Aina on toivoa olemassa – kokemusasiantuntija antaa oman elämänsä esimerkiksi

Mari (oik.) on rohkea ja rehellinen, tavallinen suomalainen nainen, äiti ja entinen alkoholisti. Hän auttaa päihderiippuvaisia omalla tarinallaan. ”Me kaikki voimme selviytyä.” Kuva: Minna Mäki-Heikkilä

Ihmiset

Julkaistu: Kirjoittaja: carita marion forsman

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Oulun kaupungin terveydenhuollossa on avattu uusi erityispalvelu: päihdetyön kokemusasiantuntija, joka on tavattavissa kerran viikossa.

”Kysyntää palvelulle on ollut, ja vastaanottoajat näyttävät jo nyt täyttyvän todella hyvin”, kertoo sosiaalityöntekijä Minna Haaraoja, joka on myös kokemusasiantuntijoiden kouluttaja.

Yksi koulutuksen läpi käynyt on lähihoitaja Mari Paldanius, 42, joka on nyt aloittanut omat vastaanotot Tuiran hyvinvointikeskuksessa keskiviikkoisin.

Titteli on komea, kokemusasiantuntija, mutta tarkemmin kuvailtuna Marin kohdalla tämä tarkoittaa tavallista suomalaista naista, äitiä, ja alkoholistia, joka on jättänyt taakseen viinanhuuruisen elämän. Se on hänen tärkein työkalunsa tässä tehtävässä.

Suunnattu kaikille oululaisille

Jokainen kokemusasiantuntija on erilainen, mutta yksi asia heitä yhdistää; he tuovat päihdetyöhön oman elämäntarinansa ja kokemuksensa.

”Se on se suurin apu, mitä voimme antaa. Eli tunne siitä, että ymmärrämme, ja annamme esimerkin, että tästä voi selviytyä”, sanoo Mari Paldanius.

Jokainen kokemusasiantuntijaksi kouluttautuva voi tehdä vapaaehtoistyötä, ja sitä Oulussakin on tehty useita vuosia.

Marin kohdalla kokemus muuttui oikeaksi työsuhteeksi.

”Työskentelen myös lähihoitajana, mutta tämä työ Tuiran erityispalveluissa on huippujuttu, josta olen ikionnellinen”, hän sanoo.

Työ ei ole helppoa, vastaanotolla tulee vastaan ihmisiä laidasta laitaan. Se on auki myös omaisille ja lähipiirille, jotka kaipaavat neuvoja päihderiippuvaisen kanssa.

”Mari osaa lisäksi käyttää omaa tarinaansa taitavasti, eli hän ei esimerkiksi iäkkäämmän miesasiakkaan kanssa keskity äitiyteen, vaan löytää yhtymäkohdat muualta”, huomauttaa Minna Haaraoja.

”Osaan väläyttää myös toista näkökulmaa, jos vaikka nuori äiti kokee lastensuojelun toimenpiteet punaisena vaatteena”, Mari Paldanius jatkaa.

Oma kipinä tarvitaan

Mari itse raitistui vuonna 2011. Takana oli viinanjuontia 13-vuotiaasta lähtien, ja elämäntapa, joka uhkasi jo viedä lapsetkin.

”Minuun tepsi vain pakko. Minulle sanottiin, että nyt tämä pelleily saa riittää: joko sinun lapsesi otetaan huostaan tai lopetat viinanjuonnin. Siinä piti sitten katsoa totuutta silmiin.”

Helppoahan se ei ollut ja Mari taistelee asian kanssa välillä vieläkin päivittäin.

”Alkoholismi on sairaus, josta voi toipua ja sen kanssa pitää oppia elämään koko loppuelämä. Sekin pitää ymmärtää, että usein riippuvuus saattaa vaihtua vain toiseen”, naurahtaa Mari, ja odottelee urheiluaddiktion saapumista, pilke silmäkulmassa.

Useimmiten tarvitaan suuri pysähdys. Kipeä sellainen.

”Yksi ratkaiseva hetki itselleni oli silloin, kun ymmärsin, että elämäntapani ja viina saavat aikaan todella pahaa lapsilleni. Se kolahti.”

”Eli vertaistukija ei saa ketään raitistumaan, mutta hän voi sytyttää sen kipinän, joka johtaa toipumiseen. Jokainen tekee päätöksen itse, pelkkä pakkokaan ei aina riitä,” hän lisää.  

Aina on toivoa

Moni omainen tai päihderiippuvainen odottaa konkreettisia neuvoja. Marin yksi tärkeä tehtävä on kuunnella, mutta keinoja mennä eteenpäin löytyy omista kokemuksista.

”Minä yleensä annan pari ohjetta: älä vaihda päihdettä toiseen. Usein esimerkiksi huumeriippuvainen ajattelee, että alkoholi on pienempi paha.”

”Omaisia neuvon olla antamatta rahaa. Eli että he eivät mahdollistaisi riippuvuutta”, Mari kertoo.

Nämä ovat kovia ja yksikertaisia neuvoja. Kokemusasiantuntijan tehtävä ei ole kuitenkaan hoitaa, vaan ohjata hoitoon.

”Jokaisen ihmisen kohdalla on toivoa”, jatkaa Mari ja pyyhkäisee silmäkulmaa.

”Minä olen siitä elävä esimerkki. Jokainen pystyy tähän, mutta helppoa se ei ole kellään”.

Mikäli haluat kokemusasiantuntijan vastaanotolle, soita päihdepäivystyksen numeroon 044 703 6160.