Siirry suoraan sisältöön

Tapahtumien ympäristöystävällisiä keksintöjä etsitään jatkuvasti

6.5.2020

Tänä kesänä oli tarkoitus testata ympäristövastuullisia keksintöjä kahdeksalla Pohjois-Pohjanmaan festivaalilla. Festivaalien peruunnuttua innovaatioiden etsiminen muuttuu ympärivuotiseksi.

Koronaviruksesta aiheutuvan epävarman tilanteen vuoksi Euroopan kestävin kulttuuripääkaupunki -hanke muuttaa festivaaleilla testattavien innovaatioiden haun jatkuvaksi. Alun perin haun oli tarkoitus kestää huhtikuun loppuun asti, jotta innovaatioita päästäisiin testaamaan kesätapahtumissa. 

Testialustaksi ilmoittautuneista tapahtumista Solstice, Haapavesi Folk Music Festival, Titta på Tuira, Bättre Folk ja Qstock on kesä-heinäkuulta peruttu valtioneuvoston linjauksen mukaisesti.

Tähän mennessä mukaan hakeneet innovaatiot huomioidaan edelleen ja peruttujen tapahtumien haasteisiin ehdotettuja innovaatiota testataan kesällä 2021.

Myös uusia tapahtumia haasteineen otetaan testauksia varten mukaan ympärivuotisesti.

Osa haasteiden antajista toteuttaa tapahtumansa tänä kesänä virtuaalisesti. Verkkopelitapahtuma Vectorama järjestetään 4.–7. kesäkuuta digitaalisesti ilman tuhansien pelaajien kokoontumista samaan tilaan. Tapahtuman nimi on Virtuaalirama. 

Voiko videotuotantojen jälkeä pienentää?

Nykytaidetapahtuma Art Ii Biennaali ei lentorajoitusten takia tänä vuonna voi ottaa kansainvälisten taiteilijoiden teoksia ohjelmistoonsa. Kotimaisin voimin 10.–14. kesäkuuta toteutettava tapahtuma näyttää teokset videoituina dokumentteina verkossa. Sallitulla väkimäärällä järjestettävät avajaiset 11. kesäkuuta striimataan.

“Tapahtumia tuotetaan juuri nyt valtavasti verkkoon. Toivomme, että ratkaisuja mediatuotantojen päästöjen pienentämiseksi pohdittaisiin”, toteaa Art Ii Biennaalin vastaava tuottaja Jetta Huttunen.

“Toinen haasteemme liittyy ympäristöystävällisiin teosmateriaaleihin. Taiteilijat yleensä ottavat ympäristön materiaaleissa huomioon, mutta luontoon ripustettavien teosten ripustusmateriaalina käytetään edelleen muovisia nippusiteitä ja ruostuvia metallilankoja. Miten ne voitaisiin korvata?” Huttunen kysyy.

Haasteita on antanut myös 27.–30. elokuuta järjestettäväksi suunniteltu Oulun Musiikkivideofestivaalit, joka ilmoittaa toteutumisestaan myöhemmin.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Kuva viime kesäisestä Maakisesta Martinniemestä, joka on tältä kesältä peruttu. Kuva: Sanna Krook

Lue myös