessa olisi tarkoitus jatkaa aiheeseen liittyviä teemailtoja viininmaistelun merkeissä.
“Pääkaupunkiseudulla tällaisia teemailtoja on jo ollut jonkin aikaa”, kertoo Nelson.
Suomisen mukaan syksylle onkin odotettavissa jatkoa samanlaisen keskusteluillan merkeissä, ja panelistit kehottavatkin kaikkia kiinnostuneita seuraamaan esimerkiksi Kun olen poissa -palvelun sosiaalisen median kanavia.

Wine Bar Paljetissa pidetyssä keskustelupaneelissa käytiin läpi monenlaisia asioita kuolemaan liittyen. Puhumassa oli muun muassa kaksi lohtudoulaa, jotka kouluttautuivat Oulussa. Kuvassa Janica Suominen (vas.), Elisa Malmberg, Sari Nelson, Sari Hautakoski ja Tiina Kumar.