Kaupungilta kesälaitumelle -sarja, osa 2: Teodora Kesäläinen on lomansa ansainnut ja suuntaa kesäksi Balkanille

Teodora Kesäläinen iloitsee ensimmäisestä palkallisesta kesälomastaan. Työstä palautumiseen pitkä loma on tarpeen ja maiseman vaihdoksella työt unohtuvat. Kuvat: Anne Laurila

Julkaistu: Kirjoittaja: Anne Maarit Laurila

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Tiernan koulun Kajaanintullin yksikön 7. -luokan opettaja Teodora Kesäläinen on juuri jakanut todistukset neljälle oppilaalleen ja päästänyt heidät ansaitulle kesälomalle. Loman tarpeessa on myös Kesäläinen itse, sen hän myöntää.

“Mitä pidemmälle lukuvuosi etenee, sen vaikeampaa oppilailla on. Kyllä tässä hetkessä, kun oppilaat ovat koululta lähteneet, tuntee, että on lomansa ansainnut”, Kesäläinen toteaa.

Kesäläisellä on takana ensimmäinen lukuvuosi oman oppilasryhmän kanssa, jossa on kuusi oppilasta, toinen opettajakollega ja kaksi koulunkäynnin ohjaajaa. Tiernan koulun Kajaanintullin yksikkö tarjoaa opetusta oppilaille, joilla on vaativia käyttäytymiseen liittyviä haasteita. Monella oppilaista on autismin kirjon tai muu neuropsykiatrinen häiriö. Opettajan työ on henkisesti kuormittavaa, sen Kesäläinen voi vahvistaa.

“Oppilaat ovat vastuullani aika ison osan viikosta ja minun tehtäväni on tarjota heille turvallinen oppimisympäristö. Kyllä mietin myös kouluajan ulkopuolella oppilaitani ja kannan huolta heidän pärjäämisestään – ei pelkästään koulussa, vaan elämässä ylipäätään. Oppilaat ovat sellaisessa iässä, johon liittyy paljon epävarmuutta ja identiteettikriisiä, monella on vaikeuksia pahan mielen sanoittamisessa ja muissa tunnetaidoissa”, Kesäläinen kertoo.

Silti Kesäläinen kokee, että on työssään juuri oikeassa paikassa, eikä haluaisi muualle.

“On ihanin asia opettajan työssä auttaa oppilaita ihmisenä kasvamisessa. Meillä pienetkin onnistumiset ovat suuria voittoja. Koen, että tässä kohtaa minulla on vielä mahdollisuus vaikuttaa, millaisen suunnan oppilaat elämässään ottavat. Juuri tässä kohtaa heidät voi vielä saada oikeille raiteille, vanhempana se on monin verroin vaikeampaa – ja varmasti yhteiskunnallekin kalliimpaa”, hän pohtii.

Ensimmäinen palkallinen loma

Tiernan koululla Kesäläinen on aloittanut vuonna 2014 ja hän on opiskellut opettajan tutkinnon töidensä välissä. Päättyneellä lukukaudella hänellä oli opetettavanaan ensimmäinen oma luokka ja määräaikaisten työsuhteiden jälkeen edessä on ensimmäinen palkallinen kesäloma.

“Olen aiemmin tehnyt määräaikaisia työsopimuksia, mutta kun sain opettajan opinnot päätökseen, vaihtui työsopimuskin. Olen ensimmäistä kertaa palkallisella kesälomalla, eikä kuluneen vuoden aikana ole tarvinnut laittaa rahaa säästöön, jotta kesällä olisi varaa lomailla. Nyt voin rauhassa nauttia lomastani”, Kesäläinen naurahtaa.

Loma alkaa päättäjäispäivänä työkavereiden kanssa grillaten koulun pihalla, mutta jo ensi viikolla Kesäläinen lähtee kesäksi reissuun Balkanille.

“Lähden Makedoniaan, jossa minulla on äitini puolelta sukulaisia. Mieheni on Serbiasta, joten menemme myös sinne ja Turkkiin. Oikeastaan koko kesä menee Balkanilla! Onneksi ystävät huolehtivat kukista kotona, palaan Suomeen muutamaa päivää ennen koulujen aloitusta”, Kesäläinen paljastaa lomasuunnitelmistaan.

“Opettajien lomia kritisoidaan pitkiksi, mutta ainakin itse tarvitsen pitkän loman, jotta työstä palautuu”, hän toteaa.

Pienen tovin ennen matkalle lähtöä Kesäläinen ehtii nauttia myös Oulun kesästä ja siihen kuuluu lomatunnelmaan virittäytymisen rituaalit.

“Rakastan syödä jäätelöä ja kerran vuodessa on syötävä hattara, se on alkaneen kesäloman merkki!”, Kesäläinen nauraa.

Alkuviikosta Kesäläisen voi löytääkin Suomen Tivolin hattarakojulta, nauttimassa lomasta.

 

 

 

 

 

 

Lue myös