Zombimaniaa keskustan kulmilla

Geokätköilypeli Surma järjestetään tulevana viikonloppuna 13.-14.6. ja kestää noin neljä tuntia per päivä. Ilmoittautua voi mukaan. Kuva: Janina Koivula, Urban boost -hanke

Ihmiset

Julkaistu: Kirjoittaja: Annu Maarit Höttönen

Jaa sosiaalisessa mediassa:

Kadonnut tohtori. Vastalääke on löydettävä ennen kuin on liian myöhäistä. Kuka voisi auttaa?

Näin ytimekkäästi alkaa geokätköilypeli Surma, jonka tarina sijoittuu zombimaailmaan ja maailmanlopun meininkiin. Peli on osa Oulu Urban Culturen Urban Boost-hankkeen luovaa jaksoa, jonka aikana työpajan osallistujat tuottavat omavalintaisen projektin.

”Vallitsevan koronatilanteen vuoksi koemme oleelliseksi päästä toteuttamaan jotain joka rohkaisee ihmisiä pitämään huolta fyysisestä ja henkisestä terveydestä unohtamatta hauskanpitoa näinä haastavina aikoina”, projektin tuottajat Milla Tiili, Janina Koivula ja Heidi Köykkä kertovat.

Idea kätköilyyn syntyi aiemmin keväällä, kun työkokeilu Kulttuurityöpajalla jatkui tauon jälkeen. Tarina lääketieteellisen ryhmän matkaan lähettämästä tohtorista sai inspiraationsa maaliskuisesta poikkeustilasta ja itse koronaviruksestakin. Tavoitteeksi asetettiin valaa uskoa parempaan huomiseen ja tuottaa ihmisille hyvää mieltä ja tekemistä.

”Tavoitteena on myös edistää omia kykyjämme projektin saralla. On hyvä, että meillä kaikilla on erilaista osaamista, mutta kiinnostuksenkohteet eivät ajaudu liian kauaksi toisistaan. Tämä auttaa suunnittelussa ja vastuualueiden jakamisessa ryhmän kesken”, Janina Koivula kertoo.

Itse pelissä on kuusi kätköä, jotka on sijoitettu Pikisaareen ja sen lähiympäristöön. Pisteiden sijainnit on valittu niin, että ne ovat sopivan etäisyyden päässä toisistaan, ei liian lähellä tai liian kaukana.

”Meillä on 5-6 pisteen suunnistusreitti, joka pitää sisällään näytellyn ja lavastetun tarinan ja avartuu pelaajalle päiväkirjamaisesti kätköjen muodossa ja toisinaan myös pisteiltä toiselle kiertävien NPC-hahmojen suusta. Hahmoja ovat kadonneen päähenkilötohtorin lisäksi armeijan sotilas, laitapuolenkulkija ja toinen tutkimusryhmään kuuluva tutkija”, Milla Tiili tiivistää sisällön lyhyesti.

Pelissä on kuusi kätköä, jotka on sijoitettu Pikisaareen ja sen lähiympäristöön.

Vaikeuksia ja ansiokkaita onnistumisia

Projektin tekemisessä on ollut lukuisia eri työvaiheita, eikä vastoinkäymisiltäkään vältytty. Alkuperäinen kätköreitti osoittautui maantieteellisesti liian haastavaksi, jolloin se päätettiin siirtää Pikisaareen ja sen lähiympäristöön. Myös tiettyjä kokonaisuuksia jouduttiin miettimään uusiksi, mutta ne osoittautuivat lopulta paremmaksi, kuin alkuperäiset suunnitelmat.

”Onhan se ymmärrettävää, että kaikki asiat eivät suju heti aivan putkeen, koska kellään meistä ei ole aiempaa kokemusta geokätköilyn järjestämisestä. Mutta virheistä oppii ja siitä syntyneet tulokset ovat entistä parempia”, Koivula sanoo.

Toinen haastava tilanne sattui projektia varten tilattujen koeputkien kanssa, jotka jouduttiin korvaamaan toimitusaikataulun viivästymisen vuoksi huulirasvatuubeilla. Niitä täyttäessä tapahtui kuitenkin yllättävä takaisku, sillä ne alkoivat vuotaa kesken kaiken.

”Siinä vaiheessa tuli vähän paniikkia, koska täyttämiseen meni aikaa ja se taas vei aikaa kaikelta muulta. Onneksi mitään sen suurempaa ei kuitenkaan ehtinyt viivästyä ja saimme aikataulusta uudestaan kiinni melko nopeasti”, Tiili sanoo helpottuneena.

Työryhmällä on riittänyt järjesteltävää ja ideoitavaa.

Projektia työstettiin aluksi etänä ja rajoitusten lieventyessä kokoonnuttiin Kulttuurilaboratiorioon rakentamaan kätköjen ulkonäköä ja sisältöjä. Jokaisessa kätkössä on zombiteemaan sopivaa rekvisiittaa ja pieniä vihjeitä kadonneen tohtorin matkan etenemisestä.

”Spoilaamatta liikaa, lyhykäisyydessään sisältö menee näin: Jokainen piste pitää sisällään kätkön joka antaa vihjeitä kadonneesta tohtorista. Pelaajan tehtävänä on vihjeiden ja tehtävien avulla selvittää tohtorin kohtalo ja löytää vastalääke. Tarinaa on hiottu huolellisesti ja olemme siihen tyytyväisiä”, Koivula sanoo ylpeänä.

Tavoitteena kulttuurin ja hyvän mielen edistäminen

Koska kulttuurin kysyntä on lisääntynyt poikkeusaikana, on kätköilyllä hauskanpidon lisäksi tarkoitus nostaa esille oululaista kaupunkikulttuuria ja mainostaa sen monipuolisuutta.

”Projektimme tarkoituksena on yhdistää kulttuuria ja liikunnan iloja kesän ollessa komeimmillaan. Ja nyt kun rajoituksia on alettu lieventää, ajankohta ei olisi voinut sijoittua paremmin”, Koivula ja Tiili iloitsevat.

Tapahtuma järjestetään tulevana viikonloppuna 13.-14.6. ja kestää noin neljä tuntia per päivä. Mukaan on laskettu sopivan 50 ihmistä.

”Se on meistä sopiva määrä, että ihmiset saavat rauhassa kiertää reittiä ja pyrimme välttämään isoa massakokoontumista. Tämä seikka otettiin huomioon jo alusta lähtien”, Koivula muistuttaa.

Edessä on vielä viimeinen rutistus, ennenkuin kevään ajan kestänyt urakka päättyy. Millaisilla fiiliksillä ryhmäläiset ovat?

”On hienoa nähdä tämän vihdoin toteutuvan. Uskomme, että kaikki tulee sujumaan oikein hyvin ja osallistujille jää tästä hyvä mieli. Saamme myös itse kokemusta tapahtumien toteuttamisesta ja järjestämisestä, jotka mahdollisesti avaavat myös uusia kontakteja tulevaisuudessa”, kaikki kolme toteavat.

Geokätköilypeli Surma

Pikisaaressa 13.-14.6.

Ennakkoilmoittautuminen Instagramissa tai Facebookissa yksityisviestillä

Face: Kulttuurilaboratorio/Surma

IG: Surma_geokätköilypeli

Urban Boost on Oulu Urban Culture ry:n toteuttama Euroopan sosiaalirahaston (ESR) projekti  (1.9.2019–31.12.2021.) Hanketta rahoittavat Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Oulun kaupunki sekä Pohjois-Pohjanmaan kulttuurirahasto.

Instagram: @ouluurbanculture @kulttuurilaboratorio
Facebook: @ouluurbanculture @kulttuurilaboratorio

 

 

Lue myös