Oulu-apu kokoaa auttajia yhteen – Vuolle kutsuu vapaaehtoisia mukaan

Vapaaehtoiset auttavat riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä muun muassa kaupassa käynneissä. Kuva: Vuolle Setlementti

Ihmiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Annu Maarit Höttönen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Auttava taho: Vuolle Setlementti. Kysymyksiin vastasi Noora Dahmane, viestintä- ja markkinointipäällikkö.

Miksi olette mukana Oulu-apu -toiminnassa?

Aloitimme Vuolteella samantapaisen LÄHIAPU-toiminnan 21.3 ja saimme palvelun lyhyellä varoitusajalla pystyyn ja toimintaan. Pari viikkoa LÄHIAPU-toimintaa pyöritettyämme Oulun kaupunki oli meihin yhteydessä ja kysyi halukkuuttamme lähteä tekemään yhteistyötä Oulu-apu -toiminnan kanssa. Halusimme olla mukana tarjoamassa apuamme ja resurssejamme myös Oulu Apu-toiminnan kautta, jotta mahdollisimman moni ihminen saisi tarvitsemaansa apua tässä poikkeuksellisessa tilanteessa.

Mitä teette kokonaisuudessa?

LÄHIAPU-palvelun tarkoituksena on tarjota apua erityisesti riskiryhmiin kuuluville ikäihmisille, nuorille ja aikuisille, joilla ei ole apua tarjolla omassa lähipiirissään. Ammattimaisesti koordinoidun toimintamme kautta tarjoamme apua erilaisiin arjen askareisiin. Lisäksi tarjoamme myös keskusteluapua ja ajatustenvaihtoa korona-aikaan liittyvissä, mieltä askarruttavissa asioissa.

Kuinka moni on mukana toiminnassa?

Palvelunumeroomme vastaa ja palvelua koordinoi kolme ihmistä, jotka toimittavat avunpyynnöt vapaaehtoisille auttajillemme. Toiminnassa on tällä hetkellä mukana noin kolmisen kymmentä vapaaehtoista ja lisää saamme viikoittain.

Keitä auttajat ovat?

Toiminnassa on mukana toista kymmentä Vuolteen omaan henkilökuntaan kuuluvaa ihmistä, jotka auttavat asiakkaita omalla ajallaan pääasiassa iltaisin. Lisäksi mukana on noin 15 Vuolteen ulkopuolista vapaaehtoista. Toimintamme on ehdottoman luottamuksellista ja turvallista. Vapaaehtoisemme tunnistaa Vuolteen oransseista huomioliiveistä sekä kaulassa roikkuvasta henkilökortista. Kaikki vapaaehtoisemme koulutetaan ja Vuolle Setlementti vakuuttaa vapaaehtoiset vahinkojen varalta.

Mitä he tekevät Oulu Apu -toiminnassa? 

Vapaaehtoisemme auttavat riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä muun muassa kaupassa käynneissä, lääkkeiden noudossa apteekeista sekä muissa kriittisissä asioinneissa, joita karanteenissa oleva asiakas ei voi itse tehdä. Noudatamme toiminnassamme korostetun riskin toimenpiteitä; käytämme kasvosuojaimia, kertakäyttöhanskoja sekä huolehdimme käsihygieniasta erityisellä tarkkuudella. Vapaaehtoisemme eivät mene asuntoihin sisälle, eivätkä he tee auttamistyötä, mikäli tuntevat olonsa sairaaksi.

Millaisella mielin vapaaehtoiset ovat mukana toiminnassa?

Vapaaehtoisemme tekevät työtä hyvillä mielin, suurella sydämellä ja ylpeydellä. Koemme tekevämme todella tärkeää työtä ja asiakkailta saatu positiivinen palaute antaa lisää uskoa siihen joka päivä. Vapaaehtoisemme ovat kuvanneet tuntemuksiaan sanomalla muun muassa, että auttaminen voi lievittää samalla myös omaa tuskaa, jonka koronatilanne aiheuttaa. Monilla on tunne, että he haluavat olla mukana ja tehdä jotain.

Miten suuri tarve avulle on?

Avulle on yhä suurempi tarve, varsinkin nyt kun ihmiset ovat alkaneet löytää palvelun. Olemme luoneet osan kanssa myös pysyviä asiakkuuksia ja käymme heille kaupassa viikoittain.

Työ on pääsääntöisesti ollut helppoa ja niistä on selvitty kunnialla. Pääsääntöisesti olemme neuvoneet asiakkaita ennakoimaan yhden viikon ostokset, jolloin kaupassa asiointi rajoittuisi yhteen kertaan viikossa. Kovin suurta hamstraamista emme kuitenkaan suosittele, sillä kauppareissuista pitäisi selviytyä yhden vapaaehtoisen voimin. Kaupassa käyntiin liittyen on varauduttava vähintään 1-2 päivän odotusaikaan.

Vapaaehtoisia mukaan!

Vapaaehtoisia haetaan LÄHIAPU-toimintaan. Lisätietoa saa sivustolta: http://www.vuolleoulu.fi/lahiapu

Useimmat muut vapaaehtoistehtävät ovat nyt tauolla vallitsevasta tilanteesta johtuen. Lähiapu-toiminnan kautta Vuolle tarjoaa vastaavaa tekemistä ja mahdollisuuden auttaa myös korona-aikana.

Tehtäviä voi tehdä oman työn ohella juuri sen verran kuin ehtii ja jaksaa. Avun tarvetta on myös muissa järjestöissä, joten kannustamme ihmisiä avoimin mielin mukaan vapaaehtoistoimintaan.

Lisää tärkeitä korona-ajan tehtäviä löytyy osoitteesta: www.varesverkosto.fi.

 

Lue myös