”En olisi ikinä uskonut, että näin käy” – Oulussa asuvat ukrainalaiset kertovat tunnelmistaan

Ihmiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Sanna Riikka Johanna Häyrynen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Noin 50 ihmistä kokoontui kauppakeskus Valkean edustalle varhain sunnuntaiaamupäivänä. Laajempi, noin 200 hengen joukko osallistui toiseen kokoontumiseen Rotuaarilla.

”Ei täällä ole vain ukrainalaisia: paljon suomalaisia on mukana. Monia eri kansallisuuksia edustavat ihmiset ilmaisevat täällä tukensa Ukrainalle: venäläiset, georgialaiset, saksalaiset, englantilaiset, srilankalaiset”, sanoo kokoontumisen järjestäjä Yanina Posokhova.

Tunnelma oli vakava. Monilla oli Ukrainan lippu hartioille käärittynä, ja he kantoivat sodan tuomitsevia kylttejä.

Šokki ja epäusko

Lavalla kuultiin Oulussa asuvien ja työskentelevien ukrainalaisten painavia puheita. Monet kuvailivat, miten heidän perheenjäsenensä olivat heränneet hälytysten ääniin ja menneet pommisuojiin turvaan. Šokki ja epäusko tapahtuneen takia olivat käsin kosketeltavia.

”En olisi ikinä uskonut, että näin käy”, sanoo Anatoliy Samoylenko, joka työskentelee tutkijana Oulun yliopiston biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa. Hän asuu Oulussa ukrainalaisen vaimonsa ja kolmen pienen lapsen kanssa.

”Ystävät ja kollegat ovat kysyneet viime viikkoina, luulenko, että Venäjä hyökkää Ukrainaan. Olen vastannut, että niin ei tule tapahtumaan.”

”Vaimoni äiti ja veli ovat Kiovassa. Olemme heihin yhteydessä ja toistaiseksi he ovat turvassa. Tyttäreni pelkää, ettei hän näe isoäitiään enää. Kerron hänelle, että kaikki järjestyy ja uskon niin, vaikka on vaikea sanoa, kuinka kauan siinä kestää.”

Uskomattoman tärkeää

Osallistujat vilkuilivat puhelimistaan viimeisimpiä päivityksiä tilanteesta Ukrainassa. Välillä pidettiin taukoja puheista, pohdiskeltiin ja laulettiin Ukrainan kansallislaulua. Kyynelten seasta kävi selväksi, että ukrainalaiset ovat päättäväisiä ja rohkeita ja haluavat puolustaa maansa itsenäisyyttä.

Eräs osallistuja, joka ei halua nimeään julki, sanoi, että hänen perheestään nuori mies liittyi armeijaan, vaikka hänellä on vakava, krooninen sairaus.

”Mikään ei pysäytä heitä. Ukrainaa ei kukisteta”, hän sanoo.

Mielenosoittajat olivat vakuuttuneita, että he tekevät muutoksen.

”Tämä on uskomattoman tärkeää”, sanoo Harkovasta kotoisin oleva matematiikan opettaja Alla, joka eläkepäivinään asuu Oulussa.

”Tuntuu, että voin vaikuttaa”

Järjestäjä Yanina Posokhova on samaa mieltä, että sodan kauhuista kertominen on muualla asuville ukrainalaisille paras tapa toimia.

”Hyökkäyksen ensimmäisten päivien ajan istuin kotona katsomassa uutisia televisiosta ja itkin”, hän kertoo.

”Olin aivan maassa. Kun olen täällä ukrainalaisten ja muiden Ukrainaa tukevien kanssa, tunnen olevani vahvempi. Tuntuu, että voin vaikuttaa.”

Juttu on julkaistu alun perin englanniksi Mun Oulun My Oulu -osiossa.

Lue myös