Oulun kaupungin uusi hankejohtaja Karri Oikarinen: Meillä on kaikki edellytykset pärjätä

Karri Oikarinen suhtautuu uuteen työhönsä positiivisella otteella. Ensimmäiset kuukaudet ovat tutustuttaneet hänet laajasti paikalliseen hanketyöhön. Kuva: Juuso Haarala

Ihmiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Laura Heikkinen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulu on Suomen paras kaupunki, jossa tapahtuu lähivuosina paljon isoja ja konkreettisia asioita erilaisten tapahtumien ja hankkeiden muodossa, toteaa Oulun kaupungin uusi hankejohtaja Karri Oikarinen. Paikallisten hankkeiden tilanne onkin hänestä juuri nyt varsin hyvä. Työpöydällään Oikarisella odottaa muun muassa Raksilaan nousevan monitoimiareenan valmistelu.

Oululainen Karri Oikarinen on tullut ennen nykyistä työtään tutuksi kaupunginjohtajan erityisavustajana. Hän on työskennellyt myös viestinnän, markkinoinnin ja myynnin parissa sekä jonkin aikaa yrittäjänä. Koulutukseltaan Oikarinen on yhteiskuntatieteiden maisteri.

”Olin valmis ja halukas ottamaan seuraavan askeleen urallani, ja samaan aikaan kaupunki päätti perustaa uuden hankeyksikön ja lähteä viemään eteenpäin meidän tärkeitä hankkeitamme. Kaikki osui lopulta hyvin yhteen”, Oikarinen kertoo.

Oulun kaupungin hankeyksikössä keskitytään ensisijaisesti kaupunkikehityshankkeisiin, joissa on jollain tasolla mukana sekä julkinen että yksityinen sektori. Käytännössä Oikarisen ensimmäisiin työtehtäviin kuuluu syksyn aikana yksikön perustaminen ja suunnittelu: tiimin rakentaminen ja tehtävien määrittäminen pitkällä tähtäimellä.

”Opettelussa kestää jonkin aikaa ja sitten lyödään hommaa jalalle. Kehitämme lisäksi jo kahta hanketta eli monitoimiareenaa ja Virpiniemen hyvinvointi-, urheilu- ja liikuntakeskusta.”

Esimerkiksi monitoimiareenaa valmistellaan parhaillaan niin, että keväällä lähdetään sen kanssa konkreettisin askelin liikkeelle, Oikarinen kertoo.

Momentumia löytyy

Oululla on juuri nyt useampia kärkihankkeita. Niiden vahvuudet halutaan tuoda esiin jaottelemalla ne ”urbaaniin Ouluun” ja ”merelliseen Ouluun”.

Merelliseen Ouluun kuuluvat Asuntomessut sekä Pikisaaren alueen, Nallikarin, Toppilansalmen ja Virpiniemen kehittäminen. Urbaani Oulu käsittää torin alueen kehittämisen, Asemakeskuksen, monitoimiareenan, Myllytullin alueen sekä Raksilan vesiliikuntakeskuksen.

”Nämä ovat kaikki tärkeitä ja pitkälti myös linkittyneet toisiinsa. Asemakeskuksen ja monitoimiareenan voi katsoa muodostavan markettien alueen kanssa tärkeän kehittymiskäytävän”, Oikarinen kuvaa.

Tulevaisuutta ajatellen me olemme juuri nyt todella hyvässä tilanteessa.

Oikarisen mielestä kaupunkikehityshankkeiden tilanne on Oulussa tällä hetkellä kaikkinensa varsin hyvä, etenkin kun momentumia löytyy. Vuonna 2025 Oulussa pidetään Asuntomessut sekä paljon yleisöä tuovat Kuninkuusravit, ja 2026 koittaa Oulun kulttuuripääkaupunkivuosi.

”Meillä on myös langat omissa käsissä sen suhteen, että monitoimiareena halutaan tänne ja se tapahtuu niin ikään 2020-luvulla. Nämä ovat kaupungille isoja asioita, jotka vievät eteenpäin myös pienempiä hankkeita. Tulevaisuutta ajatellen me olemme juuri nyt todella hyvässä tilanteessa.”

Positiivinen ote työhön

Oululaisten keskuudessa paikallisiin hankkeisiin ja niiden toteutumiseen tahdotaan suhtautua melko pessimistisesti. Mitä Oikarinen on tästä mieltä ja mitä hän siihen vastaisi?

”On meillä myös parannettavaa, mutta kaikki tekevät varmasti parhaansa hankkeiden eteen. Niiden toteutumiseen liittyy paljon todella monimutkaisia juttuja, joita ihmiset eivät välttämättä hoksaa. Osa hankkeista on yksityisiä, osa julkisia. Kun kyse on vaikkapa isosta kaupunkitilasta, paljon riippuu määräyksistä ja markkinatilanteesta, mikä kaikki on toteutettavissa.”

Oikarinen itse haluaa suhtautua työhönsä positiivisella otteella ja uskolla siihen, että asiat etenevät – leuka pystyssä eteenpäin!

Oikarinen muistuttaa, että vaikka Oulun kaupunki on käytännössä hankkeiden mahdollistaja, kaupungin rooli ei ole aina sellainen, että se pystyy asioihin itse vaikuttamaan.

Esimerkiksi Heinäpään jalkapallostadion-projekti keskeytyi Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen tehtyjen valitusten vuoksi.

”Se on demokratiaa ja ihmisten oikeus, mutta valitukset pitäisi käsitellä huomattavasti nopeammin, jotta hankkeet eivät sen takia kallistuisi ja mahdollisesti kaatuisi”, Oikarinen sanoo.

Oikarinen itse haluaa suhtautua työhönsä positiivisella otteella ja uskolla siihen, että asiat etenevät – leuka pystyssä eteenpäin, hän tiivistää. Uusi työ on lähtenyt hänen mukaansa mukavasti käyntiin, tutustumalla paikallisiin hankkeisiin monien eri tahojen kanssa. Ensimmäisten kuukausien aikana hän onkin muodostanut kuvaa siitä, missä hanketyössä mennään ja mitkä oikeat etenemistavat ovat.

”Vaikka hankeyksikkö keskittyy sille määrättyihin tehtäviin, oma roolini on sellainen, että tulee olla monenlaisista jutuista tietoinen ja katsoa, miten pystytään tarvittaessa auttamaan. Hankeyksikön työ ei saa kuitenkaan levitä käsiin, koska sillä on isoja tehtäviä, jotka sen täytyy hoitaa.”

Oulu on Suomen paras kaupunki

Kempeleestä kotoisin oleva Karri Oikarinen on asunut Oulussa reilut parikymmentä vuotta. Perheen koti sijaitsee Jylkynkankaalla. Hän tunnustautuu vapaa-ajallaan innokkaaksi urheilumieheksi, joka pelaa pallopelejä ja on mukana oululaisen Oulu Basketballin taustajoukoissa.

”Mielestäni Oulu on Suomen paras kaupunki ihan objektiivisestikin tarkasteltuna. Meillä on kaikkea: olemme sopivan kokoinen, täällä pohjoisessa… meillä on kaikki edellytykset pärjätä.”

Oikarinen saa haastattelussa vastattavakseen myös lisäkysymyksen: Mikä kohtaaminen on ollut sinulle erityisen tärkeä ja miksi?

”Päivänselvä vastaus on tietenkin vaimoni kohtaaminen aikoinaan Rovaniemen yössä”, Oikarinen naurahtaa, mutta nostaa esiin myös tuoreemman, välillisen kohtaamisen.

”Kohtasin Bonon Surrender-kirjan kautta Johnny Cashin. Olin puhellut kotona, että pitäisikö meidän muuttaa omakotitaloalueelta kaupunkiin, vaikkapa Tuiraan. Sitten luin, miten Johnny Cash sanoi Bonolle, että miehelle ei ole suurempaa iloa kuin kävellä paljain jaloin omalla takapihallaan. Se sai minut ajattelemaan muuttoasian uusiksi.”

 

 

 

 

 

 

Fakta

Oulun kaupungin hankeyksikkö

  • kaupungin uusi yksikkö, perustettu 2023
  • vastaa kaupunginhallituksen strategiseksi määrittelemien investointien vetovastuusta ja koordinoi investointien suunnittelua, hankintaa ja markkinointia
  • johtajana toimii Karri Oikarinen
  • yksikköön tulee kuulumaan kolme henkilöä. Kaksi lisähenkilöä rekrytoidaan muun muassa suurinvestointien, kehityshankkeiden sekä investointien rahoituksen asiantuntijoiksi.
  • vastaa parhaillaan esimerkiksi Raksilan monitoimiareenan hanketyöstä