Siirry suoraan sisältöön

Lyhytaikaishoito auttaa omaistakin jaksamaan

25.2.2020

”Hyvin menee, kauniita unia.”
Näin summaa viikonlopun tunnelmat Veli-Pekka Jokitalo. Hän on ollut Edenissä viikonloppuja monta kertaa, kokenut kävijä siis.

Oulun kaupungin viime keväällä aloittama kokeilu, jossa kehitysvammaisille ja muille vammaisille järjestetään lyhytaikaishoitoa kylpylähotellin tiloissa viikonloppuisin, jatkuu tämän vuoden loppuun.

Kokemukset ovat olleet rohkaisevia. Asumis- ja päiviäpalveluiden henkilökunta vastaa ympärivuorokautisesti muun muassa Veli-Pekka Jokitalonkin huolenpidosta ja näin palvelu mahdollistaa omaishoitajien lakisääteiset vapaapäivät.

Veli-Pekka Jokitalo tarttui kirjaan. Hän viettää viikonloppuja mielellään myös lukien. Tällä hetkellä menossa on Niilo Keräsen Mopolla ehtii.

Museon videohuone ihastutti

Jokitalo jakaa huoneen Jere Kosken kanssa. Koski summaa edellisen eli lauantai-illan tapahtumat. Se on kulunut laivanupotusta pelaten lähihoitaja Eimi Vuoren kanssa. Lisäksi lauantaina on käyty Oulun taidemuseossa.

”Maalauksia oli, mutta videohuone oli kaikkein hienoin. Sellaista näkee harvoin”, Jokitalo kommentoi.

Lauantain ohjelmaan kuului myös kuntosali.

Vain Elämää sittenkin tähtihetki

On sunnuntai. Koski ja Jokitalo ovat viettäneet viikonlopun kylpylä-hotelli Edenissä lyhythoidossa. Perheensä viettävät samaan aikaan omaishoidon vapaata.

Ihastusta ovat herättäneet Edenin hyvä huonepalvelu, ihana ravintolamaisema, takkahuone sähköhiilloksineen ja saunatila. Sunnuntain iltapala nautitaankin takkahuoneessa.

Hoitaja Jenna Nurro lisää, että viikonlopun tähtihetki taisi sittenkin olla Vain Elämää.

”Ja Antti Tuisku!”, huudahtaa Koski.

”Viikonloput ovat yhteisöllisiä ja tiivistunnelmaisia. Kaikki tuntevat toisensa, sillä ryhmät ovat aina samat. Heti alkaa puhe siitä keitä muita on myös tulossa”, Nurro kertoo.

Jere Koski pelasi viikonloppuna laivanupotusta ja ilahtui Antti Tuiskun esiintymisestä televisiossa.

Viikonloput houkuttelevat keikkalaisia

Ryhmää yhdistää myös Kärppä-fanius.

”Lisäksi meillä on teemaviikonloppuja kuten nyt tänä viikonloppuna oli kulttuuri. Nuorten naisten ryhmässä on puhuttu kauneudenhoidon asiaa”, Nurro kertoo.

Myös lautapelit ovat niin sanotusti kova sana.

Viikonloppuna Edenissä hoitajina käy myös keikkalaisia. Sellainen on esimerkiksi Merja Meripaasi, joka oli 41 vuotta töissä kaupungilla ja nyt eläkkeellä.

Leena Möttönen viettää myös eläkepäiviä, mutta tänä viikonloppuna hänkin tuli hoitajaksi. Iltapäivästä Möttönen lähtee Kosken kanssa kävelylenkille, kauppaan Toppilaan.

Lyhytaikaishoito mahdollistaa omaishoitajien vapaat

  • Oulun kaupungin lyhytaikaishoitoyksikkö Paussi tarjoaa lyhytaikaista, ympärivuorokautista hoitoa
  • Hoito on suunnattu kaikenikäisille kehitysvammaisille ja vammaisille henkilöille sekä erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille, jotka asuvat kotona.
  • Palvelu tukee vanhempien ja omaishoitajien jaksamista ja mahdollistaa lakisääteiset vapaat.
  • Paussin viikonloppuhoitoa järjestetään Hanhilehdon toimintakeskuksessa ja hotelli Edenin tiloissa.
  • Asiakaspaikkoja on kummassakin viikonloppuhoitoyksikössä 10.
  • Kaupungin asumis- ja päiväpalveluiden henkilökunta huolehtii asiakkaiden hoidosta ja huolenpidosta myös hotellin tiloissa.
  • Lyhytaikaishoito kylpylähotellissa on kustannuksiltaan lyhytaikaishoidon keskitasoa Oulussa.
  • Hyvinvointilautakunta on päättänyt, että lyhytaikaishoito hotelli Edenin tiloissa jatkuu ainakin vuoden 2020 loppuun saakka.

-

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Jere Koski ja Veli-Pekka Jokitalo iloitsevat kylpyläviikonlopusta.
Jere Koski ja Veli-Pekka Jokitalo iloitsevat kylpyläviikonlopusta. Merja Meripaasi tuli keikkahoitajaksi mielellään. Kuvaaja Sanna Krook.

Lue myös

Lue lisää aiheesta