Siirry suoraan sisältöön

Yli-Ii tuo Virpi Räisäselle onnea, turvaa ja rauhaa

13.2.2021

Oopperalaulaja Virpi Räisänen kokeili viime talvena asumista kotiseudullaan Yli-Iissä. Kokeilu jäi pidempiaikaiseksi, sillä koeajan yllätti korona. Käänne osoittautui onnenkantamoiseksi. Yli-Iissä omien ihmisten ympärillä Räisänen kokee olevansa oikeasti onnellinen ja turvassa.

Räisänen pitää Hollannin Leidenissä omaa laulupraktiikkaa. Leiden on Euroopan vanhimpia yliopistokaupunkeja Amsterdamin ja Haagin välissä, tulppaanipeltojen keskellä.

Nyt Räisänen on laittanut Leidenin-kotinsa vuokralle. Tiiviisti asuttu Hollanti on täysin kiinni kauppoja ja apteekkeja lukuun ottamatta lähes pari kuukautta.

Uusi kokemus: yleisö verkossa

Hollantiin Räisästä kuitenkin edelleen yhdistää laulun etäopetus. Se on sujunut Yli-Iistä käsin luontevasti. Konsertoinnit ovat kuitenkin mezzosopraanolta roimasti vähentyneet.

Samalla pienikin määrä yleisöä on tuntunut merkitykselliseltä, tosin verkossa lähetettävät konsertit vaativat esiintyjältä omanlaistaan keskittymistä.

”Aistin silti yleisön tuen. Nyt tulikin verkossa uusi oppimiskokemus: yleisö piti kuvitella", Räisänen sanoo.

Poikkeusaika sai viimeistelemään levyn

Syksyllä Räisänen esiintyi Suomessa Viulajana. Se on erään kuuntelijan Räisäselle kehittämä termi laulamisen ja viulun soittamisen yhdistelmästä.

Yli-Iin rauha on edistänyt uuden luomista. Viime huhtikuussa Räisäseltä ilmestyi soolo-cd Trasparente. Siinä on mukana hänelle sävellettyjä teoksia laulajana ja viulistina.

”Koronan takia sain viimeisteltyä tämän levyidean, jolle olen aiemmin ollut kriittinen. Ihmiset näyttävät kaipaavan jotain uutta ja mielenkiintoista. Levystäni sain lämpimän vastaanoton kriitikoilta ympäri maailmaa”, Räisänen kertoo.

Kevääksi Räisäsellä on Suomessa sovittu pitkä kiertue Suomalaisen barokkiorkesterin kanssa. Lisäksi konsertteja on Hollantiin ja Italiassa odottaa oopperaproduktio.

Koronarajoitusten salliessa Räisänen esiintyy myös Oulu Sinfonian kanssa.

Ensimmäisinä kuukausina nukuttiin

Räisänen on Hollannissakin kokenut vahvasti olevansa Pohjois-Suomesta.

”Koti-ikävä oli kasvanut aina vain suuremmaksi, ja voinhan tehdä töitä täältäkin, lentokenttähän on vieressä sekä todella inspiroiva luonto. Tärkeintä on saada olla perheen lähellä, sillä olen elänyt 30 vuotta yksin, suvustani kaukana.”

Räisänen huomauttaa, että Yli-Iihin muuttaessaan hän nukkui ensimmäisten kuukausien aikana paljon.

”Elämän hektisyys unohtui täällä. Kroppa ja sielu rauhoittuivat, edellisen elämän raskaudet menivät pois ja tunsin olevani turvassa. Hollannissa olin kuitenkin aina ulkopuolinen.”

Turhautuminen on todellisuutta

Vaikka aihe on paljon esillä ollut, Räisänen haluaa nostaa sitä vielä esille: klassisen musiikin ammattilaisten ja erityisesti freelancereiden turhautumisen.

”Me olemme valinneet oman epävarman osamme, mutta nyt emme pääse tekemään työtämme, vaikka koko klassisen musiikin ala on tarkasti ottanut turvallisuusasiat huomioon. Kuitenkin kauppakeskukset ja yökerhot ovat täynnä ihmisiä. Säännöt eivät ole kaikille samat.”

Räisänen muistuttaa, että kulttuurista nauttiminen edistää nauttijansa henkistä terveyttä.

”Ja se on ihan yhtä tärkeää kuin fyysinenkin terveys myös näinä aikoina.”

Samalla Räisänen tunnustaa, että työn arvostus ja merkitys on hänelle entisestäänkin tänä korona-aikana todella paljon kasvanut.

Juttu julkaistu ensimmäisen kerran Mun Oulussa 16.1.2021

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Hollannin-vuosinaankin mezzosopraano ja viulisti Virpi Räisänen on kokenut vahvaa yhteyttä Pohjois-Suomeen. Yli-Iin hyvää tekevässä tunnelmassa häneltä ilmestyi soolo-cd. Kuva: Räisäsen kotialbumi

Lue myös

Lue lisää aiheesta