Siirry suoraan sisältöön

BusinessOulussa aloittava yhteyspäällikkö Rönnholm: Oulu näkyy poliitikoille Helsingissä, mutta aina on parannettavaa

23.6.2021

BusinessOulu-liikelaitoksessa elokuussa aloittavan yhteyspäällikkö Juuso Rönnholmin toimenkuva on vaikuttajaviestintä. Presidentin erityisavustajan tehtävästä Ouluun siirtyvälle Rönnholmille Oulun poliittiset päättäjät ja yrityskenttä ovat jo osittain valmiiksi tuttuja, mutta perehdytystä riittää myös kesälomien jälkeen.

Vaikuttajaviestintä on terminä neutraalimpi, kuin poliittinen lobbaus, mutta käytännössä kyse on samasta asiasta: tehdään määrätietoisesti töitä sen eteen, että saavutetaan haluttu päätös. Oululla ja oikeastaan koko Pohjois-Suomella onkin asiaa ministeriöihin ja eduskuntaan, konkreettisena esimerkkinä vaikkapa se, miten EU:n aluekehitysrahat määräytyvät tulevalle ohjelmakaudelle.

EU myöntää aluekehitysrahaa harvaan asuttujen alueiden kehittämiseen, mutta tukivaroille olisi muitakin ottajia, lähinnä Etelä- ja Länsi-Suomessa. Ilman vaikuttajaviestintää rahat voivat mennä Oulun elinvoiman kehittämisestä sivusuun.

Yhteys kansanedustajiin oleellista

Uuden yhteyspäällikön toimenkuva tarkentuu elokuussa, kun työt alkavat, mutta Juuso Rönnholmilla on jo hyvä käsitys tulevista sidosryhmistään.

“Alueen kansanedustajat ovat keskeinen ryhmä, kenen kanssa tulen työtäni tekemään. Osa heistä on hyvinkin tuttuja, mutta tulen toki tarkemmin esittäytymään kaikille puolueille. Tietysti luvassa on tarkempi perehtyminen alueen elinkeinoelämään ja koulutuslaitoksiin”, toteaa Rönnholm muuttokuorman keskeltä.

Yhteyspäällikön tehtävässä joutuu perehtymään laajasti eri toimialoihin ja asiakokonaisuuksiin. Rönnholmille sisäänajo Ouluun ja oululaisuuteen on jo alkanut.

Kalevaa olen lueskellut jo pidempään ja vaimoni on Haukiputaalta kotoisin, joten varsinkin kesäisin on tullut Oulussa lomailtua. Omassa työssäni olen tietysti hieman näistä syistä johtuen pitänyt Oulua silmällä aikaisemminkin, mutta nyt pääsen perehtymään alueeseen perusteellisemmin. On mukavaa, että ei tarvitse ihan tyhjältä pöydältä aloittaa”, Rönnholm pohtii.

Kalareissuja luvassa – oman pojan kanssa

Oululaisen omakotiasujan arkea haltuun ottaessa Rönnholm arvelee, että suurimman muutoksen työpaikan vaihdos aiheuttaa perheelle, kun läheltä löytyy enemmän sukulaisia ja sitä kautta myös apua arkeen.  

“Työni presidentin avustajana on ollut ainutlaatuinen kokemus ja näköalapaikka. Työni sisällöstä ei tietysti voi paljon puhua ja samaa luottamuksellisuutta sisältää myös tuleva pestini Oulussa. Sisällöllisesti uusi työ on myös näköalapaikka, nyt vuorostaan näkökulma vaihtuu alueelliseen vaikuttamiseen. Minua kiinnostaa laajasti eri yhteiskunnan sektorit ja omaksun asioita helposti, kyllä aikaisemmasta työpaikasta ja siinä syntyneistä verkostoista on varmasti hyötyä koko Oulun alueelle”, Rönnholm summaa.

Poliittisen lobbaukseen on pitkään liitetty mielikuvia kosteista saunailloista tai eksklusiivisista kalastusretkistä, mutta Rönnholmille sellaista on luvassa korkeintaan perheen parissa.

“Odotan innolla, että pääsen halkohommiin ja omalle pihalle puuhastelemaan puutarhan pariin. Espoossa asuessamme sellaiseen ei ole ollut oikein tarvetta, mutta uskon että Oulussa paita saattaa kostua halkoja tehdessä. Odotan myös kovasti, että pääsemme pojan kanssa kalaan Kempeleenlahdelle, kesä menee varmasti mukavasti Oulun ympäristössä luonnossa retkeillen”, Rönnholm visio uutta elämänvaihetta Oulussa.

 

Kun BusinessOulun uuden yhteyspäällikön laatikot on purettu, pääsee Juuso Rönnholm puutarhatöiden pariin. Kesän aikana on tarkoitus ottaa myös alueen kalastusvedet haltuun. Kuvat: Anne Laurila

Lue myös

Lue lisää aiheesta