OAMKin opiskelijat kiinnostuivat hylätyistä paikoista – Forgotten stories paljastaa palan Tuiranpuiston historiaa

Forgotten stories -dokumenttisarja vie katsojat paikkoihin, joissa vielä muutama vuosikymmen sitten oli vilkasta elämää, mutta nyt ympäristöt ränsistyvät ja ovat vailla käyttöä. Kristiina Strömmer valaisee haastattelussa Tuiranpuiston historiaa, Essi Markkula haastattelee ja kameran takana Pauliina Puurunen ja tuottaja Emma Wijlaars edessä. Kuva: Saana Tuisku

Julkaistu: Kirjoittaja: Anne Maarit Laurila

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Hollantilainen kolmannen vuoden journalistiopiskelija Emma Wijlaars oli kuullut koulukavereiltaan, että Lab-opinnot Oulussa oli hauska kokemus ja hän päätti suunnata Suomeen itsekin. 

“Olin Oulussa tammikuusta toukokuun alkuun ja kokemus tosiaan oli hauska! Teimme ryhmäni kanssa kolmen episodin dokumenttisarjan Forgotten stories, jonka julkaisimme YouTubessa”, Wijlaars kertoo. 

Opiskelua käytännön projektissa

Oulun ammattikorkeakoulun 30 opintopisteen journalismin Lab-opinnoissa opiskelijat pääsevät pienissä ryhmissä toteuttamaan journalistisen projektin, joka voi olla vaikkapa dokumentti tai keskusteluohjelma. Viidestä opiskelijaryhmästä neljä päätyi tekemään dokumentin – Wijlaarsin luotsaama työryhmä teki kolmesta jaksosta muodostuvan dokumenttisarjan, jossa tutkitaan hylättyjen paikkojen historiaa. 

“Labin alussa heittelimme vapaasti ideoita, millaisia projekteja kevään aikana voisimme tehdä. En muista tarkalleen, kuka sai ajatuksen Forgotten stories –sarjasta, mutta idea oli niin hyvä, että se äänestettiin toteutettavaksi”, Wijlaars kertaa hankkeen alkua. 

Paikat ja tarinat valikoituvat Wijlaarsin mukaan nopeasti.

“Aluksi ajattelimme käsitellä yhdessä jaksossa yhtä hylättyä rakennusta, mutta aika pian huomasimme, että laajemmat alueet ovat kiinnostavampia. Paikat löytyivät lopulta helposti, päädyimme kertomaan Varjakansaaren, Lampinsaaren ja Tuiranpuiston historiaa sarjassamme”, Wijlaars kertoo. 

Hyvä kokemus jatkoa varten

Wijlaarsin opinnot tältä lukukaudelta ovat jo paketissa ja ensi vuonna hänellä on tarkoitus valmistua. Lab-opintojen aikana saatu kokemus kannustaa häntä tulevaisuuden suunnittelussa.

“Rakastan tehdä dokumentteja ja videoita, toivottavasti pääsen tekemään niitä myös jatkossa! Mielestäni sarjastamme tuli hyvä, olemme saaneet siitä hyvää palautetta, vaikka ainahan jotain voisi tehdä vielä paremmin. Sarjan tuottaminen oli kuitenkin hyvä kokemus”, Wijlaars pohtii.

Myös vaihto-opiskelujakso Oulussa oli Wijlaarsille mukava.

“Olin Suomessa ensimmäistä kertaa ja pidin Oulusta. Luonto on niin lähellä ja vaikka kaupunki on iso, se on avara”, Wijlaars toteaa.

Forgotten stories –sarjan on käsikirjoittanut Essi Markkula, kuvannut Pauliina Puurunen ja Saana Tuisku ja tuottanut Emma Wijlaars. Työryhmä teki myös Forgotten stories -projektille omat verkkosivut.