Siirry suoraan sisältöön

Ylen suosikkiohjelma Olohuone asettuu lauantaina Ouluun

29.5.2021

Yle on alkukesän tien päällä ja starttaa kolmen ohjelman voimin Oulusta lauantaina 29. toukokuuta. Päivällä Oulun teatterissa käydään Hyvin sanottu – keskustelua, joka on nähtävissä suorana Yle Areenassa ja kuultavissa Yle Radio 1:ssä. Illalla Rauhalan valtaa Puoli seitsemän, jossa vieraana ovat elokuvaohjaaja Mika Ronkainen, painonnostaja ja lääkäri Anni Vuohijoki ja oppilaitospastori Nuusa Niskala. Illan päättää Yle Olohuone Oulu-oppaanaan Aknestik ja Maustetytöt.

Alun perin Ylen piti ottaa Oulu haltuun Pointti-kaupunkifestivaalissa. Helsingissä ensimmäisen kerran 2019 järjestetty kolmen päivän kansalaistapahtuma keräsi 25 000 osallistujaa. Ylen idea oli jalkauttaa kiitosta saanut tapahtuma myös muihin kaupunkeihin, Ouluun, Tampereelle ja Lahteen. Viime vuosi peruuntui koronarajoitusten vuoksi, eikä riskiä voitu ottaa tänäkään vuonna. Yleisötapahtuman sijaan päätettiinkin järjestää broadcast festivaali ja kaupunkien torien sijaan festivaalin löytää radiosta, televisiosta ja verkosta.

Oulu on musiikillinen sulatusuuni

Yle Olohuoneen tuottaja Erno Kulmalalle Oulu on tuttu paitsi oman vaimon opiskelukaupunkina ja 2014-2015 Oulussa järjestetyistä Ylexpop-tapahtumista, myös yleisesti alueen musiikkiskenestä.

“Kyllä Oulu on puolen Suomen kaupunki ja sulatusuuni musiikillisesti. Piirit on niin pienet, että ihmiset törmäävät väkisinkin ja siitä seuraa mm. kiinnostavaa musiikkia”, Kulmala analysoi.

Analyysi lienee paikkansa pitävä. MunOulu kirjoitti taannoin jutun Madetojan musiikkilukiosta, josta maailman valloitukseen on ponnistanut moni artisti, Blind Channel tuoreimpana esimerkkinä.

Yle Olohuoneessa ollaan Oulussa Aknestikin vieraana ja orkesterin keulahahmo Jukka Takalo vie katsojat lempipaikoilleen Oulussa. Ohjelmassa esiintyy myös Vaalasta lähtöisin oleva Maustetytöt. Olohuoneen artistivalinnoille on Kulmalalla hyvä perustelu.

“Aknestikista Maustetyttöihin piirtää miltei 30 vuotta alueen populäärimusiikin historiaa. Se on kiinnostavaa”, Kulmala toteaa.

Yle Olohuone syntyi poikkeusaikaan

Yle Olohuone aloitti ensimmäisen lock downin aikana keväällä 2020. Tarkoitus oli tarjota viihdettä ja virkistystä sinne missä ihmiset olivat, kun Suomi meni kiinni pandemian vuoksi. Ohjelman vahvuus onkin intiimissä tunnelmassa ja artisti tuntuu olevan musiikkinsa kanssa läsnä katsojan omassa olohuoneessa.

“Viime keväänä ohjelmaa muutettiin hieman, olemme siellä, minne kukin artisti toivoo meidän menevän. Samuli Putro vei meidät Raaheen, Tommi Läntinen Turun linnaan. Ohjelma oli hyvin artistivetoinen, nyt kiertueella olemme ehkä enemmän kaupunki vetoinen”, Kulmala taustoittaa.

Jukka Takalo ja Hanna Moisala esittelevät maagista Martinniemeä.
Jukka Takalo ja Hanna Moisala esittelevät maagista Martinniemeä. Kuva: Jukka Takalo.

Aknestik on hyvin leimallisesti Haukiputaalta ja Takalo on tehnyt paljon töitä sen eteen, että vaikkapa Martinniemen taika avautuisi myös muille. Ei ole siis yllätys, että lempipaikkoja Oulusta esitellessään kuvausryhmä käy tuijottelemassa Martinniemestä avautuvaa aavaa merta.

Mikä on Maustetyttöjen lempipaikka Vaalassa selviää lauantaina klo 21:10, kun Olohuoneen lähetys alkaa Oulun Rauhalasta. Olohuoneen juontaja toimii tuttuun tapaan Susanna Laine.

Olohuoneen käsikirjoittaja Jusu Lounela kuuntelee Jukka Takalon ja Hanna Moisalan keskustelua merellisestä Oulusta.
Olohuoneen käsikirjoittaja Jusu Lounela kuuntelee Jukka Takalon ja Hanna Moisalan keskustelua merellisestä Oulusta. Kuva: Anne Laurila.

Lue myös