Matilan talossa avautuvat adventin jouluikkunat

Merimiehenkotimuseo eli Matilan talo Pikisaaressa ilahduttaa ohikulkijoita adventtikalenterillaan, jonka ensimmäinen ikkunaluukku avutuu sunnuntaina 29. marraskuuta. Kuva: Sanna Krook

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Pikisaaren pikkuhelmi, Matilan talo, ilahduttaa ohikulkijoita adventin aikana ja lähestyy joulun suurta juhlaa, päivä ja viikko kerrallaan.

”Avaamme yksi kerrallaan ikkunaluukkuja kuten adventtikalenterissa, ja ohikulkijat ja kurkistelijat saavat ihailla jouluisia yllätyksiä lasin takana”, kertoo maakuntamuseotutkija Riina Kohonen.

Ikkuna auki jokaisena adventtina

Talossa avataan yhteensä neljä ikkunaa, yksi jokaisena adventtina. Lopuksi kaikki neljä ikkunaa ovat auki joulunpyhien loppuun eli 28. joulukuuta asti. Ensimmäinen avautuu tulevana sunnuntaina.

”Jouluun kuuluu sen odottaminen. Adventin tarkoitus on juhlistaa jokaista sunnuntaita ennen joulua, sen ei ole tarkoitus muistuttaa kuinka kiire kiihtyy tai mitä on vielä tekemättä”, sanoo Kohonen.

Kirkollisessa perinteessä ensimmäinen adventtikynttilä sytytetään odotuksen, toinen ilon, kolmas rauhan ja neljäs rakkauden kunniaksi.

”Joulunperinteistä olisi mahdotonta ja turhaa etsiä sitä aidointa tai hienointa. Meillä on jokaisella se rakas joulusaunamme, joulusuklaamme, hyasinttimme tai joulukuusemme, mikä tekee meille oikean joulun”, Riina Kohonen muotoilee.

”Vaikka vuoden muina päivinä odotamme uutuuksia ja uusia trendejä, jouluna nostamme pöydälle olkipukit ja tuomaanristit, sytytämme kynttilälyhdyn ja tökkäämme kauralyhteen pihamaalle. Vanha talonpoikainen joulu jatkuu pienissä yksityiskohdissa ja varsinkin joulun ruuissa. Sellaisista asioista on Matilan talon adventtikalenteri tehty”, hän paljastaa.

Merimiehen kotimuseo eli Matilan talo sijaitsee Pikisaarentie 6:ssa.

Lisätietoja museosta