Siirry suoraan sisältöön

Ympäristöhistorian maailmankongressi Ouluun 2024 – haku ja toteutus edellyttävät monialaista yhteistyötä

19.1.2022

Kansainvälinen asiantuntijaraati on yksimielisesti valinnut Oulun yliopiston humanistisen tiedekunnan ja sen Biodiverse Anthropocenes -tutkimusohjelman järjestämään ympäristöhistorian maailmankongressin Ouluun elokuussa 2024.

Konferensseista käydään tiukkaa, kansainvälistä kilpailua, jossa voittamiseen tarvitaan monialaista yhteistyötä. Oulun yliopiston tutkijat valmistelivat hakumateriaalit yhdessä Oulu Convention Bureaun eli Oulun kaupungin kongressitoimiston kanssa.

”Hakuprosessi on aina valtava yhteisponnistus, ja tulos mittaa kokonaisuuden onnistumista: miten hyvin olemme pystyneet välittämään houkuttelevan kuvan Oulusta. Tällä kertaa onnistuimme ja olemme siitä todella iloisia”, toteaa Oulun kaupungin tapahtuma- ja markkinointipäällikkö Riina Aikio Oulu Convention Bureausta.

Matkailutuloja koko pohjoiseen Suomeen

Kongressin hakuprosessi käynnistyi helmikuussa 2021, ja yhdessä laadittu hakukirja oheismateriaaleineen jätettiin valintaraadille kesäkuussa. Hakukirjassa esitellään esimerkiksi alustava konferenssiohjelma, oheisohjelma, budjetti, kaupungin erityispiirteitä, majoitusmahdollisuuksia ja tietoa, miten Ouluun pääsee eri puolilta maailmaa. 

”OCB osoitti alusta alkaen tukensa meille. Se oli ratkaisevaa sille, että lähdimme hakemaan kyseistä kongressia Ouluun. OCB:ssä ymmärrettiin, millaista kumppania yliopisto kaipasi prosessiin”, sanovat ympäristöhistorian yliopistotutkija Esa Ruuskanen sekä kulttuuriantropologi ja Biodiverse Anthropocenes -tutkimusohjelman varajohtaja Roger Norum, jotka kollegoineen laativat hakemuksen tieteellisen osuuden.

”Hakukirjan ja kutsuvideo esittelevät Oulun kykyä onnistuneesti. Oulun arktinen sijainti sopii konferenssin teemaan”, summaa Riina Aikio.

Oheisohjelmien kera viikon verran kestävän konferenssin vierailla on mahdollisuus tutustua Oulun lisäksi myös Rokuan, Pudasjärven, Rovaniemen ja Inarin maisemiin, joten konferenssi tuo työmatkailijoita ja euroja koko Pohjois-Suomen alueelle. 

Ympäristöhistorian maailmankongressiin Ouluun odotetaan noin 400 ympäristöhistorian ja monitieteisen ympäristötutkimuksen tutkijaa eri puolilta maailmaa. Kongressi järjestetään joka viides vuosi, ja edellisen kerran alan tutkijat kokoontuivat Florianópolisissa Brasiliassa.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Kongressien saaminen kaupunkiin on pitkä prosessi. Haku käynnistyi jo helmikuussa 2021. Kuva: arkisto

Lue myös

Lue lisää aiheesta