Oululaiset herkkusuut ovat löytäneet äidin ja pojan perustamaan ranskalaiseen leivonnaiskauppaan – konditorio-kahvila laajentaa liiketilaansa tammikuussa

Julie Marty ja hänen poikansa Gabe tarjoavat oululaisille uudenlaista makumaailmaa ja nautiskelukulttuuria valmistamiensa ranskalaisherkkujen siivittämänä. Kuva: Antti A.T. Leinonen

Ihmiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Antti A.T. Leinonen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun keskustassa aloitti pari vuotta sitten ranskalainen leivonnaiskauppa Mon Chou Pâtisserie, joka toimii perheyrityksenä. Leivonnaiskauppa tarjoaa irtiottoa arjesta makuelämyksien kautta. Asiakaspaikat lisääntyvät tammikuussa valmistuvan laajennusremontin myötä.

Oulun Pakkahuoneenkadulla sijaitsee huhtikuussa vuonna 2021 ovensa avannut ranskalainen leivonnaiskauppa Mon Chou Pâtisserie, jonka tarjoamista herkuista vastaavat ranskalaisyhdysvaltalaiset Julie Marty ja hänen poikansa Gabe Marty.

Martyt kertovat maisemanvaihdoksestaan ja asettumisestaan Toulousesta Ouluun sekä yleisesti heidän tämänhetkisistä kuulumisistaan.

Keski-Euroopasta Ouluun

Julie Marty muutti aikoinaan Kaliforniasta Ranskaan viimeistelemään kääntäjäkoulutuksen opintojaan. Tämän jälkeen hän päätyi asumaan Keski-Euroopassa lähes kolme vuosikymmentä työskennellen kääntäjänä ranskalaiselle yhtiölle. Julie sanoo aina rakastaneensa jälkiruokien tekemistä ja ruoanlaittamista, mutta ammattialan vaihtaminen alkoi todella itää mielessä, kun hänen vanhempi poikansa Gabe aloitti konditoriakoulun.

”Kerran ollessamme keittiössä Gabe ehdotti minulle, että työskentelisin hänen kanssaan konditoriassa. Pyöritellemme asiaa jonkin aikaa keskenämme, kunnes esitin idean aviomiehelleni – minä alkaisin itsekin leipomoalalle ja perustaisimme yhteisen bisneksen”, taustoittaa Julie Marty.

Siitä seurasi, että Martyjen perhe ryhtyi pohtimaan soveliainta paikkaa käynnistää yritystoiminta.

”Ajattelimme, että Ranskassa on joka puolella leivonnaiskauppoja, joten meitä tuskin siellä tarvittaisiin. Yhdysvallatkaan ei ollut vaihtoehto, koska ranskalaisleipomoiden tarjonta on kasvanut siellä valtavasti”, Julie kertoo.

Gabe Marty oli aina varhaisesta iästään saakka miettinyt pohjoisessa asumista. Pohjoinen oli lopulta se ilmansuunta, johon Martyjen perheen katse suuntautui harkitessaan paikkaa leivonnaiskaupan avaamiselle.

”En tiedä miksi, mutta alusta lähtien valinta oli joko Suomen tai Ruotsin välillä”, Gabe Marty valottaa lähtötilannetta perheen luodatessaan uutta sopivaa kotipaikkaa.

Muuttoaikeita miettiessä vaakakupissa vaikutti osaltaan Julien nuoremman pojan kiinnostus jääkiekkoon.

”Eli kummallakin pojallani oli syy tulla pohjoiseen, ja lisäksi aviomieheni työtuttava vuosien takaa puhui ylistävästi Oulusta. Lopullinen syy Ouluun muutolle oli nuoremmalle pojalle sopivan englanninkielisen koulun löytyminen”, sanoo Julie.

Julie Marty muutti Ouluun ensin nuoremman poikansa kanssa kahdestaan kesällä 2019 ja vuotta myöhemmin heidän jälkeensä saapuivat Gabe Marty sekä perheen isä, joka myös on apuna leivonnaiskaupan pyörittämisessä.

Gabe ja Julie Martyn takana seinustalla aukeaa heidän entinen kotimaisemansa Ranskasta. Kyseinen seinä poistetaan tammikuun remontissa Mon Chou Pâtisserien liikepinta-alan lisääntyessä. Kuva: Antti A.T. Leinonen

Mieleinen ympäristö

Viimeiset pari vuotta ennen maisemanvaihdostaan Martyt kertovat asuneensa Toulousessa ja sitä ennen kaupungin lähialueella, jossa toimivat muun muassa lentoyhtiö Airbus sekä useat avaruusyhtiöt. Kontrasti Oulun ja jatkuvasti kasvaneen suurkaupunkialueen on välillä iso.

”Pidämme eritoten, ettei ole liiaksi tungosta ja liikenneruuhkia. Rakastamme, että täällä luontoa on kaikkialla – koskaan ei ole luonnosta kaukana. Elämänlaatu on ylipäänsä hyvä. Sitten taas yrityksemme kannalta ajateltuna ihmiset ja asiakkaamme Oulussa ovat aivan mahtavia”, Julie nimeää asuinpaikan vaihdoksen positiivisia puolia.

”Avaamisestamme lähtien ihmiset ovat kiitelleet leivonnaiskauppamme olemassaolosta ja toivoneet meidän jäävän tänne pysyvästi. Rakastamme tavata suomalaisia ihmisiä – sosiaalinen elämämme on pitkälti täällä asiakkaidemme kanssa”, jatkaa Julie.

Gabe Marty komppaa äitiään sanoen, että he ovat saaneet yksinomaan vain hyviä arvosteluja ja palautetta.

Ranskassa asuessaan perheen yhtenä suosikkiharrastuksena oli laskettelu ja lumilautailu vuorilla. Suomeen muutettuaan he ovat jatkaneet harrastustaan sekä Isolla-Syötteellä että Lapin hiihtokeskuksissa, jonne he aikovat lomallaan jälleen mennä käymään vuodenvaihteen jälkeen. Martyt kertovatkin pitävänsä erityisen paljon lumesta ja sen suomista mahdollisuuksista kuten luistelemisesta luonnonjäillä.

”Aviomieheni on aloittanut murtomaahiihdon ranskalaisen ystävänsä kanssa. Itse treenaan vapaa-ajan harrastuksenani karatea, jossa minulla on musta vyö”, Julie kertoo.

Marraskuinen kaamos ja pimeys eivät äitiä ja poikaa vaikuta pahemmin hetkauttavan.

”Työskentelemme kuutena päivänä viikossa, joten valomäärän vähyyttä tuskin tulee huomattuakaan”, sanoo Julie.

”Minä pelaan paljon videopelejä, joten olen joka tapauksessa pimeässä”, Gabe toteaa humoristisesti.

Ajanottoa nautiskelulle

Julie Marty kertoo Mon Chou Pâtisserieen muodostuneen omaa vakioasiakaskuntaa, joista osa käy herkuttelemassa viikoittain ja osa muutamien viikkojen väliin. Julien arvion mukaan parhaiten oululaisille on maistunut mille-feuille-leivonnainen, joka suomalainen nimi on tuhatlehtinen.

Leivonnaiskaupan tulevaisuus vaikuttaa auvoiselle.

”Olemme ihan lähiviikkoina avaamassa uutta tuotantolinjaa erään herkun valmistamiseksi. Lisäksi aiomme laajentaa naapurikiinteistön puolelle leivonnaiskauppaamme, joka on nyt aika intiimi ja pieni. Aloitamme kohta remontin, joka valmistuu tammikuussa”, Julie avaa perheyrityksen suunnitelmia.

Martyt haluavat tuoda sellaista kulttuuria leivonnaiskauppansa myötä Ouluun, jossa ihmiset pysähtyisivät arkikiireidensä keskellä ja ottaisivat oman hetkensä nauttiakseen ranskalaisherkkujen makupaleteista, vaikka mahdollisesti jonkin ystävänsä kera. Se antaa kaivattua nostetta mielelle varsinkin näin kaamoksen aikaan.