Siirry suoraan sisältöön

WWF kiittää Liminganlahden metsästysseuroja – uhanalaiset kiljuhanhet pääsivät Suomesta Kreikkaan

25.9.2020

Liminganlahdella tavattiin viime viikolla 27 äärimmäisen uhanalaista kiljuhanhea. WWF pyysi paikallisia metsästysseuroja keskeyttämään hanhenmetsästyksen siksi aikaa, kun kiljuhanhet ovat paikalla. Alueelliset metsästystoimijat suhtautuivat asiaan myönteisesti, ja kiljuhanhet pääsivät turvallisesti jatkamaan muuttoaan etelään.

Liminganlahdella, Oulun eteläpuolella, tavattiin viime viikolla syysmuutolla levähtäviä kiljuhanhia ensimmäistä kertaa noin viiteenkymmeneen vuoteen. WWF vetosi heti kun ensihavainto kiljuhanhista saatiin, että Liminganlahden alueella hanhia ja vesilintuja metsästävät pidättäytyisivät kaikkien hanhien metsästämisestä siksi aikaa, kun kiljuhanhet ovat paikalla.

Kiljuhanhet lähtivät Suomesta viime viikonlopun aikana ja ovat nyt jo saapuneet talvehtimispaikalleen Pohjois-Kreikkaan Kerkini-järvelle. Kevätmuutolla kiljuhanhet lepäilevät Perämeren alueella edelleen säännöllisesti.

”Paikalliset Limingan ja Lumijoen metsästysseurat ansaitsevat kiitoksen vastuullisuudestaan. Ne suhtautuivat WWF:n julkaisemaan vetoomukseen rakentavasti, ja julkaisivat myös omilla nettisivuillaan varoituksen, jotta rauhoitettuja kiljuhanhia ei joutuisi vahingossakaan ammutuksi. Näin uhanalaisen lajin ollessa kyseessä yhdenkin yksilön menettäminen on suuri isku kannalle”, toteaa WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen.

Hämärässä vaikea erottaa lajit

”Parannettavaakin metsästyskäytännössä tuleville syksyille jäi, sillä kiljuhanhiparven ollessa alueella kuultiin runsaasti vesilintujen metsästäjien laukauksia aamu- ja iltahämärissä, jopa lähes tunnin ennen auringon nousua ja reilusti auringonlaskun jälkeen. Hämärissä tapahtuva metsästys on vaarallista rauhoitetuille lajeille, koska hämärissä ammuttavaa lajia ei käytännössä voi luotettavasti tunnistaa”, Tolvanen jatkaa.

Myös paikalliset mediat jakoivat WWF:n vetoomusta.

Kiljuhanhi on rauhoitettu ja sen tappamisesta voidaan tuomita 6 391 euron korvauksiin. Tunturi-Lapissa pesivä kiljuhanhi on Pohjolan uhanalaisimpia pesimälintuja. Kanta oli pienimmillään 2000-luvun alussa alle 20 paria, mutta se on viime vuosina elpynyt noin 40 pariin. WWF:n kiljuhanhityöryhmä perustettiin vuonna 1984.

Mun Oulun tavoite on vahvistaa oululaisuutta ja sen näkyvyyttä lisäten Oulun kaupungin pito- ja vetovoimaa kirjoittamalla paikallisista ja ajankohtaista aiheista, kuten kaupungin päätöksistä, tapahtumista, kolmannesta sektorista, yksittäisistä kaupunkilaisista sekä mielenkiintoisista ilmiöistä. Mun Oulu on osa Oulun kaupungin viestintäorganisaatiota.
Liminganlahdella pysähtyneet harvinaiset kiljuhanhet pääsivät rauhassa jatkamaan matkaansa etelään, kiitos vastuullisten metsästäjien. Kuva: Tomas Aarvak, Birdlife.

Lue myös

Lue lisää aiheesta